”Han ljuger och har ljugit så länge”

Dylan Farrow anklagar sin far Woody Allen för övergrepp och kallar hans skådespelare för ”medskyldiga” – regissören slår tillbaka

NÖJE

Woody Allen anklagas för incest och övergrepp på barn.

Nu svarar den prisbelönta regissören på adoptivdottern Dylan Farrows anklagelser:

– Jag har aldrig förgripit mig på min dotter, precis som alla utredningar visade för ett kvarts sekel sedan, säger han till CBS News.

Dylan Farrow, 32, hävdar att hennes adoptivpappa Woody Allen, 82, förgrep sig på henne när hon var sju år gammal.

Anklagelserna kom redan då, i samband med Woody Allens och Mia Farrows uppslitande skilsmässa. Men med hänvisning till Dylans bräckliga tillstånd valde familjen att inte inleda en rättsprocess.

I en intervju med CBS News, som sänts i sin helhet under torsdagsmorgonen lokal tid, har Dylan Farrow för första gången pratat i tv om de påstådda övergreppen.

– Han tog med mig till ett vindsutrymme på min mors lantställe. Han sa till mig att lägga mig på mage och leka med min brors leksakståg. Och så satte han sig bakom mig i dörröppningen och medan jag lekte med tåget så förgrep han sig på mig. Som sjuåring skulle jag ha sagt att han rörde vid mina privata delar, säger hon i intervjun med CBS News.

– Som 32-åring, att han rörde mina blygdläppar och vulva.

Faller i tårar

När tv-kanalen visar henne en gammal intervju med Woody Allen, där den världsberömda regissören förnekade anklagelserna och i stället hävdade att det var en del av exfrun Mia Farrows taktik i parets mycket bittra vårdnadstvist, kan Dylan Farrow inte hålla tillbaka tårarna.

– Han ljuger och han har ljugit så länge, säger hon.

– Han bad mig ofta att krypa ner i hans säng när han bara hade underkläder på sig, och ibland när jag bara hade underkläder på mig.

I ett uttalande till CBS News upprepar Woody Allen att han är oskyldig. Regissören hävdar att Dylan och hennes mor försöker utnyttja ”MeToo” och den efterföljande ”Time’s up”-rörelsen.

– När det här först påstods för över 25 år sedan utreddes det grundligt av så väl sjukhusets barnövergrepps-avdelning och delstaten New Yorks socialtjänst. De båda gjorde detta under flera månader och kom oberoende av varandra fram till att något övergrepp inte hade skett. I stället såg de det som troligt att ett barn i en utsatt situation hade coachats att säga detta av sin arga mamma under en omstridd skilsmässa, säger Allen i uttalandet.

Allen: Cyniskt utnyttjande av Times up

Regissören säger också att Dylan Farrows äldre bror Moses bevittnat hur Mia Farrow gjort just detta.

– Det tycks ha fungerat. Och tyvärr så är jag övertygad om att Dylan verkligen tror på vad hon säger. Men även om familjen Farrow cyniskt använder den möjlighet som getts dem tack vare ”Time’s up”-rörelsen, så gör det inte detta mer sant idag än det varit i det förflutna. Jag har aldrig förgripit mig på min dotter, precis som alla utredningar visade för ett kvarts sekel sedan.

Flera skådespelare har under de senaste veckorna sagt sig ångra att de har valt att samarbeta med Woody Allen genom åren. Natalie Portman säger till CBS News:

– Jag tror på Dylan. Jag skulle vilja säga det, jag tror på dig, Dylan.

”Skådespelare medskyldiga”

Skådespelaren Timothée Chalamet skriver på Instagram att han kommer donera sin inkomst från en kommande Woody Allen-film till tre välgörenhetsorganisationer som arbetar mot sexuella övergrepp.

I intervjun med CBS News anklagar Dylan Farrow skådespelare i Woody Allens filmer för att vara ”medskyldiga.

– Jag hoppas att, speciellt eftersom många av dem höjt sina röster i stöd för ”MeToo” och ”Time’s up”, att de kan erkänna sin medskyldighet och hålla sig själva ansvariga för hur de har framställt tystnadskulturen i sin bransch, säger hon.

– Jag har upprepat mina anklagelser i över 20 år och jag har systematiskt tystats, ignorerats och misskrediterats. Om de inte kan erkänna anklagelserna från ett offer, hur ska de kunna stå upp för oss alla?

Svenska kvinnor reagerar på rörelsen #metoo 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Mia Farrow

MeToo