Så bra är Familjen Addams med Kronér

Publicerad:

NÖJE

Claes Malmberg har suverän tajming i ’Familjen Addams’

1 av 3
”Familjen Addams” har stjärnlyster - Claes Malmberg och Petra Nielsen spelar Gomez och Morticia ­Addams, medan Lasse Kronér fått rollen som Onkel Fester.

Ingen märkvärdig musik.

Svart humor, lekfullhet, ett konsekvent genomfört skräcktema och en Claes Malmberg i toppform gör ändå ”Familjen Addams” till en mycket underhållande musikal.

Förlagan är den kultförklarade svartvita tv-serien från mitten av 1960-talet. Den om en New York-familj som lever i rena skräck­kabinettet och frossar i elakheter, mot varandra och omgivningen.

När familjens dotter har träffat en kille från en alldeles vanlig familj och de ska ha gemensam familjemiddag, spårar alltihop ur i en komisk härva av missförstånd och morbida skämt.

Musiken har få minnesvärda melodier, men fungerar utmärkt i sitt sammanhang.

Östgötateatern var först i Europa med att spela ­musikalen i fjol. En uppsättning som var häftigare iscensatt, med mycket ­effekter och nycirkus­inslag. Lokala duktiga skådespelare och Petra Nielsen som inhyrd stjärna.

Finurliga skämt

Här har nog en lite större del av budgeten gått till gager till kända namn. Man har också på ett lyckat sätt fräschat till texterna, med finurliga skämt om allt från Göran Hägglund-floskler till Björn Ranelid och Lundsberg.

Petra Nielsen är med här också som Morticia Addams. Sjunger bäst av alla och har vampat till rollen ­ordentligt.

Komisk sångroll

Stefan Ljungqvist grymtar inspirerat som jätten Lurch. Suveräna dramatiska skådespelerskan Jessica Zandén lyser här lika starkt i en komisk sångroll.

Musikal­debutanten Lasse Kronér är ett av dragplåstren. Han fungerar, men kändes på premiären nog mer som Kronér utspökad till Onkel Fester än som Onkel Fester.

Ett ”Doobidoo”-skämt sådär i förbifarten, blev mest ­bara konstigt.

Fast det är Claes Malmberg som ­familjens överhuvud Gomez ­Addams som är ”Familjen ­Addams” stjärna. Bra sångröst, suverän komisk tajming. Det är bland det bästa han har gjort.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN