Agenten bryter med Mikael Persbrandt

avLeo Pettersson

Strax efter att hans bok släpptes, och några dagar efter #tystnadtagning sade Mikael Persbrandts agentur upp sitt kontrakt med honom.

Det bekräftar agenten Kurt Selling på Indio Management för Svenska Dagbladet.

Orsaken är ännu oklar.

1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo
Mikael Persbrandt.

För tolv dagar sedan publicerades skådespelaruppropet i Svenska dagbladet. Från början var det 456 skådespelare som vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp inom film- och teaterbranschen. Listan har över tiden växt och 703 personer i branschen har nu skrivit under uppropet.

Två dagar efter skådespelarnas upprop släpptes Mikael Persbrandts memoarer ”Så som jag minns det”. I boken beskrivs hans tidigare drogberoende detaljerat.

Agenten Kurt Selling nämns vid flera tillfällen i boken i samband med Persbrandts missbruk.

Ytterligare två dagar senare, den 13 november, avslutades samarbetet mellan Mikael Persbrandt, 54, och hans agentur Indio Management.

”I övrigt inga kommentarer”

Vad det beror på är oklart. Agenten vill varken bekräfta eller dementera om det beror på skådespelarnas upprop #tystnadtagning eller Persbrandts nysläppta memoarer.

”Ja det är korrekt att vi från Indio Management har avslutat samarbetet med Mikael Persbrandt, i övrigt inga kommentarer”, skriver Kurt Selling i ett mejl till SvD.

Sexövergreppsscen ströks

En del i Persbrandts bok ströks också innan den gavs ut.

Scenen beskrev ett sexuellt övergrepp på en kvinna regisserat av en känd regissör. Enligt Dagens Nyheter ströks övergreppsscenen bara dagar innan lanseringen.

– Den har strukits av juridiska skäl. Vi jobbar alltid så med våra böcker att vi in i det sista tittar över dem. Framför allt när det gäller biografier och memoarer har man har jurister med eftersom det kan finnas personer som nämns vid namn, har Anna-Karin Korpi, presskontakt för boken, tidigare sagt till Nöjesbladet.

Nöjesbladet har sökt Kurt Selling för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM