Susie Päivärinta

Susie Päivärinta om vännens sjukdom: ”Hemsk”

Av: 

Benjamin Andrée

NÖJE

När vännen insjuknade i ALS och fick sin dödsdom kände Susie Päivärinta både panik och maktlöshet.

Nu samlar sångerskan vänner och artistkollegor i en stödgala för att bekämpa sjukdomen och dra in pengar till forskning.

– Jag kände att jag måste göra något. En så grym sjukdom måste prioriteras, säger hon till Nöjesbladet.

Det var först när Susie Päivärinta, 54, fick beskedet att vännen Joakim Nordström Ribbing, 51, drabbats av den dödliga nervsjukdomen ALS som hon fick upp ögonen för sjukdomen och förstod vad detta skulle innebära för honom.

– Det finns inget bot mot ALS i dagsläget och sjukdomen är hemsk. Det går ju ofta väldigt fort och man lever bara i ca. 2 år efter att sjukdomen upptäckts. Joakim fick diagnosen i september förra året och nu sitter han i rullstol och har problem att tala och att svälja. Det gör mig både sorgsen och arg, säger hon.

Susie reagerade starkt på vännens sjukdomsbesked och hanterade känslorna genom att skriva musiken till den nysläppta låten ”Alltid vid din sida - himmelens sång”. En låt som hon tillägnar sin ALS-sjuke vän.

– Det tog mig väldigt hårt när jag fick veta att han fått diagnosen ALS och det föll sig naturligt att sätta känslorna i toner, säger hon.

”En så grym sjukdom”

Det är hennes vän och kollega Suzzie Tapper, som även hon drabbats av en neurologisk sjukdom (Parkinson), har skrivit texten till låten.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att sjukdomen ska stanna upp och att ett bot mot ALS snart ska finnas. Jag kände att jag måste göra något. En så grym sjukdom måste prioriteras när det gäller vård och forskning men resurserna finns inte riktigt, säger Susie.

Susie vill nu agera för att belysa och lyfta fram ALS, därför har hon tagit initiativet att arrangera en stödgala tillsammans med vänner och kollegor för att samla in pengar.

Vännen Suzanne Axell (”Fråga doktorn”), kommer leda stödgalan som äger rum 2 juni på Djurönäset utanför Stockholm.

Förutom Susie, Suzzie och Suzanne så medverkar bland andra Gladys del Pilar och gospelkören Gladness, Richard Herrey, bröderna Rongedahl, Tone Norum, Lili Päivärinta och livebandet The Playboys.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Susie Päivärinta