Polisen svarade Trump om ASAP Rocky – stängdes av

”Trump har många fans”

USA:s president Donald Trump twittrade om att han kommer att tala med Stefan Löfven om ASAP Rocky.

Svenske polisen och Twitter-profilen Viktor Adolphson svarade presidenten – då blev hans konto avstängt.

– Trump har många fans, säger han.

Det var under gårdagen som Trump twittrade en smickrande formulering om Stefan Löfven, till synes för att få statsministern att hjälpa till med att få rapstjärnan ASAP Rocky släppt ur svenskt häkte.

”Pratade precis med Kanye West om fängslandet av hans vän ASAP Rocky. Jag kommer ringa Sveriges väldigt talangfulle statsminister och se vad vi kan göra för att hjälpa ASAP Rocky. Många människor skulle vilja se att det här löser sig snabbt”, skrev Trump på Twitter.

Då passade ”YB Södermalm”, Sveriges största poliskonto på Twitter, på att svara presidenten.

”Ursäkta herr president, men du måste respektera och vänta på att det svenska rättsväsendet hanterar ärendet. Sveriges statsminister kommer inte lägga sig i. Och det borde inte du heller göra”, skrev Viktor Adolpshson, som driver kontot.

Livlig diskussion

Många svarade honom och ville diskutera.

– Det var en del som ville skälla och dra paralleller till andra händelser. Många verkade inte heller förstå hur det svenska rättssystemet fungerar, säger Viktor Adolphson.

Han säger att han vanligtvis inte brukar lägga sig i politiska frågor offentligt.

– Men det här berör ju ändå mitt yrke och den miljön jag är verksam i, så jag kunde inte hålla mig.

– Trump ger sken av att inte ha koll på hur det fungerar här, han skjuter ofta från höften på Twitter. Han verkar vilja ha ministerstyre i det här är ärendet, men det är ju förbjudet i Sverige.

USAS:s president Donald Trump.
USAS:s president Donald Trump.

Stängdes av

När han vaknade imorse märkte han att kontot hade stängts av tillfälligt.

– Jag har inte fått någon förklaring till varför, det har aldrig hänt tidigare. Men Trump har ju många fans, så min teori är att vissa av dem har anmält mitt konto.

En annan som inte verkar helt övertygad av Trumps tweet är USA:s tidigare Sverigeambassadör Azita Raji.

”Det här här skulle ha varit ett bra tillfälle för USA att ha en ny diplomat i Sverige, på så vis hade man sluppit störa den (sannerligen) väldigt talangfulle svenske statsministern”, skriver hon på Twitter.

Azita Raji var ambassadör i Sverige mellan 2016 och 2017.

Ingen har ersätt henne efter att hon avgick från posten.

Både positiv och kritisk

Världsstjärnan Justin Bieber är positiv till Trumps försök med Löfven – men riktar också kritik mot presidenten.

”Jag vill att min vän ska släppas. Jag uppskattar att du försöker hjälpa honom. Men när du ändå håller på @realDonaldTrump skulle du kunna släppa ut barnen ur burarna?”, twittrar Bieber, som sannolikt syftar på de migrantbarn som hålls frihetsberövade utan sina föräldrar vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Även Instagramprofilen och komikern Josh Ostrovsky, mer känd som The Fat Jew, tog chansen att svara på Trumps utspel:

”Föreställ dig att någon för fem år sedan hade sagt till dig att president Donald Trump hade pratat i telefon med Kanye West för att ta fram en plan för hur de skulle kunna få ut ASAP Rocky ur ett svenskt fängelse.”


Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill” PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

 Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

 

Publisert:

LÄS VIDARE