Parkourproffs från Gaza intar Dramaten

Av:  Elin Swedenmark/TT

Parkourproffset Ahmed Matar tog ett gigantiskt språng – från Gaza till Sverige. Han lärde sig flyga över murar och ruiner i sin barndoms Palestina. Nu berättar Dramaten i Stockholm hans historia, i föreställningen ”Exit parkour”.

Bomberna faller i bakgrunden på ett videoklipp där Ahmed Matar och hans vänner tränar parkour på en strand i Palestina, ett par hundra meter ifrån explosionerna. Han var nio år gammal när han upptäckte den atletiska träningsformen. Vid 26 års ålder visar Matar nu upp sina kunskaper på Dramaten.

– Det var nytt för mig att vara på en teater, jag var tvungen att googla vad Dramaten var. Men jag är glad över att få komma hit och berätta min historia, säger han leende.

Parkouren förändrade hans liv. För fem år sedan bjöds han in till en tävling i Sverige, och väl här fick han arbete som parkourtränare för barn – bland annat till Ada Bergers son. Hon är konstnärlig ledare för Unga Dramaten och mötte honom för första gången i en gympasal.

– Jag såg dig hoppa jämfota på håll, och jag tänkte ”nu såg jag fel”. För så där långt kan man inte hoppa utan att ta sats. Det kändes som att det var trickfilmat.

Kände sig fri

I Palestina träffade den nioårige Ahmed Matar två parkourpionjärer som blev hans nya hjältar, efter att han tidigare främst inspirerats av kampsporter och skådespelare som Jackie Chan. Killarna var under 15 år, och hade ingen formell utbildning men Matar började träna intensivt tillsammans med dem.

– Jag hittade en ny värld där jag var lycklig, där det kändes som att jag flög. I vårt land är vi inte fria men här kände jag mig fri, förklarar han.

Till en början drabbades trion av en hel del skador, men de lärde sig kroppskontroll genom att fortsätta öva och ständigt våga lite mer. Killarna filmade också varandra och klippen spreds på sociala medier med hela världen som publik. Ahmed Matar visar i mobilen hur en kompis hoppar från ett minst tio meter högt hus ned på sand.

– Alla sade ”de är galna i Gaza”. Andra gjorde sina tricks på snö och mjuka mattor. Vi gjorde dem på sand, säger han.

Men trots att Matar bjöds in till tävlingar över hela världen tilläts han inte resa, inte ens när han lyckades få ett svåruppnåeligt visum. Bara en liten kvot fick lämna Palestina varje dag, och de var tvungna att flyga via Egypten – som ofta skickade hem också utvalda resenärer. Tjänstemännen i tullen förstod inte heller vad parkour var, tills Ahmed Matar visade dem vad han skulle tävla i.

– Till slut var det en volt som öppnade dörren för honom, säger Ada Berger.

Uppvuxen med kriget

Men att lämna Palestina har inte varit lätt. Ahmed Matar har inte träffat sin familj på fem år och när Gaza bombades under kriget med Israel 2021 var hans oro stor. Föreställningen är en inblick i villkoren för flyktingar i alla krig, menar Ada Berger.

För Ahmed Matar har våldet varit en verklighet sedan barnsben.

– Kriget kan komma när som helst, vi vet inte när det faller bomber igen. Jag såg tanksen vid vårt hem när Israel lämnade Gaza 2005 och den första bomben från ett flygplan såg jag 2008, när jag var på väg hem från skolan. Det var så skrämmande, så många bomber och jag var så liten och rädd, säger han och berättar att familjen vid 2012 års våldsamheter satt instängda 50 dagar i samma skyddsrum.

Att höra skådespelarna på Dramaten spela upp scener ur hans barndom har gjort att han har tänkt på sina närstående i Palestina än mer.

– När jag hör om familjen blir jag ledsen, när skådespelarna pratar om minnen. Jag tänker på hur det har varit under kriget och på min familj. Jag ser dem växa upp framför kamerorna, min bror var fem när jag åkte och han är tio nu.

Att hitta hopp

Medan parkouren i Palestina var ett sätt att glömma murarna har den i Sverige blivit ett medel för att utmana sig själv, och hela tiden sträva framåt mot nya mål. Med hjälp av sponsorer har Ahmed Matar till exempel lyckats starta ett parkourcenter i Gaza, där över 80 barn kan träna på en säker plats.

Ada Berger framhåller att hans berättelse också handlar om hopp.

– Både fysiskt och mentalt handlar det om att hitta sätt att ta sig vidare. Det kan gälla alla typer av hinder.

Publisert: