Hundratals Harry Potter-fans köade i natt

avLinnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Uppåt trehundra förväntansfulla Harry Potter-fans köade på lördagskvällen utanför SF-bokhandeln i Gamla stan i Stockholm inför släppet av den nya boken.

Många utklädda i trollkarlskåpor och egensydda kreationer som hämtar inspiration från J.K Rowlings förtrollade värld.

– Vi ser fram emot mycket roligt och mycket fantastiskt, säger Alba och Fanny, som köat sedan fyratiden i morse.

Så var sommarens stora litteraturhändelse ett faktum, åtminstone om du frågar Harry Potter-fans världen över.

I natt landade äntligen uppföljningen ”Harry Potter and the Cursed Child” i bokhyllorna. Och i Stockholm hade Science Fiction Bokhandeln nattöppet mellan lördag och söndag.

Köat sedan i morse

Prick klockan 01.01 öppnade dörrarna för de som ville lägga sina händer på boken. Men redan vid 22-tiden på lördagskvällen ringlade sig kön av förväntasfulla fans lång längs gatan utanför butiken i Gamla stan.
– Vi har köat sedan fem i fyra i morse. Första sju timmarna helt ensamma. Det var värt det, säger Alba Lundström Ramirez och Fanny Beuchel, den ena klädd i en egensydd klädsel föreställande trollkarlsskolan Hogwarts och den andra med Hufflepuff-tröja.

De var inte ensamma. Många på plats var utklädda, den ena mer fantasifullt än den andra, och det kändes som att trollkarlsvärlden för en stund har tagit ett kliv in i den riktiga världen, ut bland oss ”mugglare”.

Bokhandeln hade kvällen till ära förutom att ordna ett klurigt quiz med frågor om Harry Potter nämligen utlyst en tävling för bästa utklädnad.

”Något jag väntat på länge”

Jonathan Carlsson, 19, hade suttit utanför bokhandeln och väntat sedan tio i åtta på kvällen, iklädd en rödgul halsduk med ett emblem från Gryffindor. Det elevhem som tycks vara mest populärt bland fansen på plats.
Han fördröjde tiden genom att läsa J.K. Rowlings tidigare roman ”Fantastic beasts and where to find them”. Och han tycker utan tvekan att den nya boken är väntan värd.
– Helt klart. Det är någonting som jag har väntat på väldigt länge, säger Jonathan.

”Harry Potter and the Cursed Child” är en pjäs, skriven av Jack Thorne. Officiellt har den premiär i London på lördag, men efter flera smygpremiärer under sommaren har den redan mötts av strålande recensioner. Efter hårt tryck från fansen beslutade man att även släppa manuset i bokform.

Över 1 000 förhandsbokningar

Historien utspelar sig 19 år efter att Harry Potter besegrat Voldemort i den sista boken. Häromdagen uppgav Maths Claesson, butikschef på Science Fiction Bokhandeln, för Aftonbladet att de redan passerat 1 000 förhandsbokningar från fans som velat försäkra sig om att få ett exemplar.

– Jag är ett jättestort Harry Potter-fan. Jag började läsa tack vare Harry Potter-böckerna när jag var åtta år gammal och nu är jag 23 så jag har älskat Harry Potter hela mitt liv så det känns som en jättecool grej att kunna vara här när boken släpps, säger Kael Hårmia, som även hon satt utanför och väntade i några timmar.

– Jag är bara peppad i allmänhet. Det ska bli jättekul att få nytt material.

”Harry Potter and the Cursed Child” kommer att släppas på svenska i oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Gamla stan

Stockholm

Böcker