Anis Don Demina

Anis Don Demina: Har mina hjärnspöken och demoner

Berättar om sin psykiska ohälsa i ny kampanj

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Anis Don Demina hoppas få folk att våga prata om när de mår dåligt genom att själv visa att han har samma självkritiska tankar.

Därför är han med i ”Du är inte ensam” – en ny kampanj om psykisk hälsa.

– Det känns viktigt att inte vara rädd för att hantera de här sakerna, säger han.

Tillsammans med Danny Saucedo och Cissi von der Esch medverkar Anis Don Demina i kortfilmen ”Mirrors” som en del i den ideella stiftelsen 29k:s kampanj för att få folk att våga prata om hur de mår.

– Jag är på en plats i mitt liv där jag har mer eller mindre allt jag kan drömma om. Allt från otroliga människor runt mig, till fin lägenhet, till världens bästa jobb. Men om jag inte mår bra så kan jag inte njuta av det. Jag har kommit till den insikten det senaste året för det har verkligen bara varit jobba, jobba, jobba, jobba för mig och det har sitt pris. Precis som alla andra har jag också mina demoner och hjärnspöken och jag tror att det är viktigt att visa att det är okej att känna saker och att prata om det.

Anis Don Demina i 29k:s kampanj ”Du är inte ensam”

När dyker dina jobbiga tankar upp?

– Jag lever mycket på min prestation och om jag inte presterar, för det gör jag inte alltid eftersom jag bara är människa, så påverkar det hur jag mår. Det behöver jag arbeta på, att kunna vara glad i mig själv oavsett om jag är bäst eller sämst en dag på jobbet. Och sen finns också en rädsla om att allt bara ska ta slut.

Vad är det du är rädd för ska ta slut?

– I den här världen svänger det jävligt snabbt och allt knyts till mitt jobb. Det är på gott och ont för jag älskar ju det jag gör, men mina hjärnspöken är ofta att allt kanske är över i morgon. Att jag inte längre ska ha något kvar. det är väl som alla andra människor som får mycket uppmärksamhet. Man är rädd för att folk ska sluta bry sig. Sånt handskas jag med mer eller mindre varje dag, men det ska inte avgöra om jag mår bra eller dåligt.

Har du de här tankarna nu?

– Inte varje dag, men det kommer och går. Ibland är det jättejobbigt och ibland tänker jag inte på det alls. När jag har ett problem tänker jag väldigt systematiskt på vad som är lösningen. Det funkar när en lampa är trasig, men inte när jag vaknar och har en klump i magen. Men jag tror att många känner så och då känns det viktigt att inte vara rädd för att hantera de här sakerna.

Anis Don Demina i Paul Jerndals kortfilm ”Mirrors” som uppmärksammar psykisk ohälsa

Att vara med i 29k:s kampanj ”Du är inte ensam” var självklart för Anis Don Demina.

– Jag känner att det är viktigt att våga prata om det. Framför allt hoppas jag att nån som kollar på de här filmerna och känner igen sig kan se att om jag inte är rädd att prata om att jag mår dåligt i perioder så behöver inte någon annan vara det heller.

– Man behöver inte berätta för hela världen. Men att man vågar öppna sig, det är läskigt först, men sen när man har gjort det så känns det bra på nåt sätt.

Danny Saucedo, Cissi von der Esch och Anis Don Demina i 29k:s kampanj om psykisk ohälsa.

Vad vill du säga till den som känner igen sig när den ser kampanjen eller läser de här artiklarna?

– Att det är så jävla vanligt, att det är okej och att man inte är ensam.

Han berättar att han fått ett råd från sin psykolog som han försöker följa när jobbiga tankar dyker upp.

– Hon frågade hur mycket katastroftankar jag har haft genom åren och det är ju mer än jag kan räkna och då sa hon: ”Hur många av dem har faktiskt hänt?” Och det är ju mer eller mindre ingen. Det påminner jag mig själv om i första hand, att det är meningslöst att oroa sig för saker som inte har hänt. Och så tänker jag också på faktumet att jag har världens bästa folk runt omkring mig, det är en lyx och ett privilegium.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Anders Bagge om panikångesten: ”Var nära att ramla ihop”

ÄMNEN I ARTIKELN

Anis Don Demina

Psykisk ohälsa