”Vi kan inte huka, det vore märkligt”

avTorbjörn Ek

NÖJE

Christer Björkman om budskapet i Eurovisions öppningsfilm

1 av 6

I Ryssland är det olagligt med ”homosexuell propaganda”.

Ändå väljer SVT att nämna de många gay-fansen i Eurovision song contests öppningsfilm.

– Vi bjuder in Europa med den här filmen och säger att alla är välkomna och inkluderade, det är ett manifest för våra grundvärderingar, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Eurovision song contests öppningsfilm kan få delar av Europa att sätta morgonkaffet i fel strupe.

Till tonerna av Måns Zelmerlöws ”Heroes” välkomnar SVT alla till tävlingen med ord som ”Welcome people, welcome heroes, welcome celebrities”.

Men det som lär få vissa fans att reagera är avslutningsorden: ”Welcome hetero, welcome gay, welcome to leave, welcome to stay”.

”Alla är välkomna”

Orden märks ut tydligt i den film som SVT nu släpper inför Eurovision i Globen 10, 12 och 14 maj.

– Vi vill påminna om att nu är det snart dags. Det här är vad evenemanget står för. Vi bjuder in Europa med den här filmen och säger att alla är välkomna och inkluderade, det är ett manifest för våra grundvärderingar, säger Christer Björkman som är tävlingsproducent för Eurovision song contest.

Hur har ni tänkt kring att det här kan uppfattas som kontroversiellt i vissa delar av Europa?

– Det här är vad vi står för och vi måste vara väldigt tydliga med det. Det här evenemanget står för alla människors lika värde och rättigheter. Tolerans och kulturell mångfald är vad hela ESC handlar om. Att ta hänsyn till något annat vore väldigt konstigt.

”Vi kan inte huka”

Öppningsfilmen släpps nu till alla deltagande tv-bolag runt om i Europa. Temat kommer sen att återkomma under sändningarna av semifinaler och final.

– Det här är en teaser. Sen kommer en variant av den i programmet.

Förra gången SVT producerade Eurovision song contest väckte det uppmärksamhet i Europa när Petra Mede nämnde tävlingens många homosexuella fans under sändningen och två manliga dansare kysstes i en mellanakt.

Har ni förberett er på att det kan komma kritik?

– Jag tror att det alltid i ett stort europeiskt sammanhang är olika syn på saker. Men vi kan inte ta avsteg från vår syn, vi kan inte huka, det vore märkligt. Det här är vårt budskap. Men det vore olyckligt om man inte stod för samma värdegrund, säger Christer Björkman.