Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist om saknaden efter Lill-Babs: ”Det är tungt”

Ann-Louise Hanson, Siw Malmkvist och Barbro ”Lill-Babs” Svensson hade tackat ja till en folkparksturné tillsammans i sommar.

På söndagen sjöng Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist för sin nära vän på hennes minnesgudstjänst.

– Jag kan stå hemma och stryka eller diska och tänka ”Herregud, hon finns inte.” Och det kan inte gå in i min hjärna. Vi har ju känt varandra sedan 1953, säger Siw Malmkvist.

I höstas hölls turnén ”Tillsammans 183 år” med Barbro ”Lill-Babs” SvenssonSiw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. Trion besökte 17 olika orter med sin humoristiska och musikaliska show.

Tanken var att de tre folkkära artisterna skulle göra en ny turné 2018. Men efter Lill-Babs tragiska bortgång förändrades planerna. Det lutade först åt att ställa in. Men sedan bestämde de sig för att genomföra turnén trots allt – och det med Towa Carson vid sin sida, som hoppar in.

– Varför vi gör showen är ju för att Barbro blev förbaskad när hon fick höra att det inte skulle bli något. ”Hoppsan”, tänkte vi. Då är det bäst att vi gör det då. Men det blir en annan show. Det kan ju inte bli samma, säger Siw Malmkvist efter den minnesgudstjänst som hölls för Lill-Babs på söndagen i Storkyrkan i Stockholm.

Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson deltog i minnesgudstjänsten, där de framförde en specialskriven låt tillsammans. Till tonerna av Lill-Babs gamla dänga ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran” sjöng de en ny text, en text som handlade om en Barbro som städar, diskar och fejar till alla änglar – en kärleksfull vinkning till hennes outtröttliga lust att hjälpa till.

– Mot slutet här så brast det för mig. Då tänkte jag: ”Hon är borta! Jag får aldrig träffa henne mer”, säger Siw Malmkvist.

– Då blev jag så vansinnigt gråtfärdig. Men sången gick ju faktiskt riktigt bra. Jag är glad att vi klarade det, fortsätter hon.

De framförde sången med stadiga stämmor – men efteråt kom känslorna ikapp.

– Det var en fantastisk minnesstund. Så mycket kärlek och värme. Det strålade ut här. Alla gjorde sitt yttersta. Men, mitt i allt detta.., säger Ann-Louise Hanson och avbryter sig.

– Hon finns inte mer. Det är tungt, säger hon med tårar i ögonen.

Siw Malmkvist stämmer in.

– Det kommer i vågor. Plötsligt slår det mig att jag aldrig mer får träffa henne. Då blir jag väldigt ledsen. Så kan jag också tänka på hur himla roligt vi haft det. Då blir jag i och för sig ledsen igen. Det måste sjunka in någon gång, men svårt är det. Jag kan stå hemma och stryka eller diska och tänka ”Herregud, hon finns inte.” Och det kan inte gå in i min hjärna. Vi har ju känt varandra sedan 1953, säger hon.

Vad kan du sakna mest med henne?

– Hon, bara. Jag saknar hela henne. Jag kan inte säga något som är mest eller minst. Jag saknar henne. Allt kul vi har haft, säger Siw Malmkvist och skrattar till lite.

– Och när jag blev förbannad på henne när hon tog över mitt wordfeud! Jag hade världens bästa ord och jag såg hur många poäng jag skulle haft. Tror du inte hon kommer in och sätter in en jäkla bokstav – förstört! Jag blev så förbaskad att jag inte ville spela mer. Men vi har haft så roligt och trevligt. Vi har nästan skrattat ihjäl oss många gånger.

Publisert:

LÄS VIDARE