Coronaviruset

Efter förbudet: Här är evenemangen som påverkas

De tvingas ställa in ● Biograferna stänger ● TV4:s krisdrag

Av: 

Rasmus Karlsson

Rosanna Berg

Linn Elmervik

Andreas Hansson

Natalie Demirian

TT

NÖJE

Inga allmänna sammankomster med fler än 500 personer får hållas, har Sveriges regering beslutat för att försöka mota coronavirusets framfart.

Det drabbar nöjeslivet och flera av de stora institutionerna tvingas till restriktioner, eller ställer helt in evenemang.

Här är listan över vilka det påverkar, och även vilka stora evenemang utomlands som ställs in, som uppdateras fortlöpande.

Världshälsoorganisationen WHO beskriver coronautbrottet som en pandemi, uppgav generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

Nu är det förbjudet med allmänna sammankomster som överstiger 500 personer.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Detta drabbar nöjesvärlden – nedan finns listan över evenemang som påverkas.

TV4 tar till krisdrag efter förbudet mot större sammankomster.

UPPDATERAT ONSDAG 10 JUNI:

Céline Dions konsert flyttas till 2021

Céline Dions “Courage world tour” flyttas fram till nästa år. Stjärnan skulle ha spelat i Friends Arena 22 augusti i sommar. Nytt datum på samma arena blir den 13 juni 2021. Köpt biljett gäller för det nya datumet. För de som inte kan gå på det nya datumet finns det möjlighet att göra återköp.

UPPDATERAT FREDAG 22 MAJ:

The Weeknd-konsert flyttas till 2021

Artisten The Weeknds Globen-spelning som skulle ägt rum den 4 november i år är flyttad till 4 oktober nästa år. Stjärnan har flyttat fram hela sin världsturné, som skulle ha påbörjats i juni.

Alicia Keys-konsert skjuts upp

Alicia Keys skulle ha spelat i Globen den 16 juni. Nytt datum är i skrivande stund inte klart.

UPPDATERAT FREDAG 8 MAJ:

Statement-festivalen flyttas till 2021

Emma Knyckares initiativ Statement-festivalen, som riktar sig till kvinnor, icke-binära och transpersoner flyttas till 2021 på grund av coronapandemin. Festivalen hade urpremiär förra året men uppföljaren kommer inte att kunna äga rum i år. I stället flyttas festivalen till 3 och 4 september 2021, på Bananpiren i Göteborg.

– Det är otroligt tråkigt att behöva flytta fram festivalen. Trygga platser behövs alltid och vi önskar av hela våra hjärtan att vi hade kunnat erbjuda denna “safe haven” för kvinnor, icke-binära och transpersoner i höst. Men som det ser ut nu har vi tyvärr inget annat val än att flytta fram. Annars blir inte Statement en trygg plats, på grund av viruset, säger projektledaren Matilda Häger i ett pressmeddelande.

Komikern och författaren Emma Knyckare säger:

– Nu tvättar vi händerna och följer myndigheternas uppmaningar, så ses vi nästa år och störtar patriarkatet med nariga knogar.

De tre artister som redan släppts till årets festival, Peg Parnevik, Shura och Etzia, har tackat ja till att spela nästa år i stället.

Sommarfarsen på Krusenstiernska flyttas till nästa år

Sommartraditionen med fars på Krusenstiernska teatern i Kalmar får ett avbrott det här året. Farsen ”Pappor på prov” med Thomas Petersson, Sussie Eriksson och Ola Forssmed i huvudrollerna flyttas till nästa sommar, på grund av coronapandemin.

”Beslutet har tagits med bakgrund av den allvarliga samhällsutvecklingen som håller i sig och att vi känner ett stort ansvar gentemot biljettköpare, artister på scen, leverantörer, produktionspersonal och alla andra som på olika sätt arbetar med oss. Vi är dock glada för att vi har möjligheten att flytta hela produktionen inkl samma ensemble och regissör till nästa sommar istället”, skriver teatern i ett pressmeddelande.

Malena Ernmans nya föreställning flyttas fram

Den nyskrivna musikalen ”Forever Piaf” där Malena Ernman spelar mot sin dotter Beata Ernman flyttar fram sin premiär.

Föreställningen skulle ha spelats på Göta Lejon i Stockholm under hösten, men får i stället premiär på samma teater 30 januari 2021, meddelar Göta Lejon på sin sajt.

UPPDATERAT TORSDAG 7 MAJ:

Iron Maiden ställer in

Rockbandet Iron Maiden skulle spelat på Ullevi den 27 juni. Men på grund av coronakrisen tvingas de ställa in och flytta spelningen till nästa år, skriver Got Event i ett utskick.

Nya datumet blir lördag den 3 juli 2021 och ”Airbourne” kommer som en speciell gäst.

På Got Events hemsida hälsa Live Nation:

”Säkerheten för artister, fans och personal är alltid av högsta prioritet och arrangören vidtar åtgärder enligt instruktioner från myndigheterna. Vi följer utvecklingen noggrant och Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, skriver de.

Got Event låter hälsa att biljetterna kommer gälla även nästa år, så de som redan köpt ska spara sina biljetter.

Dansbandsveckan ställs in för första gången på 35 år

Årets dansbandsfest i Malung skulle hållits mellan 12–18 juli. Nu tvingas arrangörerna ställa in evenemanget och man siktar i stället på att köra igång juli 2021, skriver DN. Anledningen är coronavirusets framfart.

– Vi vet att det är otänkbart att hålla festivalen såsom läget är i dag, och det kommer inte bli någon förbättring. Vi kommer inte få tillstånd att driva en sådan här sak, säger Bertil Elfström, som är grundare och ordförande för Dansbandsveckan till tidningen.

UPPDATERAT TISDAG 5 MAJ:

Tomas Ledin ställer in sommarturnén

Sommaren är kort – och nu blir det inte ens någon turné med Tomas Ledin. Konserterna flyttas fram ett år till följd av publikrestriktionerna och spridningen av coronaviruset.

Det meddelar Sundsvallsfestivalen Arenafesten, som även den kommer att flyttas fram till 2021.

Mer information här.

UPPDATERAT ONSDAG 29 APRIL:

Beslut om Way out west dröjer

Flera festivaler och konserter har valt att ställa in sina evenemang. Bland annat Håkan Hellström, Lollapalooza och Sweden Rock.

Nu skriver DN att Way out west kommer dröja med sitt beslut om de kommer ställa in eller inte.

– Men för var dag som går känns det allt mindre rimligt att ha ett stort evenemang den här sommaren, säger Ola Broquist, arrangör på Luger till tidningen.

Festivalen är planerad att äga rum den 13–15 augusti i Göteborg, med musikakter som The Strokes, Robyn och Bon Iver.

UPPDATERAT TISDAG 28 APRIL:

Stockholm Pride ställs in

Det blir ingen Pridefestival i vanlig ordning i år på grund av coronaviruset.

Istället ställer Stockholm Pride om och anordnar en digital parad i sociala medier.

– Vi kommer även arrangera en helt ny festival i vinter, säger Vix Herjeryd, ordförande i Stockholm Pride.

Mer information här.

UPPDATERAT TISDAG 28 APRIL:

Ulf Lundell ställer in sommarturnén

Samtliga 16 spelningar, från juni till augusti, ställs in på grund av corona.

– En 70+-man som jag på hotell i Stockholm, på gator och torg, i replokaler, ute i Sverige, det är inte rimligt eller ansvarsfullt, säger Ulf Lundell i ett pressmeddelande.

UPPDATERAT MÅNDAG 27 APRIL:

Håkan Hellström ställer in

Han skulle ha fyllt Ullevi i Göteborg fyra gånger om, men på grund av corona tvingas Håkan Hellström ställa in spelningarna, något som drabbar närmare 300 000 biljettköpare. Biljetterna gäller istället till nya datum 2021.

– Som ni förstår är läget svårt för den typen av konserter i år. Varken arrangörer eller experter har vetat hur länge det här ska hålla i sig, säger artisten själv i ett uttalande på Facebook.

Mer information här.

UPPDATERAT SÖNDAG 26 APRIL:

Fredriksdalsteatern ställer in

Sommarens föreställningar av ”Pang i bygget”, med Adde Malmberg som Basil och Eva Rydberg som Sybil, skjuts upp till sommaren 2021, meddelar teatern på sin hemsida.

UPPDATERAT TORSDAG 23 APRIL:

Storsjöyran ställer in

Storsjöyran skulle ha ägt rum 31 juli – 1 augusti. Nu ställer festivalen in, och kommer istället att äga rum nästa år 30–31 juli. Lars Winnerbäck är redan klar att uppträda på festivalen nästa år.

På Storsjöyrans hemsida står det:

”Biljetter som köpts till Storsjöyran 2020 gäller till festivalen 2021, oavsett eventuella prishöjningar. Biljetter till Storsjöyran 2021 finns redan nu till försäljning via vår hemsida. Köpta biljetter till Storsjöyran 2020 kommer kunna återlösas, förutom serviceavgiften, till och med juni.”

Humorkalaset ställer in

Arrangörerna bakom Humorkalaset ställer in sommarens komikerturné. Babben Larsson, Petra Mede, David Batra, Nour El-Refai och Özz Nujen får istället återkomma till spelplatserna Sofiero slott (23/7), Naturscen Skuleberget (6/8) och Dalhalla (7/8) nästa år, skriver Humorkalaset i ett pressmeddelande.

Köpta biljetter gäller automatiskt till Humorkalaset 2021.

UPPDATERAT TISDAG 21 APRIL:

Pippi på Cirkus ställer in

Den uppmärksammade Pippi Långstrump-föreställningen som skulle visats på Cirkus i Stockholm sommaren 2020 ställs in och samtliga föreställningar flyttas istället till sommaren 2021, det skriver Cirkus på sin hemsida.

”Pippi på Cirkus” innehåller nyskriven musik av Abba-legendarerna Benny Andersson och Björn Ulvaeus och Cirkus Cirkör skulle ha medverkat, men nu får besökarna vänta till nästa sommar i stället.

Sweden Rock ställer in

Guns n’ roses, Volbeat och In Flames skulle ha varit toppnamnen, men Sweden Rock som skulle ha ägt rum 3 till 6 juni ställs in helt på grund av coronapandemin, meddelar arrangören på festivalens sajt.

Miriam Bryant och Joel Alme & Jakob Hellman ställer in på Liseberg

Liseberg ställer in alla sina konserter fram till midsommar. Det innebär att Miriam Bryant som skulle ha spelat 29 maj och Joel Alme & Jakob Hellman som skulle spelat 11 juni nu ställs in. Nöjesparken försöker hitta nya datum för spelningarna, säger man i ett pressmeddelande.

Bryan Ferry, Kaliffa och Dolly Style ställer in på Furuvik

I ett pressmeddelande meddelar Furuvik att de tre konserter som skulle hållas i parken fram till midsommar har ställts in och att man nu söker nya datum för artisterna.

Bryan Ferry skulle ha framträtt på Furuviks scen 30 maj, men har ställt in hela sin Europaturné och kommer därför att spela i parken nästa år. Nytt datum är 29 maj 2021.

Dolly Style som skulle ha spelat 16 maj, och Kaliffa som skulle ha spelat 23 maj tvingas också ställa in sina spelningar i parken utanför Gävle. I båda fallen försöker man nu hitta nya datum för spelningarna.

UPPDATERAT TORSDAG 16 APRIL:

Taylor Swift och Kendrick Lamar ställer in i Oslo

Storfestivalen Oslo Sommertid 2020 ställer in.

– Vi är fruktansvärt ledsna över att det här inte gick att få ihop, men publikens säkerhet och hälsa kommer helt klart först, säger Peer Osmundsvaag från arrangören All things live i ett pressmeddelande enligt norska Aftenposten.

Tvådagarsfestivalen skulle ha ägt rum 26 och 27 juni, och hade räknat med att locka upp till 50 000 i publiken per dag. Festivalens toppnamn var Taylor Swift och Kendrick Lamar, men nu tvingas de båda att ställa in sina framträdanden tillsammans med övriga artister.

Pugh Rogefeldt flyttar turnén – nya datum i januari

Pugh Rogefeldts planerade vårturné skjuts upp och får nya speldatum i januari 2021, meddelar han i ett presmeddelande.

”Oavsett så blir det samma band som i höstas på Cirkus i Stockholm. Min vän från förr, Jojje Wadenius, på gitarr, i sällskap med Ola Gustafsson, gitarr, Jerker Odelholm, bas, Martin Hederos, keyboard och Andreas Dahlbäck på trummor. Kort sagt mina favoriter bland Sveriges toppmusiker”, skriver han i pressmeddelandet.

Även en planerad spelning på Mosebacke i juni flyttas. Nya datum är:

9 September Stockholm, Mosebacke, 8 Januari Västerås, Konserthuset, 9 Januari Uppsala, Konsert & Kongress, 16 Januari Malmö, Slagthuset, 17 Januari Göteborg, Konserthuset, 21 Januari Linköping, Konsert & Kongress.

West coast country festival flyttas fram

Countryfestivalen skulle ha ägt rum i Åby arena i Mölndal i juli, men flyttas nu till nästa år, datumet 3:e juli är redan klar, meddelar festivalledningen i ett pressmeddelande.

”Köpta biljetter kommer gälla till West Coast Country Festival den 3:e juli 2021. Väljer man att inte återköpa sina biljetter kommer man som biljettköpare till festivalen 2020 få sin biljetter uppgraderade till premiumbiljetter för WCCF 2021”, skriver festivalens grundare Alexander Lönn.

UPPDATERAT ONSDAG 15 APRIL:

Sthlm Americana ställs in

Festivalen Sthlm Americana som i sommar skulle haft artister som Sarah Klang Drive-by truckers, Lucinda Williams och Passenger ställs in på grund av coronapandemin.

”Vi har in i det sista övervägt alternativen och försökt hitta lösningar för sommaren 2020. Men det har till slut blivit helt tydligt att vi inte kommer kunna genomföra festivalen som tänkt, så härmed måste vi meddela att Sthlm Americana 2020 är inställt”, skriver arrangören på festivalens Facebooksida.

Festivalen kommer att flyttas till juni 2021, men några exakta datum finns ännu inte klara. Enligt arrangören kommer köpta biljetter till årets festival att istället att vara giltiga nästa år.

Festivalen Tomorrowland ställs in

Belgiska Tomorrowland, en av världens största festivaler för elektronisk dansmusik, ställs in i år, meddelar arrangörerna enligt TT.

Beslutet är fattat sedan landets regering förlängt förbudet mot stora sammankomster till den 31 augusti. Festivalen skulle ha ägt rum helgerna 17–19 juli och 24–26 juli.

UPPDATERAT TISDAG 14 APRIL:

Summerburst på Ullevi ställs in

Summerburst skulle ha firat tio år på Ullevi i juni, men så blir inte fallet, skriver GP.

Live Nation jobbar nu på att hitta nya datum längre fram och köpt biljett gäller för eventuellt nytt datum, skriver tidningen.

Bland andra Armin Van Buuren, Marshmello och Steve Aoki var bokade till festivalen.

UPPDATERAT ONSDAG 8 APRIL:

Babben Larsson ställer in och flyttar höstturnén

Komikern Babben Larsson flyttar delar av sin höstturné till 2021. Övriga föreställningar ställs in, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Turnén ”Här kommer Babben Larsson, tjolahopp” skulle ha haft premiär den 16 oktober, men nu ställs sex av föreställningarna in, medan hon samtidigt går ut med flera nya datum nästa höst istället.

Föreställningarna som ställs in är: Askersund (16/10), Jönköping (4/11), Trollhättan (5/11), Umeå (12/11), Örnsköldsvik (3/11) och Bollnäs (14/11).

Nya datum för 2021 är: 29/9 Vara, 30/9 Norrköping, 1/10 Södertälje, 2/10 Karlstad, 14/10 Skövde, 15/10 Västerås, 16/10 Gävle, 22/10 Skellefteå, 4/11 Örebro, 5/11 Kalmar, 6/11 Linköping, 11/11 Halmstad, 12/11 Ystad, 13/11 Växjö.

Dessutom utlovar Babben Larsson föreställningar i Visby, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Malmö, men att de kommer tillkännages efter sommaren.

Babben Larsson ställer in vissa delar av sin turné "Här kommer Babben Larsson, tjolahopp", med anledning av coronaviruset. Resterande datum skjuts upp till 2021.

Fram till den 10 maj kan de med biljetter lösa in dem via sitt biljettombud alternativt byta datum och spelställe.

UPPDATERAT ONSDAG 8 APRIL:

Nick Cave

Nick Cave & The bad seeds flyttar sin Sverige-spelning till 2021. Enligt ansedda musiktidskriften NME flyttar den australiensiska rockstjärnan i princip hela sin vår- och sommarturné till 2021.

Nick Cave skulle ha spelat i Sverige i maj, men kommer istället till Globen 4 maj 2021. Dessförinnan, 1 och 2 maj, ger han tv spelningar i Köpenhamn och dagen efter Sverigespelningen kommer Nick Cave att genomföra sin Oslo-spelning.

Enligt NME ska alla redan sålda biljetter istället vara giltiga för de nya datumen.

UPPDATERAT FREDAG 3 APRIL:

West Pride

Götebogs pridefestival tvingades först byta datum efter att Håkan Hellström lagt sina spelningar samma helg. Men nu meddelar festivalledningen att festen helt ställs in.

West Pride skulle ha ägt rum 3 till 7 juni, men på grund av coronaviruset väljer man nu att inte ha någon festival i år.

– Det är väldigt tråkigt att även West Pride drabbas av den pågående corona-pandemin, men nu försöker vi minimera effekterna genom de förändringar vi genomför i organisationen för att stå rustade inför nästa års festival. Vår förhoppning är att även kunna anordna en eller flera aktiviteter till hösten, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef för West Pride, i pett pressmeddelande.

UPPDATERAT TORSDAG 2 APRIL:

Dramaten

Dramaten ställer in alla föreställningar fram till sommaren. Tidigare beslut om att ha stängt till och med sista april har utökats till att gälla hela vårsäsongen.

– Det är ett stort beslut och ett tungt besked att ge publiken. Vi vill spela teater. Det är vårt uppdrag. Men begränsningen med max 50 personer för offentliga tillställningar och andra restriktioner gör att det inte längre är realistiskt att tro att vi kan möta publiken på plats igen före sommaren. Vi behöver nu lägga all kraft och allt arbete på att skapa så goda förutsättningar som möjligt för höstens premiärer och repertoar,” säger Maria Groop Russel, VD för Dramaten i ett pressmeddelande.

UPPDATERAT MÅNDAG 23 MARS:

Lars Winnerbäck

Artisten Lars Winnerbäck tvingas skjuta upp stora delar av sin turné till sommaren 2021.

Beslutet gäller enskilda konserter. De festivalspelningar som är inbokade kommer att genomföras så länge festivalen inte ställs in, skriver United Stage i ett pressmeddelande.

På sin Instagram skriver han om beslutet.

”Hörni, sorgligt men sant. Nu har turen kommit också till oss att göra om på planerna. Situationen med Corona gör att merparten av sommarturnén nu måste flyttas fram till 2021. Jag vet att många har köpt biljetter, till sig själva eller som presenter, många har planerat, bokat resor, hotell osv. Det här är verkligen skittråkigt, men som alla vet är läget helt unikt”, skriver han.

De nya turnédatumen sommaren 2021

9 juli Helsingborg

16 juli Kristiansand

17 juli Fredrikstad, Norge

18 juli Göteborg

21 juli Rättvik

22 juli Rättvik

24 juli Skellefteå

1 aug Varberg

5 aug Borgholm

6 aug Eskilstuna

7 aug Lidköping

13 aug Kristianstad

14 aug Huskvarna

20 aug Oslo, Norge

21 aug Lillehammer, Norge

27 aug Stockholm

28 aug Linköping

UPPDATERAT FREDAG 20 MARS:

Tekniska museet i Stockholm

Tekniska museet i Stockholm stänger sina dörrar tillfälligt på grund av coronavirusets smittspridning, med start måndagen 23 mars och tillsvidare. Under helgen öppnar museet sin nya utställning "Hyper human", som fokuserar på relationen mellan människan och tekniken.

Utställningen kommer att visas under tre till fem år och under stängningen kommer Tekniska att försöka ta besökarupplevelsen till digitala kanaler, uppger man i ett pressmeddelande.

Tekniska museet ägs av en stiftelse och man har nu börjat förbereda för korttidspermitteringar av personal.

Polar Music Prize 2020

Årets ceremoni för att hedra mottagarna av Polar Music Prize 2020, Diane Warren och Anna Netrebko, som var planerad till 9 juni, flyttas fram. Skälet till detta är den pågående covid-19-pandemin. Pristagarna kommer istället att firas vid en prisutdelning med efterföljande bankett, lördag den 22 maj 2021.

UPPDATERAT TORSDAG 19 MARS:

Filmfestivalen i Cannes

På grund av coronakrisen och utvecklingen i både Frankrike och internationellt kommer filmfestivalen i Cannes inte längre att äga rum 12–23 maj, står det i en tweet från festivalens officiella Twitterkonto. Arrangörerna meddelar att festivalen förhoppningsvis kan äga rum sent i juni, eller i början på juli.

Den 14 april meddelade arrangören att festivalen ställs in i år i sin vanliga form.

Nick Cave

Nick Cave skjuter upp sin planerade Europaturné. Artisten skulle spelat i Stockholm den 23 maj. Information om nya datum kommer senare.

DreamHack summer

Den digitala festivalen skulle egentligen ägt rum i sommar 12–14 juni men är nu framflyttat till 6–9 augusti 2020.

”Med anledning av detta öppnar vi upp för återbetalning av biljettköp med start idag och fram till och med den 18 april 2020”, skriver arrangören i ett mejlutskick.

Mamma Mia! The Party

Resterande föreställningar ställs in mellan 20 mars och 5 april på Tyrol i Stockholm. Biljetter kan återlösas via köpstället. Information kommer att skickas ut i dag till de berördas mejladresser, skriver de på hemsidan. Det finns ingen information om föreställningarna senare i höst i Göteborg.

Glastonbury-festivalen

Festivalen ställer in årets upplaga, som skulle gått av stapeln i brittiska Pilton, Somerset, 21–25 juni meddelar man på sin hemsida.

”Detta var förstås inte ett beslut vi velat ta inför vårt 50-årsjubileum men efter regeringens riktlinjer den här veckan, och i tider av en så påtaglig osäkerhet, är det vårt enda alternativ. Vi vill be de 135 000 personerna som köpt biljetter om ursäkt”, skriver arrangören.

De som betalat en deposition för årets biljett kommer om möjligt att erbjudas billigare biljetter till nästa års upplaga.

Sven Ingvars turné

Sven Ingvars vårturné flyttas istället till hösten.

”Vi har vänt på alla stenar, utforskat varje hörn efter rimliga lösningar på rådande och faktiska situation, men efter varje lösningsorienterad idé som uppstått har vi alla slutligen landat i det enda rimliga, att flytta vårens turnédatum till i höst”, skriver bandet i ett pressmeddelande.

UPPDATERAT ONSDAG 18 MARS:

Eurovision song contest

”Det är med stor sorg som vi måste meddela att Eurovision song contest i Rotterdam 2020 ställs in. Under de senaste veckorna har vi sett över många olika alternativ på lösningar för att kunna sända Eurovision song contest”, skrev EBU i ett uttalande under eftermiddagen.

Detta innebär att alla bidragen diskas från tävlingen. The Mamas kommer alltså inte att tävla med sitt bidrag ”Move” överhuvudtaget.

– Man hoppar det här året och går till nästa år. Om allting har stabiliserat sig i världen blir det ett Eurovision 2021. Det här året ställs in och därmed blir det ett icke-resultat.

Det är första gången på 64 år som traditionen bryts, tävlingen har hållits sedan 1956.

GES

Bandet har gått ut med på Instagram att deras 27 inplanerade förställningar med showen ”Stanna världen en stund” ställs in på obestämd tid.

”Ingen har en aning om hur länge ”tills vidare” är och ingen kan säga när det återigen känns tryggt att samla 1700 personer i samma rum. Vi vill såklart spela inför en publik som känner förväntan och glädje istället för osäkerhet och kanske till och med rädsla”, skriver de i inlägget.

Pernilla Wahlgren ”Hybris”

Nu är det klart att kommande shower ställs in mellan 17 mars och 17 april. Pernilla Wahlgren hoppas på att kunna spela i Stockholm, Uppsala och Örebro i slutet av april. En ny turnéplan med start i september är klar, skriver hon på Instagram.

”Det här är ju en ny situation för oss alla, & inget vi kan råda över.
Längtar tills allt det här är över , & vi alla kan leva som vanligt igen...!”, skriver hon i inlägget.

En värsting till syster

Gladys Del Pilar Bergh berättar på Instagram att alla föreställningar är inställda. Men hon och kollegan Suzanne Reuter skickar gärna uppiggande hälsningar om så skulle önskas.

”Det är otroligt ledsamt för alla inblandade, men självklart går folkhälsan i första rummet.”

Filmfestival för barn flyttas till sommaren

Stockholms filmfestival junior, som riktar sig till barn och unga, flyttar från april till sensommaren med anledning av coronaviruset, meddelar festivalen.

"Vi har följt utvecklingen och under rådande omständigheter är det tyvärr omöjligt att genomföra festivalen. Samtidigt är vi väldigt glada över att presentera nyheten att 'Junior' genomförs i ett helt nytt spännande format i sommar", säger festivalchefen Git Scheynius enligt ett pressmeddelande.

Barn- och ungdomsfestivalen, som har arrangerats sedan år 2000, kommer i år att ske i anslutning till festivalens sommarbio i Rålambshovsparken i augusti, där en dag kommer att få ett eget program helt riktat till barn.(TT)

Corona stoppar musikexportpriset

Coronaviruset drabbar även regeringens musikexportpris. Utrikesdepartementet har beslutat sig för att inte genomföra prisutdelningen den 25 mars som planerat på grund av utvecklingen.

I ett pressmeddelande ber departementet att få återkomma framöver med mer information.

Nominerade till årets pris är Robyn, Ghost, Håkan Hardenberger, Smith & Thell och Sno Aalegra. Regeringens musikexportpris delas ut till svenskar som har nått internationella framgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. (TT)

UPPDATERAT TISDAG 17 MARS:

Filmstaden stänger

Huvudägaren AMC meddelade under natten svensk tid att den stänger alla sina biografer i USA – nu följer biografkedjans salonger i Europa och i Sverige efter.

Det är ett koncernbeslut som har fattats, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, till TT.

Hon framhåller att beslutet ligger i linje med vad som händer i samhället i övrigt just nu och att det är svårt att säga när biografkedjan kan tänkas öppna igen.

– Det blir spekulationer bara, att svara på det. Vi får se vad myndigheterna säger också.

TT: Vad får det här för konsekvenser för Filmstaden tror du?

– Det är jättesvårt att sia om det. Det går inte att säga någonting om det just nu.

Svenska bios biografer (som delägs av Filmstaden) håller däremot öppet, liksom Cinemascenen. (TT)

Dansens hus ställer in

Dansens hus i Stockholm ställer in alla gästspel fram till och med den 2 april. Beskedet kommer med anledning av coronaviruset.

"Beslutet grundar sig på en samlad bedömning utifrån Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, samt nya förutsättningar i de gästande kompaniernas hemländer", skriver Dansens hus i ett pressmeddelande.

De gästspel som berörs är Claire Parsons Co, Dansk Danseteater/Pontus Lidberg, Christian Rizzo, Oona Doherty och Zero Visibility Corp. Alla biljetter kommer att återlösas. (TT)

Riksteatern ställer in vårens föreställningar

Riksteatern ställer in alla sina föreställningar i vår. Allt för att undvika smittspridning av coronaviruset men också eftersom publiken inte längre kommer.

Först ställde teatern in utomhusfestivalen "Eldfesten" men på tisdagen beslutade styrelsen att nu dra tillbaka samtliga föreställningar oberoende av storlek.

Det betyder att exempelvis turnén med Arja Saijonmaa i den nyskrivna "Love songs" inte fortsätter. På den nu indragna repertoaren finns även föreställningar som "Domedagen" med Stefan Sundström och den nyskrivna pjäsen "Den svenska sonen".

Beslutet togs för att minimera riskerna för smitta men också för att värna de lokala teaterföreningarnas ekonomi, skriver Riksteatern i ett pressmeddelande.

Berit Högman, ordförande i Riksteaterns styrelse, beskriver beslutet som "svårt men nödvändigt".

"Det är en fin repertoar som nu går till spillo men vi hoppas snart vara tillbaka i salongerna. Vi hoppas också att staten, kommuner och regioner ser till att stötta våra arrangörer så att scenkonst snart når ut i hela landet igen", säger Berit Högman i pressmeddelandet. (TT)

Kulturhuset Stadsteatern Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern Stockholm skriver så här på sin hemsida:

”I dag på eftermiddagen kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer. Utifrån dessa har en samlad bedömning gjorts och beslut har fattats att ställa in all föreställnings- och programverksamhet från och med ikväll måndag 16 mars till och med 31 mars. Personer med bokad biljett under perioden får sina biljetter återlösta.”

UPPDATERAT MÅNDAG 16 MARS:

Dramaten och Kungliga Operan

Dramaten i Stockholm ställer in föreställningar med anledning av coronaviruset. Stoppet på Dramaten kommer att gälla fram till den 31 mars.

Även Kungliga Operan i Stockholm väljer att ställa in all publik verksamhet. Stoppet börjar på lördagen och pågår fram till 28 mars till en början.

Samtidigt arbetar Kungliga operan med att utöka innehållet på den digitala tjänsten Operan Play där vissa föreställningar och bakom scen-material finns tillgängligt.

”Vi planerar att sända mer föreställningar och sända live från våra repetitioner här i huset under perioden”, säger operans vd Birgitta Svendén i ett pressmeddelande.

UPPDATERAT FREDAG 13 MARS:

Idol 2020

Helgens ”Idol”-audition i Göteborg ställs in på grund av coronaviruset.

”Mot bakgrund av både regeringens direktiv om att begränsa större sammankomster men också för att måna om våra sökandes och medarbetares hälsa samt för att bidraga till minskad risk för spridning av coronavirus kommer Göteborgs Idolaudition bli helt digital”, skriver TV4 på sin hemsida.

De sökande uppmanas i stället att skicka in sin audition via programmets hemsida. Om uttagningar i andra städer påverkas är ännu inte klart.

Guldbaggefestivalen

Visningarna av de Guldbaggenominerade filmerna under Guldbaggefestivalen 20-22 mars ställs in. ”Även om varje enskild visning har färre än 500 besökare kan vi inte garantera att färre än 500 befinner sig i lokalerna samtidigt. Du som redan har köpt biljetter ges möjlighet till återköp. Vi undersöker möjligheten att uppmärksamma de Guldbaggenominerade filmerna på ett annat sätt och hoppas kunna informera om detta inom kort”, skriver Filminstitutet i ett pressmeddelande.

UPPDATERAT TORSDAG 12 MARS:

Konserter

Konsertarrangören Live Nation följer förbudet och skjuter upp evenemang.

”I ett första skede ombokar vi påverkade evenemang fram till 1 april. Säkerheten för artister, fans och personal är alltid vår högsta prioritet och vi kommer att fortsätta följa utvecklingen noga. Om du har biljett till ett evenemang som påverkas av restriktionerna kommer vi kontakta dig direkt”, skriver de på sin Facebooksida.

Arrangören FKP Scorpio ger samma besked, och kan ännu inte ge besked om konserter som ligger längre fram i tiden, som sommarens Håkan Hellström-konserter på Ullevi.

Om konserterna ställs in återlöses alla biljetter. Besked kommer att mejlas ut till alla som har köpt biljetter.

Danny Saucedo ställer in sin show ”The Run(A)Way Show” i Halmstad Arena lördagen den 14 mars. Besked om kommande shower kommer inom kort.

”Det är en svår situation för oss alla och vi försöker hitta ett nytt datum, så håll dig frisk och håll i din biljett!”, skriver han på Instagram.

Molly Sandéns turné ställs också in.

”Det va lite för bra för att va sant. Som ni säkert hört så har regeringen beslutat att ställa in alla evenemang för över 500 personer vilket tyvärr drabbar hela min turné - som därför kommer flyttas till efter sommaren. Live Nation jobbar just nu stenhårt på att konfirmera alla nya datum - men håll hårt i din biljett - den kommer att gälla i höst istället (mer info kommer närmsta dagarna). Jag är såklart superledsen över detta men hälsan och säkerheten går ju före. Ta hand om er nu. Tvätta händerna å stanna inne så mkt ni bara kan. Vi hörs snart.”

Malmö Opera

I dag beslutade Region Skåne och Region Skåne Holding AB att all publik verksamhet på Malmö Opera ska upphöra med omedelbar verkan.

”Region Skåne måste ta sitt ansvar i den rådande situationen. Vi kan inte riskera att Operan bidrar till att öka belastningen i hälso- och sjukvården”, säger Lars-Ingvar Ljungman, styrelseordförande i Region Skåne Holding AB, i ett pressmeddelande.

Beslutet börjar gälla omgående. Malmö Operas styrelseordförande Per-Martin Svensson kommenterar det:

”Beslutet har tagits av omtanke om vår publik. Vi vet att vi gör väldigt många människor besvikna, men risken för smittspridning har nu bedömts som större än samhällsnyttan av att fortsätta spela”.

Det betyder att inga föreställningar kommer att genomföras, vare sig på Malmö Opera eller på turné. Även Malmö Operagrill kommer att hålla stängt.

TV4

TV4 väljer att inte att ha någon publik alls under finalen av ”Talang” som hålls på fredag. Även premiären av ”Let’s dance” och ”Stjärnornas stjärna” kommer vara publiklös meddelar kanalen.

Detta bekräftar Lina Berggrén, presschef på TV4 och C More.

”Vi följer Folkhälsohälsomyndighetens förbud och kommer inte ha publik i våra program”, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Konserthuset i Stockholm

Konserthuset i Stockholm ställer in alla inplanerade evenemang de kommande två veckorna. Anledningen är att anställda bekräftats ha smittats av coronavirus.

”Ett bekräftat fall av coronavirus har dessvärre konstaterats hos en av Konserthusets medarbetare. I den uppkomna situationen har Konserthuset Stockholm beslutat att med omedelbar verkan ställa in samtliga evenemang fram till och med den 28 mars”, skriver Konserthuset i ett pressmeddelande.

Göteborgs Stadsteater

En medarbetare vid Göteborgs stadsteater bekräftats ha smittats och till följd av detta kommer såväl stadsteatern som filialen Backa teater att hålla stängt.

”I första hand gäller detta till och med den 29 mars. Den personal som kan jobba hemifrån uppmanas att göra det”, skriver Göteborgs stadsteater.

Göteborgsoperan

Göteborgsoperan begränsar publiken så att max 500 personer vistas samtidigt i Stora scenens salong, inräknat personal på och bakom scenen, skriver man i ett pressmeddelande. Föreställningar på Lilla scenen, i foajén, Skövdescenen och på turné påverkas inte i dagsläget.

– Just nu tänker vi på människors hälsa och på att lösa allt så smidigt som möjligt för vår publik och för alla våra medarbetare, under de omständigheter som råder just nu, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan i pressmeddelandet.

Hon säger också där att Göteborgsoperan följer utvecklingen noggrant och fattar beslut allt eftersom, naturligtvis efter eventuella nya restriktioner från beslutande myndigheter.


BESKED SEDAN TIDIGARE:

Berwaldhallen

Konserterna i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen som sänds direkt i P2 genomförs utan publik på plats. Övriga konserter ställs in. De som har köpt biljett till konserter i Berwaldhallen i mars kommer att bli kontaktade.

Umeås internationella litteraturfestival Littfest

Umeås internationella litteraturfestival Littfest, som precis skulle dra i gång, ställs in. Litteraturfestivalen har redan smygstartat och skulle ha pågått till och med lördag. Den största seminariesalen tar ensam 1 100 personer.

– Vi kan inte hålla festivalen, fler och fler tackar nej. Myndigheterna går ut med rekommendationer som i stort sett bara ska klubbas igenom, att man inte kan ha mer än 500 personer samlade. Vi drar mer folk än så, vi har inget val, säger Patrik Tornéus, en av arrangörerna till TT.
 

Listan uppdateras kontinuerligt.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Coronaviruset

LÄS VIDARE

Raseriet mot Jonas Gardell efter corona

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Kungliga Operan

Let’s dance

Folkhälsomyndigheten

Regeringen

Festivalen Tomorrowland