Rättegången mot Kevin Spacey har startat

Av: 

Tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelaren Kevin Spacey kommer att närvara under rättegången för att försvara sig mot anklagelserna om fyra fall av sexuella övergrepp mot tre män. Arkivbild.
Tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelaren Kevin Spacey kommer att närvara under rättegången för att försvara sig mot anklagelserna om fyra fall av sexuella övergrepp mot tre män. Arkivbild.

Rättegången mot skådespelaren Kevin Spacey har startat i brittisk domstol. Han står anklagad för fyra fall av övergrepp mot tre män.

Den amerikanske film- och tv-stjärnan infann sig i domstolen när rättegången mot honom drog igång i Westminster Magistrates Court i London under torsdagsförmiddagen.

Spacey uppgav sitt namn och sin adress och fick åtalspunkterna upplästa för sig i det korta, formella första steget i rättegången som fortsätter i ett senare skede, skriver New York Times.

Ärendet skickas nu vidare till Crown court, som hanterar brottmål, men exakt när den juridiska processen fortsätter är däremot inte helt klart då det brittiska rättsväsendet dras med stora förseningar och långa köer på grund av pandemin. Klart är dock att en förberedande rättegångsförhandling hålls den 14 juli, skriver BBC.

Sexuella övergrepp

Åtalet, som väcktes i slutet av maj, gäller fyra fall av sexuella övergrepp mot tre män och ska ha skett mellan åren 2005 och 2013 i London och grevskapet Gloucestershire.

Den 62-årige skådespelaren anklagades första gången i slutet av oktober 2017, då metoo-rörelsen blossade upp, av skådespelaren Anthony Rapp som anklagade honom för sexuella närmanden. Dessa ska enligt Rapp ha inträffat 1986, när han var 14 år. I samband med avslöjandena kom Spacey ut som homosexuell.

Under hösten 2017 fortsatte anklagelserna att strömma in, både i USA och Storbritannien, där vissa fall även ledde till åtal. Totalt har omkring 30 män riktat anklagelser mot Spacey och i september 2018 bedrev Scotland Yard sex utredningar om sexövergrepp mot män i Storbritannien. I maj 2019 höll Scotland Yard förhör i USA där Kevin Spacey medverkade frivilligt.

Fick sparken

Anklagelserna mot den tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelaren har lett till att han fick sparken från den framgångsrika Netflixserien ”House of cards”, att han blev av med ett tilltänkt pris på Emmygalan 2017 och att regissören Ridley Scott klippte bort och ersatte honom i filmen ”All the money in the world” med en annan skådespelare.

Flera av åtalen i USA har lagts ned och Kevin Spacey själv nekar till anklagelserna men har flera gånger gått ut och bett om ursäkt om hans beteende varit sårande eller skadande.

Publisert: