Klick!

En joker – med hjärta

Av: 

Johan Forsberg

NÖJE

Markoolio debuterar i melodifestivalen

Foto: Per Björn

Med en kärleksballad på alla hjärtans dag ska jokern Markoolio ta svenska folket med storm i Melodifestivalen. Men trots att han nyligen funnit kärleken i sin Jessica är det inte för henne han framför sin finstämda sång.

– Det kommer att visa sig varför, säger Marko hemlighetsfullt.

Marko med flickvännen Jessica Westergård.

Foto: Jonas Jonzon

Han håller som bäst på att vässa formen inför den stundande Melodifestivalen när Klick! får en pratstund med den folkkäre artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo, 34.

– Just nu håller jag på att planera mitt framträdande, säger Marko. Det känns riktigt bra och det ska bli superkul att få vara en del av den kommande festivalcirkusen.

Men det är mycket som ska fixas innan numret är i hamn. Bland annat ska han låta Lars Wallin sy upp en fantastiskt snygg scenkostym.

– Så läcker den kommer att bli! Att Marko blev artist och nu är redo för debut i Melodifestivalen är allt annat än en självklarhet. Hans föräldrar har ingen musikalisk bakgrund och på gymnasiet blev det plåtslagarlinjen.

– Skolan var aldrig min grej så efter första året på gymnasiet la jag stuprören åt sidan och började i stället praktisera på den lokala tv-stationen i Nacka.

Upptäcktes på bussen

Att göra tv blev snabbt Markos passion. Till underhållningsprogrammet ”The man” gjordes en spexlåt som blev ett stående nummer när Marko och hans polare tog bussen in till Stockholms city för att festa. En helgkväll 1996 när han drog låten befann sig två musikproducenter på bussen.

– Det ledde till singeln ”Sommar och sol” som blev värsta sommarplågan 1998. Shit, det innebär ju att jag varit artist i över tio år nu!

Jubileum och nu skiva

Marko är lättpratad och på gott humör. Det känns onekligen som hans himmel är helt fri från svarta orosmoln. Kanske inte så konstigt. Han firar ett decennium som entertainer, har precis släppt sitt sjätte studioalbum ”Jag är konst” och mycket snart väntar alltså Melodifestivalen.

Varför väljer du att ställa upp i tävlingen?

– Jag har fått förfrågan tidigare men aldrig känt att jag haft rätt låt. I år kändes det annorlunda med en ballad. Låten är inte så typisk Markoolio, jag väljer att gå utanför mina vanliga ramar.

– Jag sms:ade Christer Björkman och frågade honom om alla jokrar var tagna. ”Nej”, svarade Christer. Han lyssnade på min låt och tyckte att den kändes helrätt. Jag fick ett mess tillbaka som sa ”Du är inne!”.

Föga förvånade är tävlingsmomentet inte det viktigaste för den spexande finnen. Det är partyt han vill åt.

– Det är coolt att det är fest hela våren när det är Melodifestival. I dag kan man nästan jämställa den med när Sverige är med i fotbolls-VM. Det blir värsta partyt och människor är glada, engagerade och har kul. Det ska bli riktigt härligt att få vara med och skapa årets folkfest.

Om vi pratar allvar, vilka vinstchanser har du?

– Svårt att säga men jag tror att det är positivt att jag är en nyhet i dessa sammanhang. Jag har ju aldrig ställt upp tidigare. Och så tror jag att folk kommer att haja till när de hör min låt, jag gör något som inte är det förväntade.

Precis, för du förknippas ofta med cool och underhållande pop. Och nu ställer du upp med lugna ”Kärlekssång från mig”. Varför?

– Det kommer att visa sig … Jag framför min kärleksballad på alla hjärtans dag, den 14 februari. Det kommer att passa utmärkt, säger han lite klurigt, men poängterar i nästa andetag att det är artisten Markoolio som sjunger för en publik. Inte Marko till flickvännen Jessica.

För det är inte bara i karriären som det är full fart framåt. Även privat ser livet ljust ut för Mr Lehtosalo som så sent som för ett år sedan fann kärleken i Jessica Westergård, 25. Paret träffades på World Class-gymmet i Saltsjöbaden utanför Stockholm när Jessicavar Markos personliga tränare.

– Sedan jag träffade henne har utelivet och festandet minimerats. Jag har verkligen dragit ner på partylivet ett antal växlar. Det känns skönt. I stället för bakfyllepizzor står träning och nyttig mat på menyn.

– Jag är i bättre form än tidigare. Även om jag sträckte ryggen i går när jag tränade. Men normalt sett blir det några pass i veckan på gymmet och till sommaren kommer jag att ta upp tennisen igen. Dessutom är Jessica en fena på kosthållning och fixar nyttig och sjukt god mat. Det är fullkornspasta, bulgur och en massa fisk som gäller. Jag har blivit mycket piggare av den nya dieten.

Har nyligen flyttat ihop

Han beskriver henne med värme. Som glad, snygg och med humor.

– Jag älskar att vi kan garva ihop. Det är nästan det som är det viktigaste. Och att vi är bra polare. Kärleken låter nästan som en saga.

Nyfiken undrar jag över fortsättningen, vad som finns planerat.

– Inget direkt. Visst ser jag att framtiden är vår gemensamma angelägenhet men vi har inga faktiska planer. Vi väljer att ta en dag i taget. Det var ju inte så länge sedan vi blev sambor och Jessica flyttade in hos mig i huset på Värmdö.

Hur känns det?

– Bara bra. Huset har fått lite kvinnlig fägring och blivit mycket mysigare. Mina tidigare kala vita väggar har fått färg, hon gillar att måla, och så har hon hängt upp tavlor och så. Det är riktigt nice.

Tre höjdpunkter i karriären

1999 när Fredde Granberg gjorde min första video till låten ”Vi drar till fjällen”. Det kändes som det var mitt definitiva genombrott och att folk började haja grejen med Markoolio.

2000 då jag hade en superlyckad sommarturné och drog fullt hus överallt där jag spelade. Efter sommaren fyllde jag Globen som ensam artist, biljetterna hade sålt slut på någon timme. Det var en mäktig avslutning på sommaren och en jävligt cool början på hösten.

2003 när jag gjorde Karlsson i ”Karlsson på taket” på Göta Lejon. Det var helt fantastiskt! Jag kom i kontakt med en helt ny värld och det var både kul och utvecklande att få stå på scen. Att jag dessutom cashade in en Guldmask för prestationen gjorde ju inte saken sämre.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd – handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Klick!