Christer Björkman svarar på maktkritiken

NÖJE

”Att vara med i Melodifestivalen är ingen mänsklig rättighet”

Christer Björkman, 58, har bossat över Melodifestivalen i snart 15 år.

Flera gånger har han anklagats för att toppstyra produktionen med järnhand.

Själv är han främmande för kritiken om att det är han som bestämmer allt.

– Även om det var det, vad är problemet med det? säger Björkman.

Kritiken är inte ny. Redan 2009 anklagade musikern Johan Norberg, tidigare medlem i Melodifestivalens jurygrupp i Stockholm, programmets general Christer Björkman för att ge juryn direktiv för hur de skulle rösta.

Tre år senare granskade SVT:s ”Uppdrag granskning” Björkmans chefsuppdrag, och flera ratade låtskrivare menade att han gynnar sina egna intressen när han väljer ut bidrag.

Nu är årets tävling i full gång. I Aftonbladets morgonprogram ”Aftonbladet morgon” svarar Christer Björkman på den ännu levande kritiken.

”Ingen mänsklig rättighet”

Han ser inga problem med att han har mycket makt.

– Det är SVT som bestämmer. Jag är satt av SVT att bestämma över den här tävlingen i viss mån. Och det gör jag. Och så länge resultatet är till SVTS:s glädje och de är nöjda så förstår jag inte problemet, säger han.

Han förstår inte anklagelserna.

– Det är ju ingen mänsklig rättighet att vara med i Melodifestivalen. Det här är ett format som ägs av en tv-kanal som heter Sveriges television, de har satt mig att se till att det här blir den tävling de vill ha.

Juryn som väljer ut de tävlande i Melodifestivalen består av flera personer som jobbar tillsammans med Christer Björkman på olika sätt. Det trots att den kallas för ”oberoende”.

– De ingår på grund av sina spetskompetenser. Vi har personer som har scenerfarenhet, vi har personer som har radioproducentkunskaper och de fyller olika funktioner.

”Vill att det ska bli hits”

Han ser inte de nära relationerna som ett problem.

– Det juryn väljer lägger jag mig inte i överhuvudtaget, det är asviktigt att de väljer låtar som speglar det folk vill ha. Den smak som de här tittarna och lyssnarna så småningom tar emot. Och än en gång visar det sig att de har valt rätt. De låtar som är släppta nu dominerar alla listor, säger han.

Christer Björkman nekar till att han skulle styra juryn att välja ut bidrag utifrån sina egna intressen.

– Jag har inget intresse av att välja åt dem. Varför skulle jag ha det? Jag vill ju att det ska bli hits. Jag vill ju att den här tävlingen ska vara framgångsrik och att tittarna ska gilla musiken. Det finns inget värde i att jag försöker spegla min smak.

Melodifestivalens deltävling Andra chansen hålls på lördag i Halmstad. Den 12 mars är det final i Globen i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM