Först: svensexaöl – sedan: bilkörning

Uppdaterad 2012-03-22 | Publicerad 2012-03-21

Nykterhetsförbundet: Filip & Fredrik glamoriserar alkohol

FEST I SKÅPBIL I ”Får vi följa med?” våldgästar Filip och Fredrik en svensexa där de dricker öl innan de sätter sig vid ratten – dock fem timmar senare.

En bärs – sedan sitter Fredrik Wikingsson framför ratten.

Nu riktar Nykterhetsförbundet stark kritik mot alko-tv:n.

– Filip och Fredrik glamoriserar alkohol, säger Linda Engström, ordförande för Ungdomens nykterhetsförbund.

Det är i avsnitt tre av Kanal 5-programmet ”Får vi följa med?” som programledaren Fredrik Wikingsson dricker öl tillsammans med ett svensexagäng i Boden.

Sedan sätter han sig i bilen och kör i väg.

– Jag blir förbannad, Filip och Fredrik glamoriserar ofta alkohol i sina program. Oavsett om han i det här fallet hade klarat en nykterhetskontroll så är det en snedvriden bild av alkohol och bilkörning som sänds ut, säger Linda Engström, ordförande för Ungdomens nykterhetsförbund.

”Dricks här och där”

Humorduon borde tänka över vilket inflytande de har som förebilder, menar hon.

– Vill de ansvara för att folk sätter sig i bilen och kör bara för att ”Filip och Fredrik” gjorde det? Det verkar inte som att de reflekterar över att de är förebilder, så fort de ska göra humor är det alkohol med i bilden, det dricks lite här och lite där.

– Även om öldrickningen och bilkörningen är resultatet av en olycklig klippning så måste det framgå i programmet, då kan de tydligt redogöra för tittarna att ”nu har det gått tolv eller tjugofyra timmar”.

Fredrik Wikingsson menar att det i här specifika fallet var en fem timmars paus mellan att han ”tog några klunkar öl” och körde bil.

”Tittarna är inte dumma i huvudet”

Men han är kritisk till Linda Engströms förslag om att redovisa tiden för tittarna.

– Jag respekterar att hon tycker det, men den sortens redovisningsplikt dödar ju tv. Om Filip har på sig ett par strumpor en dag och sedan har på sig samma strumpor vad som ser ut att vara några dagar senare kan folk tycka att det är äckligt men det gör ju inte oss tvungna att bevisa att det faktiskt är inspelat vid samma tillfälle. Vi har stor tilltro till att våra tittare inte är dumma i huvudet.

Linda Engström anser att ni glamoriserar alkohol. Vad är din kommentar?

– Om vi tar en drängfylla så ger det väl tittarna ångest snarare än att de blir sugna på att dricka. I det här fallet satt vi ju inte i solskenet vid ett turkosa hav med paraplydrinkar i handen, utan i en sunkig skåpbil och drack burköl, säger Fredrik Wikingsson.

ANNONS