Här är alla deltagare i ”Allt för Sverige” 2017

Dylan Ratell, Kristin Lancione, Tej Mohan Singh Khalsa, Jack Waters, Cosondra Sjostrom, Nathan Younggren, Victoria Milar, Kurt Carlson, Amanda Orozco, Anders Lundin, Ann Oswald.
Dylan Ratell, Kristin Lancione, Tej Mohan Singh Khalsa, Jack Waters, Cosondra Sjostrom, Nathan Younggren, Victoria Milar, Kurt Carlson, Amanda Orozco, Anders Lundin, Ann Oswald.

Tv-programmet ”Allt för Sverige” har premiär på SVT den 22 oktober 2017.

Där får amerikaner med svensk bakgrund lära sig mer om Sverige och sina rötter.

Här är alla årets deltagare.

Ann Oswald, 65 år, Hickory, North Carolina, pensionär

Ann är pensionär. Hon var hemmafru och gift med sin man i 45 år. För tre år sedan fick han en hjärtattack och dog. Under parets äktenskap hade de börjat släktforska och efter sin makes bortgång kände Ann att hon ville veta mer om sitt släktträd. Hon är bland annat släkt med den pojke som sången ”Mors lilla Olle” handlar om.

Cosondra Sjostrom, 34, LA/Astoria, Oregon, entreprenör

Cosondra är författare och poet. Hon har gett ut nio böcker i en serie som heter ”Creepy romance”, och jobbar även som matagent. I jobbet som matagent förmedlar hon kontakten mellan restauranger och firmor som behöver catering. Hon tror att alla har minnen liggande i sitt dna, nu vill hon veta vad i hennes dna som kommer från Sverige.

Amanda Orozco, 29, Portland, Oregon, student

Amanda har en examen i statsvetenskap. Hon har en svensk mamma och en mexikansk pappa. Pappan lämnade familjen när Amanda var liten. Hon var ofta hos sin moster när mamman arbetade. Sin svenska mormor är Amandas trygga punkt i livet, och nu hon vill dyka djupare ner i sitt svenska ursprung.

Kristin Lancione, 32, Los Angeles, Kalifornien, barnflicka

För några år sedan skrev och producerade Kristin en serie för tv-bolaget ABC, som handlade om hennes liv - ”Beverly Hills nannies”. Kristin är något av en mångsysslare. Hon har till exempel kört Uber i Los Angeles för att tjäna extra pengar. Kristin tjänar också pengar på att sälja sina ägg till fertilitetskliniker. Hon tror sig ha cirka tjugo barn ute i världen. Trots sitt italienska efternamn så är hon skandinavisk till 75 procent, men vet inte så mycket om sina svenska förfäder.

Victoria Milar, 28, Denver, Colorado, servitris

Victoria ”Tori” Milar bodde i Västafrika tills hon var nio år, eftersom hennes föräldrar var missionärer. Tori började med bergsklättring när hon var tio år, som 12-åring åkte hon land och rike runt och tävlade i vuxenklassen. Som 14-åring vann hon guld i X-games. Victoria slutade med sin sport när föräldrarna skildes, men har nu bestämt sig för att ge sin talang en ny chans. Siktet är inställt på 2020, då bergsklättring blir en gren i de Olympiska spelen.

Alexander Kronholm (även kallad Tej Mohan Singh Khalsa), 27, Boston, Massachusetts, yogainstruktör

Alexander har studerat religion på universitetet i Montreal, Kanada. När han började med Kundaliniyoga, och gick djupare in i detta, fann han vägen till sikhismen. Alexander vill lösa livets gåta. I dag bor han i ett ashram utanför Boston, jobbar som yogalärare och tränar yoga två timmar om dagen.

Dylan Ratell, 26, New York och Michigan, musikalartist

Dylan drömde tidigt om Broadway. Som barn började han sjunga i kyrkokör och utbildade sig senare inom musik, med sång som huvudämne på universitetet. Efter examen fick han rollen som reportern Mary Sunshine i Broadways turnerande version av ”Chicago”. Senare fick han chansen att göra samma roll på Broadway i New York. Dylan har hela sitt liv vetat om att han har svenska rötter, men inte känt till några detaljer.

Jack Waters, 34, Salt Lake city, Utah, skribent

Jack lämnade mormonkyrkan för åtta år sedan. I dag tycker han att den är en stor bluff. Han driver en humorsajt på nätet och skriver sina historier på nätterna. Han bär alltid på en bok för att kunna läsa så fort han får en sekund över. Jack är passionerad över sitt svenska arv, har ofta målade naglar i gult och blått, äter gärna semlor och bär alltid Tors hammare runt halsen.

Nathan Younggren, 25, Hallock, Minnesota, bonde

Hallock är det amerikanska samhälle som har högst procent svenskättlingar i befolkningen. Nathan brukar samma jord som sina svenska förfäder gjorde när de kom till USA efter att ha utvandrat från Sverige. Som många andra i Hallock pratar Nathan lite svenska. Han spelar i ett band och gillar att fiska. Förutom en bilresa till Kanada, som ligger cirka en halvtimme bort, har han aldrig varit utomlands.

Kurt Carlson, 60, Naples, New York, glasblåsare

Kurt är sedan en tid tillbaka sjuk i lymfkörtelcancer och går på medicinering. Han ser ändå positivt på tillvaron, och menar att hans syn på livet har ändrats. Det är viktigt att leva dag för dag. Kurt vill till Sverige för att hitta historierna om sina förfäder, och dela dem med sin son.

”Allt för Sverige” har premiär på SVT1 söndag den 22 oktober klockan 20:00.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN