”Fuck tha police” blir sorgligt nog aldrig gammal

Protestlåten ”Fuck tha police” med Ice Cube och NWA slog ner som en kontroversiell bomb 1988.

”Fuck tha police”.

Det behövs ingen översättning.

En av tidernas hårdaste protestlåtar är sorgligt nog lika aktuell nu som när den släpptes 1988.

1988 fick rapparen Ice Cube i hiphopgruppen NWA nog.

Dåvarande polischefen i Los Angeles, Daryl Gates, hade förklarat krig mot stadens gäng.

Vilket i princip innebar att varenda svart tonåring med keps var misstänkta gängmedlemmar och behandlades därefter.

”Vår musik var vårt enda vapen. En ickevåldsam protest” sa Ice Cube långt senare till rockmagasinet Rolling Stone inför premiären av NWA-filmen ”Straight outta Compton”, döpt efter gruppens debutalbum med samma namn.

”Fuck tha police” är en rättegång där polisen anklagas för rasism och polisbrutalitet. NWA-medlemmarna Ice Cube, MC Ren och Easy-E vittnar för domaren, bandets producent Dr Dre.

De visste att de satt på en kontroversiell bomb

Cube inleder den ilskna hämndfantasin och rappar bland annat om att han inte tänker backa utan lämna efter sig ett blodbad av döda LA-poliser. Mot slutet av låten fälls poliskåren av juryn. De är skyldiga till att vara en ”redneck, white-bread, chickenshit motherfucker”.

NWA visste att de satt på en kontroversiell bomb. De visste att ”Fuck tha police” inte skulle spelas på radion. De fick inte ens köra den live. När de försökte 1989 i Detroit avbröts konserten.

Efter George Floyds död har människor världen över demonstrerat mot rasism och polisvåld mot svarta – och strömningen av ”Fuck tha police” har ökat med 273 procent i USA.

På avstånd kunde verkligheten som NWA beskrev säkert uppfattas som effektsökande och överdriven. Men det var innan taxichauffören Rodney King greps av LAPD 1991. King befann sig på permission efter ett rån. En civil person filmade polisens brutala misshandel med videokamera. Flera polismän slog Rodney King med batonger när han låg på marken, andra stod lugnt och tittade på.

Ekot av Rodney King dröjer kvar under demonstrationerna

King överlevde men när de anklagade poliserna friades året därpå exploderade Los Angeles. Kravallerna stormade i sex dagar. 53 människor dödades, 2300 skadades och över 8 000 personer greps.

Ekot av Rodney King dröjer kvar under demonstrationerna och upploppen som just nu rasar i USA. Vad har egentligen förändrats?

När filmen där en vit polisman från Minnesota sätter knäet i nacken på den svarta mannen George Floyd och sakta dödar honom blev en viral supernova är svaret tyvärr ingenting.

George Floyd är det senaste namnet på en gravsten med svarta personer som har dött efter polisingripanden och skjutningar:

Freddie Gray, Amadou Diallo, Breonna Taylor, Eric Garner, Laquan McDonald, Tamir Rice, Trayvon Martin, Samuel Dubose, Phillip White, Jordan Baker.

Strömningen av ”Fuck tha police” har ökat med 273 procent

Varje dag kommer nya overkliga klipp som visar hur fredliga demonstranter klubbas ner av poliser som är rädda för sin egen befolkning, scener som hör hemma i en polisstat och inte i en demokrati.

Musiken marscherar tillsammans med demonstranterna mot strukturell rasism och systematiskt polisvåld. Efter George Floyds död har strömningen av ”Fuck tha police” ökat med 273 procent i USA.

Varför? Den som undrar det har inte lyssnat ordentligt.

Som Ice Cube sa:

”När ’Fuck tha police’ gjordes 1988 hade den varit på gång i 400 år.”

ANNONS

Följ ämnen i artikeln