Wistams sommarprat är splittrat som Beatles

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Sofia Wistam
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sofia Wistam

Sofia Wistams sommarprat är som Beatles. Splittrat.

Att spela de gamla britterna är ett av alla inslag. Det blir lite romantik också, en kaffeslogan, en sjuk dotter, brännässlor, en död hund, kortbyxor sydda av pendeltågets gardiner, en sjuk pappa, ett dött lamm. En historia om att ro naken som vi hört förut.

Wistam är kvick och skicklig. Trots 286 poddavsnitt i ryggen saknas inte ämnen, men... vad handlar det om?

När allt är sagt summerar programledaren att allt hon gått igenom format den kvinna vi ser på tv.

– Jag skyggar inte för att möta mörker och jag vågar prata.

Hon leder det ifrågasatta programmet Sofias Änglar, som byter tårar mot väggfärg, trauman mot badrum. ”För tio år sedan hade sådan exploatering av en människa i sorg, sådan nedlåtande falskhet, chockerat. Men den emotionella röta som vi importerar via anglo-amerikansk reality-tv har haft lång tid på sig att verka” skrev Ann-Charlotte Marteus häromåret.

Jag hade önskat att Hela Sveriges Gråterska, som hon titulerar sig, hade vågat prata mer om det. Att hon kunde ställa nytta mot exploatering, vädra sina dubier, dra både lyckade och misslyckade exempel från de nio åren med programmet.

Eller så hade det räckt med historien om Leif.

Wistam målar en komplex och underhållande bild av sin pappa, som aldrig kramades eller tröstade men alltid visade kärlek. När Sofia råkade kapa fingertopparna i en skärmaskin matade han dem till katten. När hon besökte onkologen för att undersöka en knöl i bröstet somnade han.

Deras relation utgör den starkaste tredjedelen av programmet. Jag hade gärna tagit en större bit av den tårtan på bekostnad av ett par skrönor om att ljuga sig till jobb och att gå genom isen på 70-talet.

Snabbguide:

Skrytkvot:

Skvallervärde:

Känslostyrka:

Humornivå:

Åh-fan-faktor:

Första meningen:

”Regnet öste ner och jag var naken.”

Sista meningen:

”Du är min Törnrosa”.

3 typiska låtval

Prince – Purple rain

Freestyle – Vill ha dig

Orup – Som isarna (när det blir vår)

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN