Hollywoodstjärnan kopplas till miljardförskringring

NÖJE

DiCaprio indragen i internationell förskingring

1 av 6

HOLLYWOOD. Han är känd som miljökämpe och världsförbättrare.

Men nu fläckas Oscarsbelönade Leonardo DiCaprios rykte.

Hans välgörenhets­organisation utreds för kopplingar till en av de största förskingringarna genom tiderna.

Totalt handlar det om mer än tre miljarder dollar – sammanlagt cirka 25 miljarder kronor.

Pengarna ska ha stulits från en statlig investeringsfond i Malaysia, kallad 1MDB, och skickats till DiCaprios organisation.

Det amerikanska justitiedepartementets utredning riktas inte mot DiCaprio personligen.

I det 136-sidiga utredningsmaterialet refereras det enligt branschtidningen Hollywood Reporter till 41-åringen två gånger, som ”Hollywoodskådis 1”.

I stället kretsar skandalen oväntat kring den välgörenhetsorganisation, Leonardo DiCaprio Foundation (LDF), som Hollywoods mäktigaste stjärna kontrollerar, och där hans mamma och pappa, Irmelin, och George, suttit i styrelsen.

8-miljardersshopping

Orsaken är sättet LDF tjänat på DiCaprios relationer med nyckelfigurer i utredningsmaterialet.

Problemet för utredarna är bristen på insyn i välgörenhetsorganisationen, något som grundarna tycks ha varit ute efter när den sjösattes.

”Det är svårt att beskriva stiftelsens givmildhet eftersom organisationsformen gör det omöjligt att granska dess finanser”, skrev branschtidningen Inside Philantrophy i fjol.

Det blir inte lättare av att DiCaprio eller någon annan av de inblandade vägrar svara på frågor.

En av nyckelfigurerna är Jho Low, 35, en malaysisk affärsman och partykille som 2010 blev en av DiCaprios ekonomiska rådgivare och regelbundna festpolare.

Han är känd för att 2009 ha skickat 23 buteljer Cristal-champagne till Lindsay Lohans 23-årsfirande i Las Vegas. I utredningsmaterialet anklagas han för att ha använt 8,4 miljarder kronor av pengarna i 1MDF:s fond för personlig shopping.

Länk till filmstjärnan

Det inkluderar en takvåning på Manhattan för mer än en kvarts miljard kronor och en lyxvilla för 327 miljoner kronor i Hollywood Hills, några hus nedanför DiCaprio.

Ytterligare mer än åtta miljarder kronor ska han ha köpt konst för, på en auktion till förmån för DiCaprios välgörenhetsorganisation.

Low har kopplingar till Malaysias premiärminister, Najib Razak, huvudfigur i skandalen.

Razaks styvson, Riza Aziz, anses vara länken till DiCaprio. Han står tillsammans med Paris Hiltons partybokare Joey McFarland bakom Red Granite Pictures. Bolaget överraskade Hollywood-analytiker när det finansierade DiCaprios ”Wolf of Wall Street” för några år sedan.

Det amerikanska justitiedepartementet hävdar dock att finansiering kom från fonden 1MDF.

En som skulle kunna räta ut frågetecknen är Jho Low, men han har flytt till Taiwan, ett land som inte har  något utlämningsavtal med USA.

Frågorna som DiCaprios välgörenhetsorganisation vägrar svara på:

Vem betalar lönerna för organisationens sex anställda? (Stiftelsen får enligt lagen inte täcka utgifterna).

Vem betalar välgörenhetsgalorna och de löpande utgifterna? (De får inte heller täckas av stiftelsen).

Hur stora är de totala kostnaderna och hur mycket av pengarna som samlas in går till verksamheten i jämförelse med till stipendier?

ARTIKELN HANDLAR OM