Nils Holmqvist om chocken efter flygkraschen

Väder-Nils: ”Det var svårt att ta in allt”

En flygolycka på Lukla flygplats i Nepal gör att deltagarna får en omtumlande start i programmet ”Expeditionen”.

När de några timmar efter olyckan landar på samma flygplats finns vrakdelarna kvar.

– Det var svårt att ta in allt, säger Nils ”Väder-Nils” Holmqvist.

De svenska kändisarna Mikael Persbrandt, Sanna Kallur, Little Jinder, Nils ”Väder-Nils” Holmqvist, Dominika Peczynski och Stefan Larsson stålsätter sig för att bestiga berget Lobuche peak i Nepal.

Men redan i inledningen av programmet kommer beskedet om att ett plan krockat med en helikopter på Lukla flygplats, samma flygplats som de själva inom kort ska landa på.

I olyckan, som inträffade 14 april i år, dör totalt tre personer. För deltagarna skjuts flygningen från Katmandu till Lukla flygplats upp flera timmar och när de sedan i helikoptrar landar på flygplatsen ligger vrakdelarna kvar.

– Jag hann inte bli rädd eller orolig, jag kanske inte förstod vidden av olyckan, men när vi landade och såg flygplansvraket... de stod faktiskt och spolade av de blodiga bårarna, säger regissören Peter Larsson i programmet.

”Väder-Nils”: ”Hemskt”

Deltagaren och meteorologen Nils ”Väder-Nils” Holmqvist säger till Nöjesbladet att de stod på helikopterplattan, redo att flyga från Katmandu, när de fick beskedet.

– Det var hemska nyheter, framför allt för de som jobbar där. Vi satt och väntade i samma rum som en kollega till en annan helikopterpilot, och det var väldigt hemskt och konstigt, säger han.

Vet du om kollegan dog i olyckan?

– Jag minns inte. Det var mycket som var oklart. Jag vet inte vem som omkom eller vem som var skadad, det var väldig knapphändig information. Men han var väldigt skärrad och skulle inte göra några fler flygningar den dagen.

”Svårt att ta in”

”Väder-Nils” berättar även i programmet om sin egen flygrädsla. En månad innan resan till Nepal hade han kollat på när plan landar på just Lukla flygplats, vetandes om att det är en av världens farligaste flygplatser. Men i efterhand är det inget han vill lägga fokus på.

– Jag hade knappt mentalt landat i att jag var i Nepal över huvud taget, så man kände sig konstigt tomt. Det var svårt att ta in allt. När man sitter bredvid en pilot vars vän eller kollega varit med om det här så känns det inte som att jag är drabbad i jämförelse alls. Det var märkligt att vara med om.

Var du nära att åka hem igen?

– Jo, det tänkte man ju så klart. ”Vad sysslar jag med här? Är det dumdristigt att hoppa in i en annan helikopter efter det här?”, men det kändes samtidigt konstigt att vända på klacken och flyga hem från Nepal när man väl tagit sig dit.

Dominika: ”Spolade av blod”

Även deltagaren Dominika Peczynski är än i dag skärrad av händelsen.

– När vi landade stod folk där och spolade av blod från bårarna. Det var hemskt. Folk som förlorat sina anhöriga stod och grät. Det tog ganska hårt på alla som var där. Det var en början som fick en att tänka på det här med livets skörhet. Det tror jag alla kände, säger Dominika Peczynski.

Det första hon tänkte när de på plats såg förödelsen var att de bara borde åka hem igen.

– Man tänkte “Vad gör vi här?“. Alla hade läst att det här var världens farligaste flygplats. Men det är en sak att läsa det och en annan sak att se de här vraken precis när man går förbi, säger hon.

På flyget ner hade hon suttit bredvid Nils Holmqvist och skrattat lite åt hans flygrädsla.

– Efter den här kraschen blev ju den rädslan väldigt riktig.

”Expeditionen” har premiär torsdag 24 oktober 21.00 på TV4.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I femte avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” diskuterar Linn och Bea säsongens stora cliffhanger och avslöjar nakenbilden som chockar Instagram.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE