Andreas Wijk blev kartlagd – sen kom hatet

”Aningslösa influencers” kartläggning ledde till nätmobbning

Efter ”Aningslösa influencers” kartläggning av kändisars flygvanor utsattes SVT-profilen Andreas Wijk för både hat och hot.

I ”Värvet” berättar han att han försökte föra en dialog men att det inte gick.

– Jag skulle nästan säga att det är vad folk kallar för nätmobbning, säger han.

När det anonyma instagram-kontot ”Aningslösa influencers” började kartlägga influencers flygande ledde det till en stor debatt om kändisars flygvanor.

”Målet är att få influencers att reflektera över hur deras flygresor påverkar klimatet samt hur de påverkar fler att flyga när de postar inlägg. Ett annat mål är att deras följare och uppdragsgivare ska få upp ögonen för hur stor klimatpåverkan influencers livsstil faktiskt innebär”, skrev ”Aningslösa influencers” i en kommentar till Aftonbladet tidigare i år.

Andreas Wijk blev nätmobbad

Artisten, influencern och SVT-profilen Andreas Wijk var en av dem som ifrågasattes av kontot. Det resulterade enligt honom i en hatstorm, trots han gått ut och sagt att han skulle dra ner på flygandet. Det berättar han om i podcasten ”Värvets” dokumentär om flygskam.

– Jag har under mina tio år inte fått mycket hatkommentarer men det jag möttes av var otroligt fyllt av skam och skuld och ingen konversation för fem öre. Jag vill inte hålla på och bråka så då slutar det med att jag slutar prata i stället, när jag faktiskt försökte öppna för en konversation, säger Andreas Wijk i podden och fortsätter:

– Jag skulle nästan säga att det är vad folk kallar för nätmobbning. Och jag förstår dem, de blir ju upprörda av det som sker och det är där jag vill möta dem. Inte bara att de kastar ner en och säger elaka ord.

Ska gå en kurs

Andreas Wijk säger att han börjat reflektera över sitt flygande och att han tillsammans med flera av sina kollegor ska gå en kurs för att förstå flygets påverkan.

– Det är där jag är nu. När jag har andra hjärtefrågor som jag är mer engagerad i vet jag statistik. Jag har demonstrerat mot trafficking men i det här så har jag inte koll, så jag måste lära mig.

Flera influencers blev inbjudna att medverka i ”Värvets” dokumentär om flygskam men ville inte ställa upp på grund av rädsla för hot och hat.

”Aningslösa influencers” säger i en kommentar till ”Värvet” att hatsvansen ”Skadar deras arbete och att de gärna vill ha ett respektfullt debattklimat”.

Publisert:

LÄS VIDARE