”La voix” behöver pumpas med krut

Av: Markus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nöjesbladets schlagerkrönikör Markus Larsson om semifinalen

MOSKVA. Andas ut.

Plågan blev kort.

Sveriges avancemang avslöjades redan i det andra digitala kuvertet som snurrade fram i rutan.

Men det enda vi egentligen vet om Malena Ernmans potential på lördag är att hon har ett dåligt startnummer.

Markus Larsson på plats i Moskva.
Markus Larsson på plats i Moskva.

I skrivande stund pågår den obligatoriska och röriga presskonferensen efter första semifinalen i Moskvas kvava pressbunker.

Det är, som vanligt, pellejönsarnas stora stund. Och det blir inte bättre av att konferensens konferencier och tolk – vi kan kalla dem för Knatte och Fnatte – mest är intresserade att prata med varandra om att Vitrysslands lakanrock åkte ur.

I vilket fall drar Malena Ernman upp numret fyra ur en liten babuschkadocka. Det blir hennes startnummer i finalen. Och det kunde minst sagt ha varit bättre.

Men det går samtidigt att pumpa in ännu mer krut och power i ”La voix”. Ernman var i det närmaste oklanderlig i semifinalen. Men numrets ljud och bildvinklar kändes felmixade.

Jag må vara en envis pessimist numer, men såna detaljer måste nog sitta på lördag. Motståndet är tillräckligt tufft som det är.

I övrigt gick det väl som förväntat. I alla fall i den meningen att jag lyckades tippa åtta rätt.

Armenien – ställ dig gärna upp och säg duons namn Inga och Anush efter varandra i snabb takt – och bosniska balkanballader brukar ha ett starkt stöd i Eurovision song contest.

Finland gick glädjande nog vidare tack vare E-Types, förlåt, Waldo’s Peoples eurostänkare. Schweizs stadiumpop förtjänade bättre. Och Turkiet skulle väl kunna ställa upp med en fis och ändå få rulla rumpa i en final.

Kvällens programledare var föga överraskande ett par lyckliga amatörer.

Men den ena av dem, Andrej Malakhov, gjorde i alla en rolig analys av Israels sympatiska men dyngtrista bidrag när han kallade det för kvällens mest politiskt korrekta låt.

Vartenda brott mot tävlingens påklistrade myspys är synnerligen välkommet.

Men Malena Ernamn och ”Düm tek tek” och bosniska psalmer och Tatus pausnummer och trikåmannen från Tjeckien och den falksjungande riddaren från Bulgarien i all ära. Första semifinalens absolut mest minnesvärda och bästa bidrag kommer från Island.

Så låt mig få lägga den blågula patriotismen åt sidan i ungefär en minut.

Hade jag fått bestämma skulle jag nästan vara beredd att införa rysk demokrati, tysta oppositionen och skicka tävlingen till konkursboet Reykjavik nästa år.

Yohanna och hennes ballad ”Is it true?” förtjänar det.

Boka drömresan till Moskva

Destination: Hitta billiga flyg till Moskva

Destination: Hitta billiga hotell i Moskva

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN