Tv-bråket är över: Avtal klart mellan Com Hem och Discovery

Av: Lina Törnqvist, Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Konflikten är över.

Tvisten mellan Com Hem och Discovery är nu löst.

– Vi har varit oense om prislappen, men nu har vi hittat en lösning som båda är nöjda med och det är vi jätteglada för, säger Fredrik Hallstan, presschef Com Hem, till Aftonbladet.

”Breaking news med Filip & Fredrik” är ett av programmen som nu återvänder i Com Hems och Boxers utbud.
Foto: Kanal 5
”Breaking news med Filip & Fredrik” är ett av programmen som nu återvänder i Com Hems och Boxers utbud.

I dag tecknades ett avtal, vilket ger Com Hem och Boxer återigen rätt att visa Kanal 5, Kanal 9, Eurosport och deras övriga kanaler, uppger Com Hem i ett pressmeddelande.

Discovery Networks kanaler har varit nedsläckta i de hushåll som har Com Hem sedan midnatt den 31 augusti. Runt 4,5 miljoner tv-tittare har berörts av konflikten.

– Tvisten har varit om pengar, faktiskt. De vill ha mer betalt för innehåll som färre tittar på och vi vill betala mindre för innehåll som färre tittar på. Mellan 2014 och 2016 har deras tittande sjunkit med 24 procent och bara i år sjunkit med tio procent, så vi tycker det är fel att vi skulle ha betalt mer för det, säger Fredrik Hallstan, presschef Com Hem, till Aftonbladet.

– Vi är glada att ha nått ett bra avtal med Com Hem. Det är ett bra avtal för oss och för Com Hem, men de stora vinnarna är tittarna. Vad gäller Fredrik Hallstans siffror så vet jag inte var han får dem ifrån. Enligt MMS (mediamätning i Skandinavien), som mäter de officiella tittarsiffrorna är Discovery Networks det tv-hus som ökar mest under årets första åtta månader i det totala tittaruniversumet tre till 99 år, säger Dan Panas, presschef Discovery Networks Sweden.

Kan hända igen

Avtalet innebär att kanalerna snarast kommer att börja visas igen för Com Hem och Boxers kunder.

– Vi är nöjda att våra kunder kan se på kanalerna igen och vi är nöjda med avtalet, säger Fredrik Hallstan.

Det går dock inte att utesluta att något liknande skulle kunna hända igen, menar Fredrik Hallstan.

– Vi kommenterar inte detaljer i avtalet på det sättet, men man ska ändå komma ihåg att med vår släckning har Discovery släckt kanaler fem gånger för olika operatörer i Sverige och Norden, nu senast hände det i Grekland. Att det händer igen kan tyvärr inte jag garantera.

Dan Panas svarar:

– Vi är glada att ha nått ett avtal med Com Hem som tydligt visar att de sätter värde på vårt innehåll precis som alla andra svenska distributörer som vi har fleråriga avtal med, säger han.

Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport kommer tillbaka

Henriette Zeuchner, VD för Discovery Networks Sweden, säger i ett pressmeddelande att det nya avtalet gynnar tv-tittarna.

– Vi är glada över att ha nått fram till ett avtal med ComHem/Boxer under de senaste timmarna. Det här avtalet är bra för oss, för svensk innehållsindustri och för ComHem/Boxer – men framförallt är det bra för tittarna, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta att investera i stora svenska underhållningsprogram och attraktiva sporträttigheter.

Kanalerna som nu kommer tillbaka är Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discoverykanalerna, Animal Planet, Eurosport 1 & 2, samt TLC.

– Vi ber våra kunder om ursäkt för att de har drabbats av vår och Discoverys oförmåga att komma överens och vi tackar våra kunder för det tålamod de visat under denna tid. Det var första gången under Com Hems mer än 30 åriga historia som vi drabbats av en sådan här konflikt. Naturligtvis kommer vi att göra vad vi kan för att undvika att hamna i en liknande situation igen och vi beklagar att det tog så lång tid att nå en lösning som var bra för våra kunder, säger Anders Nilsson, VD på Com Hem, i ett pressmeddelande.

Publicerad:

LÄS VIDARE