SVT-profilen fyller 50: Firar med Peter Jihde

Yvette Hermundstad om att fylla jämnt och sitt drömjobb

Yvette Hermundstad.
Yvette Hermundstad.

På fredagen fyller Yvette Hermundstad 50 år.

För SVT-profilen och ”Vinterstudion”-programledaren väntar en stor fest med Peter Jihde.

– Vi är bästa vänner sedan många år och firar alltid ihop.

Sportjournalisten och programledaren Yvette Hermundstad inledde sin karriär på TV4 i början av 90-talet men är sedan närmare tjugo år en av SVT:s mest profilerade medarbetare. Hon leder bland annat populära ”Vinterstudion” med kollegan André Pops och har så gjort i fjorton säsonger.

Yvette Hermundstad ser fram emot den femtonde omgången – men något som gör henne om möjligt mer exalterad är den jämna födelsedagen. På fredagen fyller hon 50 år.

– Jag är så pirrig och älskar att fylla år. Dagen ska firas med min familj och med mina barndomsvänner på den plats där allt började, och det är i mitt älskade Jämtland.

– Sedan ska jag fira med min bästa vän Peter Jihde som fyllde 50 år i somras. Vi är bästa vänner sedan många år och firar alltid ihop. Det känns så lyxigt att få göra båda delarna.

Peter Jihde.
Peter Jihde.

”Vinterstudion” vann nyligen Kristallen, hur känns det?

– Det känns otroligt kul. Vi har varit nominerade tidigare, och nu fick vi ta emot Kristallen för första gången. Det var en speciell säsong vilket inte minst märktes på tittarsiffrorna som var rekordhöga. Men jag tror den här lägerelden var extra viktig med tanke på pandemin och därför var det kul att vinna just i år.

Förutom ”Vinterstudion” har Yvette Hermundstad lett en rad OS- och VM-sändningar, ”Mitt i naturen”, ”Sommaröppet: Sport”, kronprinsessan Victorias födelsedagar och mycket annat – och hon har inga planer på att lämna sin arbetsgivare.

– Jag har nyligen förlängt mitt avtal med SVT Sport och ”Vinterstudion” med några år. Det känns jättebra.

Att det blev just SVT är hon tacksam för – det var en arbetsplats hon drömde om redan som barn.

– När jag var 8-9 år bestämde jag mig. Jag låg och smygtittade i trappan när Ann-Britt Ryd Pettersson sände tv-sport. Då tänkte jag, där ska jag också jobba när jag blir stor. Under några år jobbade jag på TV4 och sedan TV3, men 2002 ringde de äntligen från SVT. Det var ett samtal som jag hade väntat på sedan jag var liten.

Publisert:

LÄS VIDARE