Björn: En musikal till vore roligt

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sugen på ny uppsättning ihop med Benny – men först hyllar han Stockholm i CNN-program

1 av 2 | Foto: Foto: MATTIAS CARLSSON
Tillsammans med Benny Andersson.

Björn Ulvaeus och Benny Andersson är redo att skriva en ny musikal.

Men inte en sång till prinsessan Victorias bröllop.

Först vill Björn dock hylla Stockholm åt CNN.

I höst väntar nytt skrivande.

– Benny och jag har några idéer som vi håller på att utforska. Det är lite tidigt att berätta vad de är, säger Björn Ulvaeus, 64. Men vi känner båda två att något ska man ju göra. När man kan.

Inga förfrågningar om att skriva en sång till nästa sommar?

– Typ vad då?

Folk som gifter sig?

– ????

Kungligt bröllop.

– Ha ha ha ... där var jag inte med alls. Nej, vi har inte fått någon förfrågan, säger Björn Ulvaeus. Det är många som tror att ”Dancing queen” skrevs på grund av kungens bröllop 1976, men så var det inte alls. Den råkade vara klar att spela då.

Men det passade ju bra att presentera den på galan kvällen före vigseln.

– Det passade alldeles utmärkt. Det var en kul grej.

Men ni är inte sugna på en repris till Victorias bröllop?

– Vi har inte fått frågan. Jag tror inte det. Skriva på beställning har vi aldrig lyckats med.

Nyligen blev Björn Ulvaeus klar med den amerikanska versionen av ”Kristina från Duvemåla”.

– Jag har filat färdigt på texterna till Kristina på engelska. Vi åker över till New York för repetitioner och premiären den 23 september. Innan dess är det en grej i Londons Hyde park den 13 september.

”Thank you for the music” är en hyllningskonsert liknande ”Last night of the proms”. Artister gör Björn och Bennys sånger från ABBA till musikalerna och BAO.

Kryssa i Söderhavet

Sedan väntar semester.

– Från New York åker jag direkt till Tahiti. Jag ska kryssa runt obebodda söderhavsöar i två veckor. Det har alltid varit en dröm att kliva i land på en obebyggd ö. Robinson Crusoe. Dykning.

Men just nu är det Stockholms vatten och skönhet som gäller. Björn Ulvaeus filmar ”My city, my life” åt tv-kanalen CNN. En serie filmer där olika människor hyllar sin hemstad.

– För mig är Stockholm minst lika mycket Stockholms skärgård som själva stan. Vi ska göra en skitkul grej. Helikopter till Söderarm, hela vägen längst ut. Så får de se vad skärgården är.

I tre dagar filmar Björn Ulvaeus med CNN.

– Vädret är fantastiskt. Det blev underbara bilder på Strömmen när Stellan Skarsgård och jag satt högt på en båt och pratade om Stockholm.

”Rev hela scenhuset”

De har filmat i Gamla stan och på Vasamuseet och på Djurgården där en scen till ”ABBA – the movie” togs. Men också Björns personliga val, som Atlantisstudion där hitsen spelades in på 1970-talet.

Och på Cirkus – där vi ses.

– Det är ställen som har betytt mycket för mig. Varje gång jag ser Cirkus tänker jag på när jag satte av den första dynamitgubben 1997. Vi skulle bygga om inför ”Kristina från Duvemåla”. Vi hittade ingen teater i Stockholm som kunde ta Kristina. Vi sprängde loss och rev hela scenhuset. Sedan hade vi både ”Chess” och ”Mamma mia!” här.

Björn Ulvaeus tittar eftertänksamt på entrén till Cirkus.

– Det är klart att det vore roligt att spela en musikal till här.

Publicerad: