SR, Sveriges Radio

Efter slakten – så blir nya P3

Här är profilerna som blir kvar när de flesta program skrotas

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Kodjo Akolor, Hanna Hellqvist och David Druid finns bland de som blir kvar – och Katherine Zimmerman värvas från P1.

Det står klart när Sveriges Radio P3 presenterade hur den nya kanalen ska se ut efter att de allra flesta av programmen läggs ner.

– Vi har valt ut de programledare som vi tror absolut kan göra det som P3 vill göra, nämligen göra mycket innehåll på ett underhållande sätt, säger Caroline Pouron, kanalansvarig för P3.

”Morgonpasset”, ”Musikguiden i P3” och ”P3 nyheter” blir kvar, men populära ”PP3”, och ”Relationsradion” läggs ner när Sveriges Radio väljer att skrota de flesta av sina program och i stället närma sig reklamradiokanalernas sätt att sända radio.

I stället för att ha tablålagda program kommer radiokanalen under vardagarna att fokusera på fyra större pass, morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll.

– Vi riktar oss till dem som vill lära sig saker men som samtidigt har en förväntan och krav på att bli underhållna. P3 ligger bakom några av Sveriges mest populära poddar. Ingen av dem är kändis-snackpoddar utan folkbildande poddar och journalistik, säger Caroline Pouron, kanalansvarig för P3, under Sveriges Radios vårpresentation på onsdagen.

”Varit oroligt”

Kanalens ansvariga avslöjade också vilka av kanalens radioprofiler som faktiskt blir kvar även framöver.

– Vi har valt ut de programledare som vi tror absolut kan göra det som P3 vill göra, nämligen göra mycket innehåll på ett underhållande sätt. Vi vill också vara tydligare mot publiken, vi vill att publiken ska kunna känna igen sig när den lyssnar på P3, säger Caroline Pouron till Nöjesbladet efter presentationen.

Populära P3-profilen Farah Abadi blir kvar på kanalen efter omgörningen. Hon kommer att vara programledare under helgerna och även resa runt i Sverige för att samtala med lyssnarna. Farah Abadi bekräftar att det funnits en oro inför omgörningen av P3.

– Det är klart att det har varit oroligt. Vad kommer min roll vara? Är jag viktig? Alla de här frågorna som man ställer sig själv. Samtidigt vet jag att det är ett stort arbete, men också att jag är jättebra och att det kommer gå jättebra för mig och för hela kanalen, säger hon.

Farah Abadi.

Värvas från P1

”Morgonpasset” kommer under våren att ledas av Kodjo Akolor, David Druid tillsammans med vikarierande Katherine Zimmerman som värvats från ”P1 Morgon”.

– Först blev jag extremt förvånad när jag fick det här samtalet. Jag trodde nästan att det var ett skämt. Men sen tyckte jag att det lät kul så tänkte jag att jag kör. I den bästa av världar får jag vara med om saker i P3 som jag också kommer ha nytta av i ”P1 Morgon”, säger hon.

Även Marcus Berggren kommer att höras i ”Morgonpasset” och längre fram i vår återvänder också programledaren Linnéa Wikblad.

Förmiddagarna leds av Ayan Jamal, Johannes Cakar och Juan Havana, medan Hanna Hellquist och Jörgen Lötgård tillsammans med taxen Ines basar över eftermiddagarna och där utlovas intervjuer och diskussioner om aktuella ämnen.

Programmen blir poddar

Tidiga vardagskvällar leds av Heaven Small, och därefter viks två timmar åt ny musik där måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar får varsin musikgenre.

– P3 är och kommer alltid att vara garanten för ny musik. Många artister har slagit igenom med P3 genom åren, till exempel Håkan Hellström och Seinabo Sey. Vi vill sätta musiken i förhållande till populärkulturen, säger Caroline Pouron.

Under de sena kvällarna kommer P3 att sända olika populära P3-podcasts. I det formatet kommer också några av de tidigare tablålagda programmen att leva kvar, till exempel populära ”Ligga med P3” och ”Tankesmedjan”.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Hanna Hellquist.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så gör Sveriges Radio om kanalen P3

ÄMNEN I ARTIKELN

SR, Sveriges Radio

Morgonpasset i P3

Kodjo Akolor

Hanna Hellquist

Marcus Berggren