Harvey Weinsteins fru talar ut: ”Gick inte ut på fem månader”

1 av 2 | Foto: Evan Agostini / AP SCANPIX SWEDEN
Georgina Chapman och Harvey Weinstein.

avJosefine Holmqvist

NÖJE

Nu talar Georgina Chapman, gift med Harvey Weinstein, för första gången ut om tiden efter Metoo.

Den 42-åriga kläddesignern berättar att hon inte var ute på fem månader efter att anklagelserna mot filmproducenten uppdagades.

– Jag skämdes så mycket och var så förstörd, att det inte kändes respektfullt att gå ut, säger hon.

Georgina Chapman, 42, hade varit gift med filmproducenten Harvey Weinstein i tio år när anklagelserna om sexuella trakasserier, våldtäkter och otrohet riktades mot honom i och med Metoo-rörelsen.

I en intervju med journalisten Jonathan van Meter för tidningen Vogue berättar hon nu om den turbulenta tiden som följde.

– Jag vill inte ses som ett offer, för jag tycker inte att jag är det. Jag är en kvinna i en skitsituation, men det är inte unikt, säger Georgina Chapman.

Hon berättar att hon inte gick ut på fem månader, utan drog sig undan hos nära vänner, innan hon åkte till föräldrarna i hemstaden London.

– Jag skämdes så mycket och var så förstörd, att det inte kändes respektfullt att gå ut, säger hon.

Ett lyckligt äktenskap

Designern, som äger klädmärket Marchesa tillsammans med vännen och kollegan Keren Craig, träffade Harvey Weinstein på en fest. På den tiden bodde hon i London, och de började så sakteliga att dejta. Tillsammans har de två barn, India och Dashiell, sju och fem år gamla.

På frågan om de haft ett lyckligt äktenskap, svarar Chapman att det är vad som gör situationen extra smärtsam:

– Jag hade, vad jag trodde, ett väldigt lyckligt äktenskap. Jag älskade mitt liv. Inte en enda gång var jag misstänksam till hans beteende.

”Jag var så naiv”

I intervjun i Vogue berättar Chapman att hon till en början inte gick i teerapi, eftersom det inte kändes som att ”hon förtjänade det” när så många andra kvinnor hade lidit. När anklagelserna mot hennes man, som hon är i skilsmässa med, växte sig större gick hon ner fem kilo på fem dagar – för att hon helt enkelt inte kunde behålla maten hon åt.

Kläddesignern berättar att det tog två dagar innan hon kunde ta till sig informationen.

– Tankarna bara snurrade. Berättelserna växte och blev fler, och jag förstod att det inte handlade om enbart en incident. Jag visste att jag var tvungen att ta mig och barnen därifrån.

– En del av mig var väldigt naiv – naiv. Jag har stunder där jag är rasande, förvirrad och känner misstro. Och det finns stunder då jag bara gråter över mina barn. Hur ska deras liv bli? Vad kommer människor att säga? De älskar sin pappa.

”Han var en fantastisk partner”

På frågan vad det var som fick henne att falla för honom, säger hon att han är karismatisk, smart och en väldigt beläst man.

– Och han är väldigt generös. En väns mamma fick bröstcancer, och han betalade hennes behandling hos en toppläkare. Han är fantastisk på så vis. Det är det svåra med detta – han var en fantastisk partner. Han var en vän, en förtrogen och en supporter.

När journalisten frågar om hur Harvey Weinstein mår för tillfället svarar Georgina Chapman vasst:

– Uppenbarligen så visste jag inte om hans sinnestillstånd när jag var gift med honom, så jag är förmodligen inte den bästa personen att fråga.

Harvey Weinstein nekar till de brott han anklagas för. Det rapporteras om att den förre filmproducenten är skuldsatt, och att han knappt har råd med underhållsbidrag för barnen India och Dashiell, det skriver News.

Hollywoodmännen som anklagats i #metoo 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM