Letterman: Jag var rädd att dö

NÖJE

Gav första intervjun på sex år

Foto: FÅR INTE VARA TRÅKIG Aftonbladets läsare gav David Letterman tv-priset, men han känner prestationsångest inför varje program.

NEW YORK

Han kallas ”Tv-världens Garbo”.

I går gav David Letterman sin första intervju sedan 1996.

– Hela mitt liv var jag säker på att jag skulle dö i en hjärtattack.

För 2, 5 år sedan genomgick tv-stjärnan en femdubbel bypass-operation.

Frustrerande jobb

– Min pappa levde tills han blev 57. Det sitter i generna, jag visste att jag en dag skulle falla ihop död. Mina kolesterolvärden – det spelade ingen roll vad jag gjorde – var alltid skyhöga. Jag kunde äta fickludd, blodvärdet var ändå 800.

– Tanken fanns alltid där. Men inte efter operationen. Det är fantastiskt.

I den 23 minuter långa intervjun, utförd av Ted Koppel på ABC, kanalen som i våras försökte värva Letterman och ge honom Koppels tid, berättade komikern om sin prestationsångest.

– Jag gillar inte att skämma ut mig. Under en timme varje dag spelar vi in en ny show. Om jag gör någonting dumt under den timmen så är den dagen bortkastad. Det är mycket frustrerande.

Vid ett tillfälle kämpade Letterman mot tårarna. Det var när Koppel tog upp Lettermans legendariska tal när ”Late show” började sändas igen från New York den 17 september, sex dagar efter World Trade Center-attackerna.

– Jag vet inte ? jag bara pratade om saker jag kom ihåg, jag talade mer eller mindre för mig själv om varför det skulle kunna vara okej att göra ett komediprogram igen.

Bush ville vara gäst

Han avslöjade också att antingen George Bush eller Al Gore erbjöd sig att ställa upp och ”göra komedi” i slutspurten till presidentvalet. ”Löjliga män”, kommenterade Diamond-Dave, som tackade nej.

Som avslutning sa han:

– Det var roligt att vara här. Men min största rädsla i livet är att det har varit tråkigt. Det är den största synd man kan begå i underhållningsbranschen. Du kan vara förfärlig, men våga bara inte vara tråkig!

Fredrik Virtanen