Annika Lantz: ”Utan humorn vet jag inte hur det gått”

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nöjesbladet avslöjar: Delar ut pris under Barncancergalan efter tuffa året – här är alla prisutdelare

1 av 2 | Foto: Kalle Assbring Kalas
Annika Lantz.

Cancern vänder upp och ner på Annika Lantz tillvaro.

Efter rädslan är nu hon en av de som delar ut pris på Barncancergalan.

– Humorn har varit en överlevnadsstrategi, annars vet jag inte hur det hade gått, säger hon.

Hon fick diagnosen förra året.

Livmoderhalscancern skakade om Annika Lantz, 48, liv i grunden. Boken om åldrande hon skrev på präglades genast av sjukdomen.

– Skrivandet blev en ventil och överlevnadsstrategi, jag bara fortsatte. Man blir så himla sjuk under behandlingen, den tar verkligen musten ur en. Språket var det friska i mig. Hade jag inte haft skrivandet och humorn vet jag inte hur det hade gått, säger hon.

”Sjukare inför återkontrollerna”

Nu har boken ”Vad ska en flicka göra” nått bokhandeln. Rädslan från sjukdomen återkommer cykliskt utifrån de återkontrollerna var fjärde månad.

– Jag gjorde en för tre veckor sedan och var fortfarande tumörfri. Det är ett väldigt äckligt och härligt ord på samma gång. Precis när man kommer från kontrollen och vet att man är tumörfri känns livet underbart, ju mer kontrollen närmar sig ju sjukare och eländigare känner man sig, säger hon.

Den senaste tiden har hon marknadsfört boken på olika event.

– Det har varit lite mycket. På Bokmässan i helgen blev jag så himla trött. Dels för att jag gjort mycket grejer, men att prata om det blir lite som att återuppleva det. Det blev fysiskt och psykiskt jobbigt.

”Går inte att begripa att barn drabbas”

På måndag delar hon ut pris för årets manliga humorprestation på Barncancergalan i Kanal 5.

– Jag sitter med i juryn också, det är mitt andra år. Det går inte att begripa att barn drabbas... nej, det är bara så hemskt. Det är en svår gala på det viset. Men jag gillar tanken. Att humor och sorg kan leva väldigt nära varandra, säger hon.

Under kvällen kommer även profiler som Christine Meltzer, Fredrik Wikingsson och Filip Hammar samt Marie Göranzon dela ut priser. Aftonbladets läsare har röstat fram vinnaren i årets webbhumor, ett pris som delas ut av publisher Sofia Olsson Olsén.

– Att vara prisutdelare på galan är en ära. Barncancergalan har ett syfte som är mycket behjärtansvärt. Jag ska överlämna ett pris, vilket är ytterst marginellt jämfört med de insatser som vårdpersonal och forskare dagligen gör, säger hon.

Fotnot: ”Barncancergalan – det svenska humorpriset” sänds på Kanal 5 den 3 oktober.

Publicerad: