Mejla

Jan-Olov Andersson

Den här idén borde ha kastats i papperskorgen

NÖJE

”Fenomen” kapas. Färre program, kortare sändningstid.

Men inget kan rädda Kanal 5:s brakfiasko, som borde ha kastats i papperskorgen redan på idéstadiet.

Inte ens Claes Åkeson kan rädda det här programmet.

Tv-våren har till stora delar varit en katastrof för både TV 3 och Kanal 5.

Men inget program har dunderfloppat så magnifikt som ”Fenomen”.

Projektet lanserades med hög svansföring. Detta var något som tv-tittarna aldrig hade sett tidigare. Nästan en helkväll (1,5 timmar) där det utlovades häpnadsväckande och spektakulära nummer, i direktsändning inför publik. Förre sportprofilen Claes Åkesons come back i större sammanhang. Sveriges främsta mentalister. Och så Uri Geller. Världsstjärnan!

Detta sågs som en så bombsäker framgång att Uri Geller fick rekordgage och man inte räddes att lägga sin svindyra direktsändning mot SVT:s ”Mästarnas mästare” och en komediserie i TV4 med massor av välkända skådespelare.

Oj, oj, oj, så fel det blev.

Kalla dem mentalister, magiker, trollkarlar eller vad ni vill, men flera av dem som tydligen är bäst i landet nobbade att vara med. Uri Geller, för dem var han en charlatan. Kanal 5:s unga målgrupper, de måste ha undrat vem fan den där Uri Geller var och googlade sedan fram att han hade sin storhetstid då han böjde skedar långt innan de var födda, för 30–35 år sedan.

Att jämföra tankeläsning med knivnummer, det fick plötsligt ”Talang 2011” att framstå som en glasklar tävling.

Häpnadsväckande? Ja, möjligen tempot. Det har varit synd om programledarna. Åkeson måste ha känt att det varit som att försöka blåsa liv i en 0–0-match i ishockey där sudden death aldrig tar slut.

Spektakulärt? Ja, möjligen hur även en av centerns få färgstarka riksdagsmän, Fredrick Federley, gjorde sig till åtlöje genom sin medverkan.

Färre program och kortare sändningstid ”vässar” inte ”Fenomen”, det bara minskar Kanal 5:s förluster lite grann.

Fast på ett sätt infriades alla löften. Det är verkligen något som tv-tittarna aldrig tidigare har sett. Och som de inte heller vill se...

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan-Olov Andersson