Därför kastades Tommie ut från ”Robinson” – Aftonbladet avslöjar spelet bakom beslutet

Orden som tittarna inte fick höra • Tommies version • Angelas version • TV4:s svar

Tommie Gyllin kastas plötsligt ut från ”Robinson” – men tittarna får bara veta att han har brutit mot reglerna.

Sanningen är att en annan deltagare anklagat honom för rasism.

– Jag hör hur han kommer bakom mig och säger ”varför sitter du där med ditt n*gerhår?”, säger Angela Maria Pereira Praxedes.

– Nej. Det här är helt fel. Helt fel, säger Tommie Gyllin.

I tisdagskvällens avsnitt får Tommie Gyllin, 38, plötsligt lämna ”Robinson”.

Programledaren Anders Öfvergård, 54, säger i programmet att det beror på att Tommie ska ha ”uttryckt sig på ett sätt, mot en annan deltagare, som strider mot reglerna”.

Nu kan Aftonbladet avslöja spelet bakom. Det handlar om händelser mellan Tommie Gyllin och deltagaren Angela Maria Pereira Praxedes, 46 – där de båda deltagarna har olika versioner om vad som faktiskt har hänt.

Angelas version

Angela Maria Pereira Praxedes berättar att det handlar om hur Tommie Gyllin uttryckt sig rasistiskt mot henne – två gånger.

– Det blir väldigt mörkt där vi bor, det blir kolsvart om man inte sitter vid elden. Jag brukar lägga mig ganska tidigt medan de andra sitter vid elden. Så hör jag att Tommie kommer, för han pratar, och då säger jag ”akta så du inte trampar på mig” för han stod precis vid mina fötter. Och då säger han ”då får du le så jag ser dina vita tänder”. Och jag blir tom, jag förstår inte vad han menar, jag blir bara tyst och börjar gråta direkt, säger hon.

Angela Maria Pereira Praxedes i ”Robinson”.
Angela Maria Pereira Praxedes i ”Robinson”.

Angela Maria Pereira Praxedes blir känslosam under samtalet med Aftonbladet och berättar om ytterligare en händelse dagen efter.

– Jag sitter vid elden och kammar mitt hår och jag hör hur han kommer bakom mig och säger ”varför sitter du där med ditt n*gerhår?”, säger hon och gråter.

– Och då rasar jag, jag kunde inte säga någonting. Jag ville avbryta utan att säga någonting, det var för mycket.

”Grät varje dag”

Hon berättade om händelsen för en annan deltagare, som aldrig tog upp det inför gruppen innan personen röstades ut.

Angela Maria Pereira Praxedes blev enormt besviken och kände samtidigt att hon inte kunde lita på någon av de andra deltagarna heller.

– Jag var inte lika glad längre och det märkte Tommie, att jag var lite tillbakadragen och inte tittade honom i ögonen, så då tog han mig på axeln och sa att han ber om ursäkt för det han sa i går och i förrgår. Men jag sa ingenting om det. Jag kunde inte släppa det, jag grät varje dag. Jag ville gå hem men jag kan inte avbryta.

När hon kom till ”Gränslandet” brast det för henne.

– Sen kommer jag till Gränslandet och när jag kommer dit, min värld rasade. Jag vet inte varför men jag fick någon trygghet i Shevin och Hayes som jag inte fått innan. Jag började panikgråta och vill bara gå hem.

Till slut kom produktionsteamet fram till henne och då berättade hon om vad som hade hänt. Hon säger att producenten sa att de skulle ta det på allvar.

– De frågade Tommie och i början nekade han men tillslut sa han ”ja det gjorde jag, jag ber om ursäkt”.

– Man känner sig så förminskad, bara på grund av hudfärg. Jag kan inte förstå det, vi är alla lika.

Hon säger att Shevin Urgun och Hayes Jemide var ett enormt stöd för henne och att hon inte vet vad hon skulle ha gjort om de inte fanns där.

– En hel resa förstörd, jag kommer kanske känna att jag ångrar att jag varit med för det tog ganska hårt. Jag accepterar inte sånt, jag har lärt mina barn att du inte är annorlunda, ni är precis lika värda, och så åker jag till ”Robinson” och drabbas av det här.

Tommie Gyllin i ”Robinson”.
Tommie Gyllin i ”Robinson”.

Tommies version

Tommie Gyllin blir chockad när han får höra det som Angela Maria Pereira Praxedes berättar.

– Nej. Det här är helt fel. Helt fel. Jag har ju pratat med produktionen om det här och de sa att jag och Angela hade sagt samma sak, och det är ju inte i närheten av det här. Produktionen har sagt det flera gånger, det har jag inspelat.

Han beskriver händelsen så här:

– Vi satt och pratade om hår. När jag var 13 år så permanentade jag mitt hår och jag berättade att jag alltid har velat ha ett afrohår, men jag råkade säga n-ordet framför. Så fort jag sa det så bad jag om ursäkt och sa att det inte var meningen att säga så. Angela sa då ”vadå, vad sa du?”. Jag sa då ”jaha du hörde inte. Men jag ber om ursäkt ändå”.

– Det satt ju också med en annan person under samtalet och kan intyga det här. Det här är inte rättvist.

Om den andra händelsen säger han:

– Det andra... det här är så konstigt, det här har inte alls varit en del av det här och jag har inte fått veta att hon har sagt någonting om det. Vi hade fått tandkräm av Mattias och vi alla låg där och jag sa till alla att ”nu får ni le så att jag inte trampar på någon”. Jag förstår verkligen inte var det här kommer ifrån. Det här är helt nytt för mig.

Varför skulle Angela säga så här om det inte stämmer?

– Ingen aning. Jag tycker att det här är väldigt konstigt. Jag vet verkligen inte.

Programledaren Anders Öfvergård ger Tommie Gyllin beskedet att han kastas ut från ”Robinson”.
Programledaren Anders Öfvergård ger Tommie Gyllin beskedet att han kastas ut från ”Robinson”.

Du kastades ut av produktionen, vad tycker du om det?

– Det här är inte rätt. Man har behandlat mig felaktigt från produktionen. Det finns ingenting i kontraktet som säger att man inte får använda ord om sig själv. Jag sa ju att jag ville ha afrohår där jag sa n-ordet, jag sa det inte till någon annan människa. Det hade inte blivit så här om produktionen hade skött det här rätt ock följt det som står i kontrakten om hur det ska gå till gällande trakasserier och de bröt mot sin egen uppförandekod.

Aftonbladet har varit i kontakt med deltagaren som satt med under samtalet, som säger att han inte minns exakt hur konversationen gick till, men att han ”skulle ha kommit ihåg om Tommie utryckt sig rasistiskt”.

När Aftonbladet frågar TV4 om de bekräftar att rasistiska uttalanden var anledningen till varför Tommie Gyllin tvingades lämna tävlingen väljer man att ducka frågorna och istället skicka ett uttalande i ett mejl från Gustav Carlsson, exekutiv producent:

"Som nämnt i programmet så uttryckte sig Tommie på ett vis som går emot Robinsons förhållningsregler, och beslut togs därför att han fick lämna Robinson."

Tommie Gyllin lämnar ”Robinson”.
Tommie Gyllin lämnar ”Robinson”.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln