Anna döms ut av juryn

avYlva Niklasson, Zandra Lundberg, Martin Ekelund

Ville hellre ha Johnson: Han skulle klara sig bra i Europa

”En vinnare” Andreas Johnson fick tio poäng av den franska jurygruppen. Men när tittarna sagt sitt fick Johnson se sig besegrad av Anna Bergendahl. ”Det är klart att jag hade önskat att det bara var Europa som röstade i och med att det såg rätt bra ut för mig”, säger han.

Europa ratar svenska folkets val.

Franska jurygruppens ordförande gick i går natt till attack mot Anna Bergendahl.

– Hon var väldigt tråkig. Vad som helst kan hända i Eurovision men jag tror inte att hennes chanser är stora, säger Bruno Berberes.

Bruno Berberes, ordförande för den franska jurygruppen.

Samtidigt som Anna Bergendahl, 18, firade sin stora seger i Melodifestivalen i går natt dömde den franska jurygruppen ut hennes chanser i Eurovision i Oslo.

– Vänta vem var det nu igen? Jag har lite svårt att minnas. Ja just det, tjejen med gitarren. Vann hon? Hon var väldigt tråkig. Vad som helst kan hända i Eurovision men jag tror inte att hennes chanser är stora, säger Bruno Berberes, ordförande för den franska jurygruppen.

Den norske Eurovision-experten och tv-kommentatorn Jostein Pedersen instämmer i kritiken.

– Risken är stor att hon drunknar bland alla ballader i Oslo. Hon har inget som utmärker henne. Ingen gnista, inget driv, säger han.

Gav Anna noll poäng

De internationella jurygruppernas enda syfte i Melodifestivalen var att hitta ett bidrag som fungerar i Eurovison song contest. Frankrike gav noll poäng till Annas känslosamma ballad. Inte heller Serbien ansåg att den skulle ha någon chans i Oslo och lämnade ”This is my life” utan poäng.

Efter att samtliga europeiska jurygrupper avgett sina röster låg Anna Bergendahls ”This is my life” på en delad sjätteplats. Toppade gjorde i stället Salem Al Fakir, Eric Saade och Andreas Johnson.

– Vi gav Andreas Johnson tio poäng för att han är en väldigt bra sångare och låten är väl uppbyggd och passade honom bra. Han skulle klara sig fint i Europa. Jag såg honom som en vinnare, säger Bruno Berberes.

”Folket viktigast”

Anna Bergendahl låter sig inte nedslås av påhoppen.

– Jag tyckte att juryn var rättvis i sin bedömning, sedan kan jag inte påverka vad de tycker. För mig var det klart viktigast att svenska folket tyckte om min låt.

Andreas Johnson, som var en av juryfavoriterna, hade en annan åsikt.

– Det är klart att jag hade önskat att det bara var Europa som röstade i och med att det såg rätt bra ut för mig, säger han.

Och Christer Björkman stänger inte dörren för ett större europeiskt inflytande i Melodifestivalen framöver.

– Det är en fråga för vår utvärdering i vår, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM