Lars Lerin: ”Jag är glad att inte jag mördade någon”

NÖJE

Berättar öppet om sitt missbruk i ”Fyllepodden”

1 av 2 | Foto: ”Tar jag ett glas och börjar på, då vet jag ju att det slutar i katastrof”, säger Lars Lerin.

Konstnären Lars Lerin har sagt hejdå till alkoholen för alltid. 
I ”Fyllepodden” berättar han om sitt värsta fylleminne och hur spriten förändrade honom.
– Jag är faktiskt glad att inte jag mördade någon eller tog livet av mig själv, säger han.

I dag dricker inte Lars Lerin. Men det fanns en tid då alkoholen tog upp en stor del av hans vardag. I ”Fyllepodden” berättar han öppet om sitt missbruk och hur det kostade honom både partner och bortglömda timmar.
– Jag har många mardrömsgrejer som jag gjorde. Jag slängde ju ut grejer genom fönstret och sådär. Som tv:n. Det var ju inte så lyckat mitt i stan från tredje våningen. Jag tyckte nog att jag lekte rockstjärna mer eller mindre medvetet, säger han i podden.

Det var inte bara alkohol Lerin konsumerade. Ofta blandade han den med tabletter.
– Jag var helt galen. När en mixar starka tabletter och sprit så kan vad som helst hända. Jag är faktiskt glad att inte jag mördade någon eller tog livet av mig själv. Jag kunde hitta på precis vad som helst, säger han.

Blev alkoholförgiftad

När Lars Lerin dricker alkohol finns det inget stopp, berättar han.

Som värst var det under Lars Lerins relation med den norske konstnären Yngve Henrikssen. Då blev han alkoholförgiftad och fick be sin partner att ringa upp föräldrarna.
– Det var väl därför det tog slut. Jag fick ju en sådan där alkoholförgiftning uppe i Lofoten. Det var någon konstig kollaps. Kroppen eller alltihop bara la av på något vis och så kom den tillbaka efter några timmar. Ett tag var jag helt förlamad och kunde inte röra en fena. Jag bad Yngve att han skulle ringa till mamma så att jag fick säga hejdå till mina föräldrar för jag var säker på att jag skulle dö. Mamma skrek i telefonen och det var ett elände. Men då åkte jag hem. Då förstod jag att nu får det räcka.

Är färdig med alkoholen

Väl hemma dröjde det ett år innan Lerin sökte hjälp. Då sökte han sig till ett behandlingshem och genomgick en tuff avgiftning.

Lars Lerins drickande började i 15-årsåldern. Alkoholen fungerade som ett medel för honom att våga ta plats. I vuxen ålder drack han ofta ensam när han målade.
Idag undviker Lars Lerin att umgås med personer som är mycket berusade. Men han har inga problem med att se folk som konsumerar alkohol.

”Fyllepodden” med Lars Lerin finns tillgänglig från och med i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lars Lerin