Stockholm

Stadsteaterns ateljé gör skydd till vården

Av: 

TT

NÖJE

Kostymateljén vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm ställer om. Nu får personalen sy skyddsförkläden till stadens äldreboenden och hemtjänst.

– Det känns bra att vi kan göra något som är värdefullt, säger mask- och kostymchef Nancy Andreassen Peters.

Under den närmaste månaden ska omkring 15 personer anställda vid Stadsteatern i Stockholm sy två olika typer av förkläden som vårdpersonal kan ha på sig när de besöker äldre människor i behov av vård.

– Stockholm stad kontaktade oss för att se om vi kunde ta fram en gemensam lösning för skyddsutrustning. Det har varit en utmaning, men jag tycker att vi har kommit fram till en bra prototyp som har testats av personalen i samråd med en medicinskt ansvarig sjuksköterska, säger Nancy Andreassen Peters.

Kan tvättas

Det handlar dels om en typ av kortärmad och tvättbart skyddsförkläde och dels om en typ av engångsförkläden i plast. De som kan tvättas används vid möten med människor som inte har smittats av coronaviruset, och engångsartiklarna är tänkta för besök hos de som är smittade.

Verksamheten är i full gång i kostymateljén redan och de första leveranserna går ut till ett äldreboende i dagarna.

– Eftersom många verksamheter ligger nere fanns ett utrymme där vi kan styra om och göra det här. Det känns väldigt positivt i en svår tid som just nu.

6 000 förkläden

Prognosen är att inom en månad ha 6 000 skyddsförkläden färdiga. Personal både från andra enheter på Kulturhuset Stadsteatern och utanför huset har kallats in för att hjälpa.

– Det är kostymateljén på nio personer och påklädare som håller på med kostymvård. Även bibliotekspersonal och så småningom kostymassistenter från Kulturförvaltningen kommer att hjälpa till, säger Nancy Andreassen Peters.

TT: Vad har personalen sagt om de nya arbetsuppgifterna?

– Bara positiva tongångar. De är otroligt snabba och effektiva och jättesugna på att göra vad de kan för att hjälpa till.

Alla föreställningar på Kulturhuset Stadsteatern är inställda till och med den 30 april.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm