Bard utpekas som en rasist

Av: Joanna Wahlsten, Niklas Strömberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Skådespelaren Richard Sseruwagi och DO kritiserar ”Idol”-profilens uttalande

Foto: VILD DEBATT Skådespelaren Richard Sseruwagi har lagt upp Facebook-bråket med Alexander Bard offentligt.

När skådespelaren Richard Sseruwagi ville diskutera Alexander Bards användning av ordet ”neger” fick han till svar att ”skaffa sig ett liv”.

Nu får Bard kritik av Diskrimineringsombudsmannen.

– Varför ska man envisas med att använda ett begrepp som anses kränkande av de som mottar det? säger Sonya Aho på DO.

Foto: Sonya Aho hos Diskrimineringsombudsmannen.

I SVT:s ”Gomorron Sverige” tidigare i år argumenterade ”Idol”-jurymedlemmen och artisten Alexander Bard för att det inte finns något rasistiskt i att använda ordet.

– Speciellt om man som jag själv kallar sig för bög. Säger man att man är bög får man säga att en svart människa är neger. Klart man kan göra det, sa han då.

En person som reagerade starkt på uttalandet var skådespelaren Richard Sseruwagi, som spelat på flera av Sveriges största teaterscener och synts i bland annat ”Tre kronor” och ”Lasermannen”.

Lagt upp offentligt

Så starkt att han hörde av sig till Alexander Bard på Facebook.

I konversationen, som Richard Sseruwagi nu postat offentligt, skriver han till Alexander Bard:

– Du vet ingenting om vad ordet neger betyder för du är inte svart. Det är rasism att säga neger.

Alexander Bard svarar på Facebook:

– Min bror är neger och kallar sig neger. Skaffa dig ett liv!

När Nöjesbladet når Richard Sseruwagi är han upprörd.

– Jag sa till honom att det inte är okej att använda ordet. Ändå gjorde han det tre gånger i chatten. Det är en kränkning.

Bard: Ett hatmejl

Alexander Bard har en annan syn på situationen.

– Det här är en människa som jag inte känner som skickade ett hatmejl till mig på Facebook. Jag blev förbannad. Och jag tänker inte kommentera vad jag sagt i en privat konversation. Att han sedan tagit delar av vår konversation och lagt ut den för allmänheten tycker jag är ett svek.

Vill ha debatt

Alexander Bard välkomnar dock en debatt om rasism:

– Om att människor inte får lika möjligheter i samhället. Och rasism tycker jag är för jävligt. Men att debattera vilka ord vi får använda är en kvasidebatt.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, är det centrala i situationen hur den som uttalandet riktar sig till uppfattar händelsen.

– Vi vet att ordet för de flesta afrosvenskar kopplas samman med slavhandeln och det koloniala förtrycket. Mot bakgrund av det förstår jag uppriktigt inte varför vissa fortsätter att envisas med att hävda sin rätt att få använda ordet, säger Sonya Aho, pressekreterare på DO.

Det här är Richard

Namn: Richard Sseruwagi. Ålder: 57. Yrke: Skådespelare och sångare. Bor: Malmö. Känd för: Roller i ”Tre kronor”, ”Den vita lejoninnan”, ”Lasermannen”, gjort röster i ”Råttatouille” och ”Madagaskar 2”. Spelat på bland annat Dramaten och Stockholms stadsteater.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN