Stjärnskottet i Jonas Gardells nya SVT-serie: ”En chockstart”

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Rasmus Luthander.

”De dagar som blommorna blommar” är Jonas Gardells tredje stora tv-serie.

För tredje gången har Simon Kaijser regisserat. För första gången gör Rasmus Luthander en huvudroll i en stor tv-serie.

– Det blev som en chockstart in i Jonas Gardells idévärld, säger han och skrattar.

Jonas Gardell behöver väl ingen presentation. Författare, dramatiker, komiker, artist, riksbög (hans eget uttryck) och säkert en hel del till.

Han har tidigare skrivit två stora dramaserier för SVT.

Först ”De halvt dolda” 2009. Sedan ”Torka aldrig tårar utan handskar” 2012 om hur livet för homosexuella förändrades när aids drabbade världen på 1980-talet. Den serien gjorde Adam Pålsson och Adam Lundgren till stjärnor.

”De dagar som blommorna blommar” skildrar i likhet med ”De halvt dolda” några familjers öden, i det här fallet från 1970-talet till nutid.

Första stora huvudrollen

Vännerna Erik, Mikael och Benny växer upp i ett radhusområde strax utanför Stockholm. I vuxen ålder blir en av dem dramatiker. En annan tvingas hantera sin storebror som plågade familjen med sitt missbruk. Och den tredje, Erik, börjar forska i familjens judiska bakgrund. Efterforskningarna tar honom till Estland dit han åker med både fru och 5-årig son.

Erik spelas av Rasmus Luthander, 29, som här gör sin första stora huvudroll i en tv-serie.

– Jag har jobbat som skådis i Stockholm i många år och haft kontakt med film- och tv-världen lite grann, framför allt genom rollsättare. Nu fick jag prova för rollen och allt klaffade, jag är glad att få vara med, säger han.

– Genom den här serien har jag startat mitt förhållande till Jonas Gardells litteratur. En ny fas är igång nu. Som många stora författare rör han sig i dessa spektran av lust, lidande och sorg. Det här är väldigt basala men stora frågetecken och resonemang om att vara människa.

Vem är Erik för dig?

– Han är en sökare och i och med att han har blivit förälder, så har det uppstått en fråga i honom, hur hans bakgrund ser ut, vad hans okända släkt har varit med om. Mot slutet kommer det att hjälpa honom mycket, som tröst.

Runtomkring Rasmus Luthander, finns många skådespelare som den breda publiken redan känner till, bland andra Eva Röse, Anja Lundqvist, Johan Rheborg, Ulf Friberg, Rebecka Hemse, Jacob Ericksson, Magnus Krepper och Torkel Petersson.

”SVT har inga krav”

För regissören Simon Kaijser är det inga som helst problem med att ha en för den stora publiken okänd skådespelare i huvudrollen, snarare tvärtom.

– SVT har inga krav att vi ska välja folk som är kända, folk tittar i alla fall, vi ska välja den som är bäst för rollen. Och det är ju alltid roligt och spännande att få ge mindre etablerade skådespelare möjlighet att göra något så här stort på SVT, säger Simon, som nu regisserar sin tredje Gardell-serie på raken.

– Vi klickar för att Jonas har en förmåga att formulera mycket av det jag känner. Trots att jag är övertygad ateist och han har kristen bakgrund.

FOTNOT: De två återstående avsnitten sänds i SVT1 fredag 4 januari och måndag 7 januari. Alla tre avsnitten finns på SVT Play.

Det här bör du veta om Jonas Gardell 00:23
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM