Prins Harry – från gossen Ruda till kungahusets charmknutte

avKerstin Nilsson

NÖJE

Han var det brittiska hovets gossen Ruda.

Prinsen med det spretiga röda håret och det hetsiga humöret, som spelade biljard naken, slogs och klädde ut sig i naziuniform.

Men nu har prins Harry, 33, hittat sin plats – och kvinnan i sitt liv:

Hollywoodskådisen Meghan Markle, 36.

1 av 6 | Foto: RICK RYCROFT/AP
En ung prins Harry på sabbatsår i Australien.

Som 12-åring rörde han världen till tårar, när han i svart kostym och slips, tillsammans med storebror William, tvingades gå efter sin mammas kista genom Londons gator.

Prinsessan Diana var död – och miljoner och åter miljoner människor följde den direktsända begravningen, på plats eller via tv.

– Det är något inget barn skulle behöva uppleva, någonsin, sa prins Harry tidigare i år i den uppmärksammade dokumentären, som sändes 20 år efter prinsessan Dianas tragiska död.

Hyllningen till mamma

Meghan Markle fick av förklarliga skäl aldrig träffa henne, men på förlovningsringen som nu glittrar på hennes finger, sitter två diamanter, som tillhört prins Harrys mamma, en på var sida om den stora diamanten från Botswana i mitten.

Ringen har prins Harry designat själv – den är en hyllning till prinsessan Diana och genom den är hans mamma ändå med, den här speciella dagen, skriver BBC.

– Vi är i sjunde himlen, sa en leende prins Harr när han och Meghan Markle, hans blivande hustru, mötte pressen på Kensington Palace i London.

Några timmar tidigare hade prins Charles, Harrys pappa, kungjort förlovningen.

Äntligen är prins Harry i hamn.

Men vägen dit har varit både lång och kurvig, och stundtals har det gått utför, i en rasande fart.

Kantat av skandaler

Till skillnad från sin bror, den skötsamme och timide prins William, som är den som en dag väntas bli kung, har prins Harrys liv kantats av skandaler.

Han har attackerat fotografer, klämt strippor på brösten, varit inbladad i fylleslag och slagsmål, rökt hasch och skickats på avgiftningsklinik.

När han klädde ut sig i en nazistuniform på en maskerad orsakade han krigsrubriker.

Räddningen blev tio månader i Afghanistan – och en hemkomst som krigshjälte.

I dag är prins Harry - som faktiskt egentligen heter Henry, om än inte lika dyrkad som hans mamma en gång var, både förlåten och älskad av det brittiska folket.

Och till skillnad från sin äldre bror, som aldrig har trivts i rampljuset, gillar han numera att framträda offentligt – han är både charmig, talför och avslappnad framför kameror och publik.

Träffades på ”blind date”

Under mötet med pressen på Kensington Palace avslöjade prins Harry och Meghan Marks hur de träffades i maj förra året:

På en ”blind date” genom en gemensam vän i Kanada, där Meghan Markle har bott de senaste åren.

I Kanada har den populära advokatserien ”Suits”, där Meghan Markle spelar Rachel Zane, spelats in – och det var därför hon flyttade dit.

Hon började sin karriär som ”väskflicka” i underhållningsprogrammet ”deal or no deal” en gång i tiden - med ”Suits” kom hennes genombrott.

Prins Harry, som i dag är nummer fem – snart sex, eftersom prins William och hans Kat väntar sitt tredje barn – i den brittiska tronföljden, var där för att göra reklam för idrottsevenemanget The Invictus Games, en tävling för militärpersonal som dragit på sig allvarliga skador i tjänsten.

Välgörenhetsarbete är ett intresse som prins Harry och Meghan Markle delar – och det lär de utveckla i framtiden.

Prins Harry: ”Hon sa ja på en gång” – se hela denöppenhjärtiga intervjun 20:21

Sa ”klick” direkt

För prins Harry sa det klick direkt.

Han ville gifta sig med Meghan Markle redan vid den där första daten, avslöjar han nu.

– Jag tror att jag efter tre, eller kanske fyra veckor senare, lyckades övertala henne att träffa mig i Botswana, säger prins Harry.

– Vi campade tillsammans under stjärnorna. Hon kom och gjorde mig sällskap i fem dagar där ute och det var absolut fantastiskt, säger han.

Länge lyckades de hålla sitt förhållande hemligt och det var inte förrän i september i år, i samband med invigningen av The Invictus Games i Toronto, som de visade upp sig offentligt tillsammans.

Friade till grillad kyckling

Och en söndagskväll nu i november friade prins Harry, under en hemmakväll med grillad kyckling hemma i Kensington Palace.

– Det var verkligen en underbar överraskning. det var så gulligt och naturligt och romantiskt, säger Meghan Markle.

– Hon lät mig inte ens avsluta. Hon sa ”Kan jag säga ja”, säger prins Harry.

Det är vid Kensington Palace – där prinsessan Diana bodde kvar, efter skilsmässan från prins Charles – som paret kommer att bo, i Nottingham Cottage.

I vår blir det bröllop.

”En otrolig kvinna”

Med i bagaget tar Meghan Markle sina två hundar, Bogart och Guy – hon har redan förberett allt med vaccingering och annat som krävs inför flytten till Storbritannien.

Meghan Markle har redan flera gånger träffat prins Harrys farmor, drottning Elizabeth – ”en otrolig kvinna”, som Meghan Markle beskriver henne som.

Men det finns dock ett aber inför bröllopet – Meghan Markle har varit gift tidigare. När prins Charles och Camilla Parker Bowles gifte sig valde drottningen att inte närvara under bröllopet. Som kyrkans överhuvud kunde hon inte vara med, eftersom de var skilda sedan tidigare.

Förmodligen blir scenariot detsamma nu.

Hon har gett prins Harry och Meghan Markle sitt godkännande, men gifta sig lär de få göra utan henne.

I ljuset av Diana

Meghan Markle är född och uppvuxen i Kalifornien, med en mamma som jobbade som yogainstruktör och terapeut och en pappa som vunnit en Emmy som ljusdesigner.

Några fler tv-serier lär det inte bli för Meghan Markle nu.

Istället blir det nog mer välgörenhetsarbete för hennes del.

Hon är redan ambassadör för World Vision Canada och UN Woman, där hon arbetar med jämställdhetsfrågor.

Och Meghan Markles föräldrar säger i ett uttalande:

”Att få se henne förenas med Harry, som delar samma egenskaper, är en källa till stor glädje för oss föräldrar”.

Prins Harry tror att Meghan Markle och hans mamma hade blivit bästa vänner - om de hade fått chansen.

Nu väntar ett liv, inte i skuggan av prinsessan Diana, utan i ljuset av henne.

Det här är Meghan Markle 00:55
ARTIKELN HANDLAR OM