Lisa Nilsson berättar om aborten

Kämpar mot tårarna i ”Jills veranda”

1 av 5

avLouise Åström

NÖJE

Lisa Nilsson har gjort en abort.

När hon och Jill Johnson träffar abortmotståndaren Jennifer Hicks i Nashville rörs starka känslor upp.

– Hon klev på i sitt synsätt som, utan att veta om det, ifrågasatte massa stora beslut som jag har tagit, säger Nilsson i programmet.

När Lisa Nilsson hälsar på Jill Johnsson i ”Jills veranda” besöker de kvinnliga abortmotståndare på organisationen Nashville right to life. Jennifer Hicks, som jobbar på organisationen, förklarar att hon pratat med många kvinnor som ångrar sina aborter. Hon säger att hennes önskan är att kvinnor inte ska behöva sörja.

Lisa Nilsson ifrågasätter Hicks och förklarar att hon upplever att människor sörjer av många anledningar. Hon anser att det är en del av livet.

Senare i programmet berättar Lisa Nilsson att hon själv gjort en abort.

– Jag har en tid i livet valt att göra abort. Beslutet föregicks av väldigt mycket och stora funderingar och resonemang, säger hon.

När hon reflekterar över mötet, där hon inte nämnde aborten, upplever hon att Hicks generaliserat mycket i sitt resonemang kring att alla kommer att bli ledsna efter en abort. Nilsson upplever det som förminskande.

”Det gjorde mig ont”

Hicks visade upp miniatyrer av foster som utvecklats i olika stadier. De används i rådgivning. Enligt Hicks ändrar sig många kvinnor sina abortbeslut efter att ha sett ultraljudsbilder.

– Det gjorde mig ont i och med att jag har erfarenheter och sen kan tänka mig in i att om jag hade varit ung, att de här kvinnorna får se sina foster på ultraljudet. Att manipulera tjejer på det här sättet med rena metoder, att få dem att utsättas för konfrontationen med sitt beslut ur ett sånt perspektiv, det är för jävligt verkligen. Det är så kärlekslöst gjort.

Kämpar mot tårar

Enligt Hicks har hon hittills aldrig mött en kvinna som ångrar att hon valt att föda ett barn istället för att göra abort, oavsett om hon valt att adoptera bort barnet eller behålla det.

– Hon klev på i sitt synsätt som, utan att veta om det, ifrågasatte massa stora beslut som jag har tagit. Som man har sörjt många gånger om och aldrig sörjt färdigt. Och det kan inte jag prata om, säger Nilsson och kämpar mot tårarna.

För Lisa Nilsson är sorgen en del i att ha rätten att själv bestämma. Rätten att välja att ta på sig en sorg.

– För att den är värd det. För att det ändå, trots sorgen är rätt beslut att göra en abort ibland beroende på omständigheter som man är den enda att bedöma själv.

”Jills veranda” sänds på onsdag 6 december klockan 21.00 i SVT1 och i SVT Play.

ARTIKELN HANDLAR OM