Tv-kockens kritik: ”Kanalerna är fega”

Vägrar göra vegetariska matlagningsprogram

Tv svämmar över av kött.

Men kanalerna skyr vegetarisk tv.

– De är fega, säger Karin Fransson i ”Köksmästarna” i Kanal 5.

Peter Wahlbeck, 51, blev vegetarian när han var 15 år.

Sedan 1990-talet har han försökt få tv-kanalerna att nappa på idén om ett vegetariskt matlagningsprogram.

Han har sparat de första refuseringsbreven från SVT.

– De första svaren jag fick av SVT var att ”om alla minoritetsgrupper skulle få sina egna tv-program så skulle SVT inte göra annat än att publicera de synskadades program, diabetikernas program, vegetarianers program, romernas program”, det var deras inställning då, säger han.

Man tror kanske att mycket borde ha förändrats på 25 år. Men nej, för ett par veckor sen fick han kalla handen av TV4.

– De anser att det är en för liten målgrupp och att de ”skulle stänga ute många av tv-tittarna”, säger han.

Finns 17 program i tv

Nyligen kom en undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Djurens rätt som visar att tio procent av Sveriges befolkning antingen är vegetarianer eller veganer.

Peter Wahlbeck menar att intresset definitivt finns för ett vegetariskt matlagningsprogram.

– Det finns ju hur mycket kokböcker om veganmat som helst, de skulle ju inte finnas om det inte fanns ett kommersiellt intresse, säger han.

I stället menar han att det handlar om att tv-kanalerna inte är med i tiden. Framför allt SVT.

– SVT borde ju känna något ansvar att folkbilda om det här, man måste ju känna in olika strömningar i samhället. Man måste ju vara ett modernt medieföretag. Deras åsikt är ju att det är för få som är vegetarianer, jag tror inte att någon kanal förstår folkrörelsen eller är tillräckligt moderna, säger han.

En genomgång Nöjesbladet nyligen gjorde visar att det finns 17 olika matprogram i tv.

– Det är ju helt häpnadsväckande att bland alla de här kanalerna som gör alla de här programmen, och vi pratar även i radio, så finns det inget som är nischat åt vegetarisk mat, säger Wahlbeck.

Pengarna talar

Henrik Söderlund, ordförande i svenska vegetariska föreningen, tycker också att det är märkligt att ingen tv-kanal satsat på ett vegetariskt tv-program.

En anledning tror han är att köttindustrin är en starkare annonsör.

– Det finns ju inte motsvarande på den vegetariska sidan, de producenterna är ganska små och har inte de ekonomiska musklerna som man skulle önska. Har man inte pengar så har man inget att säga till om, säger han.

SVT har inga planer på ett vegetariskt matlagningsprogram enligt Peter Nyrén, programbeställare.

– Det handlar om att rätt förslag ska komma i rätt sammanhang där vi känner att det här är engagerande för tillräckligt många. Även om vi är public service så är vi fortfarande ett massmedium, vi vill engagera många med det vi gör. Är det så att den här undersökningen visar att 10 procent nu är vegetarianer så kanske det är läge att göra ett sånt här program. Men det finns inte i planen nu, säger han.

”Det vore smalt”

En som inte håller med Peter Wahlbeck är Tina Nordström, aktuell i kommande ”Sveriges yngsta mästerkock”. Hon tycker inte alls att det finns ett behov av ett program med fokus på vegetarisk matlagning.

– Nej, det finns redan i stora delar. Det är mycket fokus på grönsaker och var de kommer ifrån. Vill du inte äta fisk eller kött, så skit i de bitarna då. Jag tror att ett vegetariskt matlagningsprogram vore för smalt.

Men Karin Fransson, jurymedlem i ”Köksmästarna” i Kanal 5, menar att Tina Nordström inte vet vad hon pratar om.

– Hon är lite av en bloody mary. Det tycker jag var konstigt, hon kanske inte har jobbat med grönsaker på det sättet att hon känner sig hemma där. För mig står grönsaker alltid i fokus, säger hon.

Själv hade Karin Fransson gärna lett ett program med inriktning på vegetarisk mat. Att tv-kanalerna inte har vågar satsa handlar enligt henne om att de är rädda.

– De kanske är lite fega och sen handlar det ju inte om annat än tittarsiffror där hela tiden. Jag tror att de är rädda att tittarsiffrorna inte räcker till, och det är ju lite konstigt ändå, det finns ju många andra program som inte har bra siffror, säger hon.

En växande genre

Däremot menar hon att just ordet ”vegetarian” inte lyfter.

– Det handlar nog mycket om att vegetarian låter så tråkigt, och det är det som måste bort, det ska inte heta vegetariskt. Man kan nog förändra synen på det där om man ändrar namnet. Det ska inte vara så präktigt, det ska vara lustfyllt, säger hon.

Leif Mannerström, jurymedlem i ”Sveriges mästerkock”, ”Sveriges yngsta mästerkock” och också aktuell i höst i ”Leifs restaurang” tycker att just Karin Fransson hade varit perfekt för ett program om vegetarisk mat.

– Jag tror att det kommer växa ganska så rejält. Det vore väldigt trevligt om en person som är så pass bevandrad i det här som Karin Fransson gjorde ett sånt här program i sjuan eller åttan.

Publisert: