Mejla

Jan-Olov Andersson

Förutsägbara val – men kul om ”Pippi Långstrump” pratar om porr

Förutsägbart, mer än särskilt spännande.

Det är den spontana känslan när årets 58 ”Sommar”-pratare presenterades.

Men att Inger ”Pippi” Nilsson ska prata om porr, det låter ju lite oväntat.

Det ligger väl i och för sig i sakens natur att valen av ”Sommar”-värdar är lite förutsägbara. Benjamin Ingrosso, Nadim Ghazale, Jacob Hård, Nils van der Poel, Gizem Erdogan, Tareq Taylor med flera har alla av olika skäl hamnat i centrum under senaste året. De har redan berättat sina historier i media, men visst, de kan väl göra det en gång till. Med egna ord. Och med, tyvärr får man väl säga, ”Sommar”-programmens nu lite uttjatade dramaturgi.
Förr i tiden var det lite kåserande prat och folk som spelade sina favoritlåtar. Nu är det mer livskval än skval, som en begåvad rubriksättare på Dagens Nyheter fick till det.

Så… vad ser jag fram emot att lyssna på?
Inger Nilsson utlovar i SR:s pressmaterial att hennes prat ska handla om ”livet, kärleken, film och porr”. Låter snuskigt, härligt och (i det sistnämnda fallet) lite oväntat från hon som varit Pippi Långstrump med svenska folket sedan 1970-talet.

Så… vilka kan ställa till med skandal?
Om Amie Bramme Sey pratar om rasism och Olga Persson om våld mot kvinnor, så finns det bergsäkert ett antal dumskallar som kommer att rasa, även om det ”Sommar”-pratarna säger är hur vettigt som helst.

Ett bättre alternativ är att helt enkelt låta bli att lyssna. Som jag till exempel kommer att göra när Fredrik Steen, hundcoach, tar plats vid mikrofonen. En och en halv timmes prat om hundar, har svårt att tänka mig något mer ointressant. Men det lär finnas de som inte håller med.
Ska också bli intressant att höra vad Peter Jöback egentligen ska prata om. Han har ju redan varit med i ”Stjärnorna på slottet” och gjort skiva, teater och film av sitt liv.

Så… vilka har programchefen Bibi Rödöö missat?
Mest saknar jag Lydia Sandgren, som stod för ett författargenombrott av sällan skådat slag under senaste året.
Och så borde Sveriges bästa kulturskribent Martina Montelius vara ”Sommar”-pratare varje år.

Inger Nilsson.
Inger Nilsson.
Publisert:

LÄS VIDARE