Premiär för Harry Potter – på teater

Av: Jens Peterson

Publicerad:

Första pjäsen har redan slagit biljettrekord

1 av 4
Nöjesbladets Jens Peterson vid The Palace theatre i London, där första Harry Potter-pjäsen haft premiär på tisdagskvällen.

LONDON. Nu står Harry Potter på scen.

Idag den 7 juni är det magiska datumet. Publik släpptes in för första provföreställningen av ”Harry Potter and the cursed child” som får premiär 30 juli.

– Jag bär alltid med mig den världen i mitt huvud, säger författaren J K Rowling.

Hon har skrivit pjäsen tillsammans med regissören John Tiffany och dramatikern Jack Thorne (”Låt den rätte komma in”). Historien fortsätter efter epilogen i den sista Harry Potter-boken. Huvudpersonerna väntar på tåget till Hogwarts. Harrys son Albus Severus, som ska gå på skolan tillsammans med Rose, dotter till Hermione och Ron. Även onde Draco Malfoy har fått en son, Scorpius.

- Det är tydligt i epilogen av sista boken att den karaktär jag är mest intresserad av är Albus Severus Potter, säger J K Rowling i en intervju med tidningen Observer. Och man ser Scorpius på den perrongen.

Pjäsen visas i två delar. På tisdagskvällen var det världspremiär för del 1, medan del 2 som avslutar historien spelas första gången på torsdag 9 juni.

175 000 biljetter på 24 timmar

Trycket på biljetter har varit hårt. De första 24 timmarna såldes 175 000 biljetter, rekord för Londons West end. Och det långt innan scenföreställningen haft premiär. Man kan se endast den ena av pjäserna, men de flesta som fått tag i biljetter har köpt till både del 1 och 2.

J K Rowling berättar att hon fått förfrågningar om Harry Potter-ideer fem gånger i veckan de senaste åren. Men teaterproducenten Sonia Friedman var den första som gjorde Rowling nyfiken. Hon föreslog samarbetet med regissören och dramatikern. Teater blev en intressant form att berätta avsnitt åtta om Harry Potter och hans barn.

– Jag tänkte att jag aldrig får chansen igen att jobba med så skickliga personer, säger J K Rowling i intervjun.

Hon har blivit erbjuden att göra musikal av Harry Potter men ville inte eftersom hon ogillar musikaler. Förslaget att göra teater lockade henne däremot mycket.

J K: ”Har en del idéer”

– Bara för att jag slutade skriva har inte min fantasi upphört. Jag hade en del material och en del ideer och vi tre skrev historien tillsammans. Jag bär alltid Harry Potter-världen med mig i mitt huvud, säger hon till The Observer.

Arbetet med ”Harry Potter and the cursed child” har pågått i två år. Samtidigt med pjäsen har J K Rowling skrivit filmmanus till ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” som kommer på bio i november.

Den 30 juli ska alla repetitioner vara klara och då är det riktig premiär på ”Harry Potter and the cursed child”. Men på tisdagskvällen var det ändå uppståendelse kring första provföreställningen. Och en liten vip-fest på House of MInaLima, ett kvarter från Palace theatre.

Där det är Harry Potter-utställning fram till i februari 2017. J K Rowlings magi är stark i år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN