Efter förbudet: Här är evenemangen som påverkas

De tvingas ställa in ● Biograferna stänger ● TV4:s krisdrag

avAndreas Hansson, Linn Elmervik, Natalie Demirian, Rasmus Karlsson, Rosanna Berg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Inga allmänna sammankomster med fler än 500 personer får hållas, har Sveriges regering beslutat för att försöka mota coronavirusets framfart.

Det drabbar nöjeslivet och flera av de stora institutionerna tvingas till restriktioner, eller ställer helt in evenemang.

Här är listan över vilka det påverkar, och även vilka stora evenemang utomlands som ställs in, som uppdateras fortlöpande.

Världshälsoorganisationen WHO beskriver coronautbrottet som en pandemi, uppgav generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

Nu är det förbjudet med allmänna sammankomster som överstiger 500 personer.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Detta drabbar nöjesvärlden – nedan finns listan över evenemang som påverkas.

Foto: TV4
TV4 tar till krisdrag efter förbudet mot större sammankomster.

UPPDATERAT MÅNDAG 23 MARS:

Lars Winnerbäck

Artisten Lars Winnerbäck tvingas skjuta upp stora delar av sin turné till sommaren 2021.

Beslutet gäller enskilda konserter. De festivalspelningar som är inbokade kommer att genomföras så länge festivalen inte ställs in, skriver United Stage i ett pressmeddelande.

På sin Instagram skriver han om beslutet.

”Hörni, sorgligt men sant. Nu har turen kommit också till oss att göra om på planerna. Situationen med Corona gör att merparten av sommarturnén nu måste flyttas fram till 2021. Jag vet att många har köpt biljetter, till sig själva eller som presenter, många har planerat, bokat resor, hotell osv. Det här är verkligen skittråkigt, men som alla vet är läget helt unikt”, skriver han.

De nya turnédatumen sommaren 2021

9 juli Helsingborg

16 juli Kristiansand

17 juli Fredrikstad, Norge

18 juli Göteborg

21 juli Rättvik

22 juli Rättvik

24 juli Skellefteå

1 aug Varberg

5 aug Borgholm

6 aug Eskilstuna

7 aug Lidköping

13 aug Kristianstad

14 aug Huskvarna

20 aug Oslo, Norge

21 aug Lillehammer, Norge

27 aug Stockholm

28 aug Linköping

UPPDATERAT FREDAG 20 MARS:

Tekniska museet i Stockholm

Tekniska museet i Stockholm stänger sina dörrar tillfälligt på grund av coronavirusets smittspridning, med start måndagen 23 mars och tillsvidare. Under helgen öppnar museet sin nya utställning "Hyper human", som fokuserar på relationen mellan människan och tekniken.

Utställningen kommer att visas under tre till fem år och under stängningen kommer Tekniska att försöka ta besökarupplevelsen till digitala kanaler, uppger man i ett pressmeddelande.

Tekniska museet ägs av en stiftelse och man har nu börjat förbereda för korttidspermitteringar av personal.

Polar Music Prize 2020

Årets ceremoni för att hedra mottagarna av Polar Music Prize 2020, Diane Warren och Anna Netrebko, som var planerad till 9 juni, flyttas fram. Skälet till detta är den pågående covid-19-pandemin. Pristagarna kommer istället att firas vid en prisutdelning med efterföljande bankett, lördag den 22 maj 2021.

UPPDATERAT TORSDAG 19 MARS:

Filmfestivalen i Cannes

På grund av coronakrisen och utvecklingen i både Frankrike och internationellt kommer filmfestivalen i Cannes inte längre att äga rum 12–23 maj, står det i en tweet från festivalens officiella Twitterkonto. Arrangörerna meddelar att festivalen förhoppningsvis kan äga rum sent i juni, eller i början på juli.

Nick Cave

Nick Cave skjuter upp sin planerade Europaturné. Artisten skulle spelat i Stockholm den 23 maj. Information om nya datum kommer senare.

DreamHack summer

Den digitala festivalen skulle egentligen ägt rum i sommar 12–14 juni men är nu framflyttat till 6–9 augusti 2020.

”Med anledning av detta öppnar vi upp för återbetalning av biljettköp med start idag och fram till och med den 18 april 2020”, skriver arrangören i ett mejlutskick.

Mamma Mia! The Party

Resterande föreställningar ställs in mellan 20 mars och 5 april på Tyrol i Stockholm. Biljetter kan återlösas via köpstället. Information kommer att skickas ut i dag till de berördas mejladresser, skriver de på hemsidan. Det finns ingen information om föreställningarna senare i höst i Göteborg.

Glastonbury-festivalen

Festivalen ställer in årets upplaga, som skulle gått av stapeln i brittiska Pilton, Somerset, 21–25 juni meddelar man på sin hemsida.

”Detta var förstås inte ett beslut vi velat ta inför vårt 50-årsjubileum men efter regeringens riktlinjer den här veckan, och i tider av en så påtaglig osäkerhet, är det vårt enda alternativ. Vi vill be de 135 000 personerna som köpt biljetter om ursäkt”, skriver arrangören.

De som betalat en deposition för årets biljett kommer om möjligt att erbjudas billigare biljetter till nästa års upplaga.

Sven Ingvars turné

Sven Ingvars vårturné flyttas istället till hösten.

”Vi har vänt på alla stenar, utforskat varje hörn efter rimliga lösningar på rådande och faktiska situation, men efter varje lösningsorienterad idé som uppstått har vi alla slutligen landat i det enda rimliga, att flytta vårens turnédatum till i höst”, skriver bandet i ett pressmeddelande.

UPPDATERAT ONSDAG 18 MARS:

Eurovision song contest

”Det är med stor sorg som vi måste meddela att Eurovision song contest i Rotterdam 2020 ställs in. Under de senaste veckorna har vi sett över många olika alternativ på lösningar för att kunna sända Eurovision song contest”, skrev EBU i ett uttalande under eftermiddagen.

Detta innebär att alla bidragen diskas från tävlingen. The Mamas kommer alltså inte att tävla med sitt bidrag ”Move” överhuvudtaget.

– Man hoppar det här året och går till nästa år. Om allting har stabiliserat sig i världen blir det ett Eurovision 2021. Det här året ställs in och därmed blir det ett icke-resultat.

Det är första gången på 64 år som traditionen bryts, tävlingen har hållits sedan 1956.

GES

Bandet har gått ut med på Instagram att deras 27 inplanerade förställningar med showen ”Stanna världen en stund” ställs in på obestämd tid.

”Ingen har en aning om hur länge ”tills vidare” är och ingen kan säga när det återigen känns tryggt att samla 1700 personer i samma rum. Vi vill såklart spela inför en publik som känner förväntan och glädje istället för osäkerhet och kanske till och med rädsla”, skriver de i inlägget.

Pernilla Wahlgren ”Hybris”

Nu är det klart att kommande shower ställs in mellan 17 mars och 17 april. Pernilla Wahlgren hoppas på att kunna spela i Stockholm, Uppsala och Örebro i slutet av april. En ny turnéplan med start i september är klar, skriver hon på Instagram.

”Det här är ju en ny situation för oss alla, & inget vi kan råda över.
Längtar tills allt det här är över , & vi alla kan leva som vanligt igen...!”, skriver hon i inlägget.

En värsting till syster

Gladys Del Pilar Bergh berättar på Instagram att alla föreställningar är inställda. Men hon och kollegan Suzanne Reuter skickar gärna uppiggande hälsningar om så skulle önskas.

”Det är otroligt ledsamt för alla inblandade, men självklart går folkhälsan i första rummet.”

Filmfestival för barn flyttas till sommaren

Stockholms filmfestival junior, som riktar sig till barn och unga, flyttar från april till sensommaren med anledning av coronaviruset, meddelar festivalen.

"Vi har följt utvecklingen och under rådande omständigheter är det tyvärr omöjligt att genomföra festivalen. Samtidigt är vi väldigt glada över att presentera nyheten att 'Junior' genomförs i ett helt nytt spännande format i sommar", säger festivalchefen Git Scheynius enligt ett pressmeddelande.

Barn- och ungdomsfestivalen, som har arrangerats sedan år 2000, kommer i år att ske i anslutning till festivalens sommarbio i Rålambshovsparken i augusti, där en dag kommer att få ett eget program helt riktat till barn.(TT)

Corona stoppar musikexportpriset

Coronaviruset drabbar även regeringens musikexportpris. Utrikesdepartementet har beslutat sig för att inte genomföra prisutdelningen den 25 mars som planerat på grund av utvecklingen.

I ett pressmeddelande ber departementet att få återkomma framöver med mer information.

Nominerade till årets pris är Robyn, Ghost, Håkan Hardenberger, Smith & Thell och Sno Aalegra. Regeringens musikexportpris delas ut till svenskar som har nått internationella framgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. (TT)

UPPDATERAT TISDAG 17 MARS:

Filmstaden stänger

Huvudägaren AMC meddelade under natten svensk tid att den stänger alla sina biografer i USA – nu följer biografkedjans salonger i Europa och i Sverige efter.

Det är ett koncernbeslut som har fattats, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, till TT.

Hon framhåller att beslutet ligger i linje med vad som händer i samhället i övrigt just nu och att det är svårt att säga när biografkedjan kan tänkas öppna igen.

– Det blir spekulationer bara, att svara på det. Vi får se vad myndigheterna säger också.

TT: Vad får det här för konsekvenser för Filmstaden tror du?

– Det är jättesvårt att sia om det. Det går inte att säga någonting om det just nu.

Svenska bios biografer (som delägs av Filmstaden) håller däremot öppet, liksom Cinemascenen. (TT)

Dansens hus ställer in

Dansens hus i Stockholm ställer in alla gästspel fram till och med den 2 april. Beskedet kommer med anledning av coronaviruset.

"Beslutet grundar sig på en samlad bedömning utifrån Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, samt nya förutsättningar i de gästande kompaniernas hemländer", skriver Dansens hus i ett pressmeddelande.

De gästspel som berörs är Claire Parsons Co, Dansk Danseteater/Pontus Lidberg, Christian Rizzo, Oona Doherty och Zero Visibility Corp. Alla biljetter kommer att återlösas. (TT)

Riksteatern ställer in vårens föreställningar

Riksteatern ställer in alla sina föreställningar i vår. Allt för att undvika smittspridning av coronaviruset men också eftersom publiken inte längre kommer.

Först ställde teatern in utomhusfestivalen "Eldfesten" men på tisdagen beslutade styrelsen att nu dra tillbaka samtliga föreställningar oberoende av storlek.

Det betyder att exempelvis turnén med Arja Saijonmaa i den nyskrivna "Love songs" inte fortsätter. På den nu indragna repertoaren finns även föreställningar som "Domedagen" med Stefan Sundström och den nyskrivna pjäsen "Den svenska sonen".

Beslutet togs för att minimera riskerna för smitta men också för att värna de lokala teaterföreningarnas ekonomi, skriver Riksteatern i ett pressmeddelande.

Berit Högman, ordförande i Riksteaterns styrelse, beskriver beslutet som "svårt men nödvändigt".

"Det är en fin repertoar som nu går till spillo men vi hoppas snart vara tillbaka i salongerna. Vi hoppas också att staten, kommuner och regioner ser till att stötta våra arrangörer så att scenkonst snart når ut i hela landet igen", säger Berit Högman i pressmeddelandet. (TT)

Kulturhuset Stadsteatern Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern Stockholm skriver så här på sin hemsida:

”I dag på eftermiddagen kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer. Utifrån dessa har en samlad bedömning gjorts och beslut har fattats att ställa in all föreställnings- och programverksamhet från och med ikväll måndag 16 mars till och med 31 mars. Personer med bokad biljett under perioden får sina biljetter återlösta.”

UPPDATERAT MÅNDAG 16 MARS:

Dramaten och Kungliga Operan

Dramaten i Stockholm ställer in föreställningar med anledning av coronaviruset. Stoppet på Dramaten kommer att gälla fram till den 31 mars.

Även Kungliga Operan i Stockholm väljer att ställa in all publik verksamhet. Stoppet börjar på lördagen och pågår fram till 28 mars till en början.

Samtidigt arbetar Kungliga operan med att utöka innehållet på den digitala tjänsten Operan Play där vissa föreställningar och bakom scen-material finns tillgängligt.

”Vi planerar att sända mer föreställningar och sända live från våra repetitioner här i huset under perioden”, säger operans vd Birgitta Svendén i ett pressmeddelande.

UPPDATERAT FREDAG 13 MARS:

Idol 2020

Helgens ”Idol”-audition i Göteborg ställs in på grund av coronaviruset.

”Mot bakgrund av både regeringens direktiv om att begränsa större sammankomster men också för att måna om våra sökandes och medarbetares hälsa samt för att bidraga till minskad risk för spridning av coronavirus kommer Göteborgs Idolaudition bli helt digital”, skriver TV4 på sin hemsida.

De sökande uppmanas i stället att skicka in sin audition via programmets hemsida. Om uttagningar i andra städer påverkas är ännu inte klart.

Guldbaggefestivalen

Visningarna av de Guldbaggenominerade filmerna under Guldbaggefestivalen 20-22 mars ställs in. ”Även om varje enskild visning har färre än 500 besökare kan vi inte garantera att färre än 500 befinner sig i lokalerna samtidigt. Du som redan har köpt biljetter ges möjlighet till återköp. Vi undersöker möjligheten att uppmärksamma de Guldbaggenominerade filmerna på ett annat sätt och hoppas kunna informera om detta inom kort”, skriver Filminstitutet i ett pressmeddelande.

UPPDATERAT TORSDAG 12 MARS:

Konserter

Konsertarrangören Live Nation följer förbudet och skjuter upp evenemang.

”I ett första skede ombokar vi påverkade evenemang fram till 1 april. Säkerheten för artister, fans och personal är alltid vår högsta prioritet och vi kommer att fortsätta följa utvecklingen noga. Om du har biljett till ett evenemang som påverkas av restriktionerna kommer vi kontakta dig direkt”, skriver de på sin Facebooksida.

Arrangören FKP Scorpio ger samma besked, och kan ännu inte ge besked om konserter som ligger längre fram i tiden, som sommarens Håkan Hellström-konserter på Ullevi.

Om konserterna ställs in återlöses alla biljetter. Besked kommer att mejlas ut till alla som har köpt biljetter.

Danny Saucedo ställer in sin show ”The Run(A)Way Show” i Halmstad Arena lördagen den 14 mars. Besked om kommande shower kommer inom kort.

”Det är en svår situation för oss alla och vi försöker hitta ett nytt datum, så håll dig frisk och håll i din biljett!”, skriver han på Instagram.

Molly Sandéns turné ställs också in.

”Det va lite för bra för att va sant. Som ni säkert hört så har regeringen beslutat att ställa in alla evenemang för över 500 personer vilket tyvärr drabbar hela min turné - som därför kommer flyttas till efter sommaren. Live Nation jobbar just nu stenhårt på att konfirmera alla nya datum - men håll hårt i din biljett - den kommer att gälla i höst istället (mer info kommer närmsta dagarna). Jag är såklart superledsen över detta men hälsan och säkerheten går ju före. Ta hand om er nu. Tvätta händerna å stanna inne så mkt ni bara kan. Vi hörs snart.”

Malmö Opera

I dag beslutade Region Skåne och Region Skåne Holding AB att all publik verksamhet på Malmö Opera ska upphöra med omedelbar verkan.

”Region Skåne måste ta sitt ansvar i den rådande situationen. Vi kan inte riskera att Operan bidrar till att öka belastningen i hälso- och sjukvården”, säger Lars-Ingvar Ljungman, styrelseordförande i Region Skåne Holding AB, i ett pressmeddelande.

Beslutet börjar gälla omgående. Malmö Operas styrelseordförande Per-Martin Svensson kommenterar det:

”Beslutet har tagits av omtanke om vår publik. Vi vet att vi gör väldigt många människor besvikna, men risken för smittspridning har nu bedömts som större än samhällsnyttan av att fortsätta spela”.

Det betyder att inga föreställningar kommer att genomföras, vare sig på Malmö Opera eller på turné. Även Malmö Operagrill kommer att hålla stängt.

TV4

TV4 väljer att inte att ha någon publik alls under finalen av ”Talang” som hålls på fredag. Även premiären av ”Let’s dance” och ”Stjärnornas stjärna” kommer vara publiklös meddelar kanalen.

Detta bekräftar Lina Berggrén, presschef på TV4 och C More.

”Vi följer Folkhälsohälsomyndighetens förbud och kommer inte ha publik i våra program”, skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Konserthuset i Stockholm

Konserthuset i Stockholm ställer in alla inplanerade evenemang de kommande två veckorna. Anledningen är att anställda bekräftats ha smittats av coronavirus.

”Ett bekräftat fall av coronavirus har dessvärre konstaterats hos en av Konserthusets medarbetare. I den uppkomna situationen har Konserthuset Stockholm beslutat att med omedelbar verkan ställa in samtliga evenemang fram till och med den 28 mars”, skriver Konserthuset i ett pressmeddelande.

Göteborgs Stadsteater

En medarbetare vid Göteborgs stadsteater bekräftats ha smittats och till följd av detta kommer såväl stadsteatern som filialen Backa teater att hålla stängt.

”I första hand gäller detta till och med den 29 mars. Den personal som kan jobba hemifrån uppmanas att göra det”, skriver Göteborgs stadsteater.

Göteborgsoperan

Göteborgsoperan begränsar publiken så att max 500 personer vistas samtidigt i Stora scenens salong, inräknat personal på och bakom scenen, skriver man i ett pressmeddelande. Föreställningar på Lilla scenen, i foajén, Skövdescenen och på turné påverkas inte i dagsläget.

– Just nu tänker vi på människors hälsa och på att lösa allt så smidigt som möjligt för vår publik och för alla våra medarbetare, under de omständigheter som råder just nu, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan i pressmeddelandet.

Hon säger också där att Göteborgsoperan följer utvecklingen noggrant och fattar beslut allt eftersom, naturligtvis efter eventuella nya restriktioner från beslutande myndigheter.


BESKED SEDAN TIDIGARE:

Berwaldhallen

Konserterna i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen som sänds direkt i P2 genomförs utan publik på plats. Övriga konserter ställs in. De som har köpt biljett till konserter i Berwaldhallen i mars kommer att bli kontaktade.

Umeås internationella litteraturfestival Littfest

Umeås internationella litteraturfestival Littfest, som precis skulle dra i gång, ställs in. Litteraturfestivalen har redan smygstartat och skulle ha pågått till och med lördag. Den största seminariesalen tar ensam 1 100 personer.

– Vi kan inte hålla festivalen, fler och fler tackar nej. Myndigheterna går ut med rekommendationer som i stort sett bara ska klubbas igenom, att man inte kan ha mer än 500 personer samlade. Vi drar mer folk än så, vi har inget val, säger Patrik Tornéus, en av arrangörerna till TT.
 

Listan uppdateras kontinuerligt.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM