Rundström stöttas av SVT-profilerna efter uppsägningen

Claes Elfsberg: ”Det är tragiskt”

Uppdaterad 2017-05-12 | Publicerad 2017-05-11

Marianne Rundström har sagt upp sig från SVT.

Nu stöttas hon av SVT-profilerna Claes Elfsberg och Lennart Persson.

– Att man mister en sån som Marianne med väldigt kapacitet och otrolig erfarenhet är en stor förlust, säger Lennart Persson till Nöjesbladet.

Tidigare under torsdagen blev det känt att Marianne Rundström, 66, säger upp sig från SVT efter nästan 22 år. För Nöjesbladet berättade hon att hon känner att det inte finns några dörrar öppna för henne på arbetsplatsen längre.

– Jag måste söka mig mot möjligheter och inte begränsningar. Och då är det här den enda möjliga vägen, sa hon till Nöjesbladet.

Nu stöttas hon av SVT-profilerna Claes Elfsberg, 68, och Lennart Persson, 63, som båda två beklagar att hon sagt upp sig.

Elfsberg bekräftar att han visste om att Rundström skulle säga upp sig.

– Jag tycker att det är tragiskt att hon tycker sig ha anledning att säga upp sig. Att inte företaget är mer rädda om henne. Jag tycker att hon är en väldigt duktig programledare och hon har kunskap och erfarenhet som jag tror att SVT har stort behov av. Och framför allt publiken har behov av, säger han till Nöjesbladet.

”Tycker det är fånigt”

Han kritiserar även SVT:s policy om att ingen kan ha en fast anställning på företaget efter att ha fyllt 67 år.

– Jag tycker att det är lite fånigt att man går så stenhårt på någon speciell ålder. Vår publik är ju ofta mycket äldre än 67 år. Jag tror att varje företag som vill vara relevant för sin publik måste ha medarbetare som motsvarar både publikens ålder och intressen.

Elfsberg säger, precis som Rundström, att det program som ska ersätta ”Gomorron Sverige” på SVT ska rikta sig till en yngre målgrupp. Han anmärker också på det faktum att han upplever att programmet ska inrikta sig på en ”specifik åldersgrupp och inte på människor som är intresserade av nyheter i största allmänhet eller är i behov av att veta saker och ting”.

– Jag måste säga att jag är väldigt förvånad, säger han.

”En stor förlust”

Även Lennart Persson beklagar att Rundström sagt upp sig.

– Marianne är ju en väldigt duktig programledare. Att man mister en sån som Marianne med väldigt kapacitet och otrolig erfarenhet är en stor förlust, säger han till Nöjesbladet.

Kan du förstå hennes beslut?

– Det kan jag absolut. Vi brukar skoja och säga att jag aldrig har varit så bra som jag är nu. Så är det ju med de som är 30 år nu. Det är klart att de kommer att vara mycket bättre om 30 år.

Att SVT siktar på att nå en yngre målgrupp anser han inte är något nytt.

– Så har det alltid varit. Man söker alltid efter den publik man inte har. Nu ska man försöka hitta de som är 25 år som inte tittar på ”Gomorron Sverige”. Jag önskar dem lycka till. Det är lika tjatigt som det alltid har varit. Varje generation ska uppfinna hjulet, säger han.

ANNONS