Suzanne Axell

Suzanne Axell: Trodde jag skulle behöva lämna SVT

Spelet bakom ”Fråga doktorns” programledarbyte: Hade bestämt mig för att sluta

Av: 

Anna & Hans Shimoda

NÖJE

Suzanne Axell hade redan bestämt sig för att sluta på ”Fråga doktorn” när hon fick frågan om ”Let’s dance”.

Då ställde hon ett ultimatum till SVT.

– Jag sa att om jag inte får tillåtelse att vara med så slutar jag redan nu, säger hon till Aftonbladet.

Suzanne Axell i ”Fråga doktorn”.
Suzanne Axell i ”Fråga doktorn”.

I måndags kom det oväntade beskedet att Suzanne Axell, 65, slutar som programledare för ”Fråga doktorn” efter 18 år. I helgen stod det också klart att hon ska vara med i vårens omgång av ”Let’s dance” i TV4.

TV4 ringde mig innan jul och jag vill gärna prova på ”Let’s dance” så jag gick till min chef och sa att de vill ha med mig. Jag hade då redan bestämt mig för att sluta på ”Fråga doktorn” så jag sa att om jag inte får tillåtelse att vara med så får jag sluta redan nu. I värsta fall hade de väl fått sparka ut mig.

– Men då ville de jättegärna att jag skulle vara kvar och köra som programledare fram till första mars, det var en stark och uttalad önskan från deras sida och det blev jag naturligtvis glad för. Men jag tror det kom som en överraskning för dem.

Suzanne Axell.

”Trodde jag skulle behöva lämna”

Suzanne Axell ska i fortsättningen följa upp personer som varit med i ”Fråga doktorn” och intervjua dem.

– Namnet på programmet är inte riktigt spikat, men det blir en typ av vad hände sen. Det blev jag himla glad över för jag trodde att jag skulle behöva lämna SVT.

Blev du förvånad över att SVT kom med det här köttbenet?

– Ja, det blev jag. Jag tar ingenting för givet, jag blev överraskad över att de såg mig för jag kan inte påstå att jag som programledare har blivit gullad med under de här 18 åren. Det har mest varit att prestera nästa grej och jag har motsvarat det.

Suzanne Axell med sambon Jörgen Wedebrand.

Kan alla tågstationer

Suzanne Axell förklarar att tanken på att sluta som programledare för ”Fråga doktorn” har vuxit fram.

– Jag har gjort 617 program under 18 år. Jag insåg att jag kan alla tågstationer mellan Stockholm och Umeå. Många kan sitta hemma och jobba och ha det lugnt och skönt, men jag har fått packa min väska varenda söndag och åkt 130 mil tur och retur till jobbet. Jag kände att jag måste få göra andra saker i livet än att åka fram och tillbaka till Umeå.

I slutet av förra året hände dessutom något som fick henne att bestämma sig.

– Det finns en allvarligare baksida, mamma hade en fallolycka här i december och jag började fundera på vad jag lägger tiden på. Jag hinner inte med de människor som står mig närmast. Jag bor i innerstan och kan nu gå till mamma och fika istället för att sitta och vänta på ett tåg som inte kommer så det är lite filosofiska tankar som har kommit in.

Suzanne Axell.

Mamman snubblade på mattkant

Hur mår mamma idag?

– Hon mår jättebra. Hon fyller 86 år i maj och det var en klassisk äldregrej, hon snubblade på en mattkant så när jag och syrran kom dit och skulle dricka adventskaffe så kunde hon inte resa sig. Men hon hade fantastisk tur mitt i all otur. Hon fick en av S:t Görans skickligaste kirurger och var uppe och gick redan dagen efter operationen. Hon fick en fraktur på höften så de satte in fyra-fem rejäla klamrar och spikar. Jag är så tacksam och ödmjuk inför dem mamma mötte i vården.

Hade du någon plan B om du inte hade blivit erbjuden det här nya programmet?

– Nej, nej, jag tänkte att då blir det tid över att plantera alla de där växterna på landet och umgås med katten och fika med morsan och mina kompisar som jag inte sett på ett år. Jag tror inte att någon i tv är odödlig. Att så många gillar mig tar jag ödmjukt emot. Alla fina reaktioner från människor är helt fantastiska, jag har aldrig tagit det för givet. Jag har båda fötterna på jorden.

Dokumentär om Lili och Susie

Suzanne Axell avslöjar också att hon har ett drömprojekt på gång som ska sändas i höst.

– Jag ska göra en dokumentär om Lili och Susie. Jag har haft den idén i många år. Jag har inte fattat varför dessa underbara snälla människor, djurvänner och duktiga artister som har haft så många hits inte har uppmärksammats mer. Nu tänker jag ändra på det.

Du fyllde 65 år här runt jul, hade du blivit pensionär då om du inte hade fått erbjudandet?

– Ja, men det där tänker jag inte så mycket på. Jag får en massa konstiga kuvert här som jag inte orkar sprätta upp.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Carolas ord efter avhoppet från ”Let’s dance”: Jag kunde inte andas

ÄMNEN I ARTIKELN

Suzanne Axell

Fråga doktorn (tv-program)

Let’s dance

TV4