Torkel Peterssons egna ord om tågbråket

Skådespelaren Torkel Petersson uppträdde så hotfullt på ett X2000-tåg att polis fick ingripa.

Han misstänktes för narkotikabrott men frikändes sedan helt från misstankar.

– Jag blev helt chockad, säger han när han nu berättar om det hela för första gången i podden ”Värvet”.

Det var under en tågresa från Stockholm till Malmö som skådespelaren Torkel Petersson, 50, enligt personal och vittnen uppträdde så pass hotfullt att polis tillkallades. Personalen ombord på tåget ville slänga av honom redan i Norrköping.

I Linköping väntade en polispatrull som omhändertog Petersson enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, och förde honom till polishuset i Linköping.

I intervjupodden ”Värvet” berättar nu Torkel Petersson sin version av händelsen och att han blev helt frikänd när åklagaren lade ner utredningen.

Bakgrunden var att han var stressad för att komma med ett tåg till Lund där han skulle ta hand om sin cancersjuka mamma.

Svor åt konduktör

Han hade köpt en tågbiljett men hade förväxlat tiderna och satte sig på ett senare tåg. Personal ombord ansåg att biljetten var ogiltig och att han behövde kliva av för att köpa en ny biljett eftersom det inte gick att köpa ombord. Eftersom tåget enligt Petersson i övrigt var tomt på folk vädjade han om att få åka vidare eftersom det var viktigt att komma fram i tid till Lund.

Arkivbild.
Arkivbild.

Till slut klev han av i Norrköping, köpte en biljett och åkte vidare. Innan han klev av svor han dock åt en konduktör.

– Konduktören kände sig tydligen hotad av att jag svor när jag gick av, så han hade ringt polisen i Linköping.

”Var foglig som ett lamm”

Väktare förde av honom från tåget till perrongen där polis väntade.

– Jag blev helt chockad. Från att ha varit arg på en konduktör och faktiskt lytt dem och gått av, så blev jag polisförhörd. Och så tittade polisen i mina ögon. Polisen var ganska insinuant. De tittade i mina ögon och sa 'Nä, du får följa med till stationen'. Vi misstänker att du tagit narkotika. Jag var fogligt som ett lamm då.

Han fick åka piketbuss till polisstationen, blev förhörd och fick lämna urinprov.

– De höll kvar mig några timmar, sen fick jag gå fri.

Mest oroade han sig för ryktesspridningen och att det i branschen skulle spridas att han håller på med narkotika och varit inblandad i ett bråk på ett tåg.

– Moraliskt tycker jag även i dag att jag hade rätt. Jag hade en väldigt stark anledning att åka med. Det är klart att jag var en tjatig resenär, men jag tycker att det var lite omänskligt av dem när de hörde mina argument, säger Torkel Petersson i ”Värvet”.

Publisert:

LÄS VIDARE