Owe Thörnqvist får 170 000 kr – av Systembolaget

Legendaren stämde efter halkolycka

Musiklegendaren Owe Thörnqvist, 86, föll illa på ett nedsölat golv inne på Systembolaget.

Artisten stämde företaget som nu har fått betala ut totalt 170 000 kronor.

– ­Det tråkiga är att det kostade nästan tre år och 100 000 kronor i advokatarvoden att få ut någon ­ersättning, säger han.

Owe Thörnqvists påskadrapa – exklusivt för Aftonbladets läsare.
Owe Thörnqvists påskadrapa – exklusivt för Aftonbladets läsare.

Owe Thörnqvist halkade i augusti 2012 till inne på Systembolaget i Farsta efter att någon tappat en flaska vin och golvet inte torkats upp.

Artisten föll med huvudet ner mot golvet.

”Ett väldigt rabalder”

Owe Thörnqvist tuppade av och fördes till sjukhus med ambulans. Höger axel fick opereras och han tvingades ställa in sin planerade turné.

– Det blev ett väldigt ­rabalder efter det där och Systembolaget har blivit ­noga med att ställa ut varningsskyltar, säger han.

Förutom det fysiska obehaget och smärtorna fallolyckan medförde förlorade Owe Thörnqvist en stor del av sin inkomst då han fick ställa in fyra konserter. Han stämde Systembolaget på skadestånd för personskada.

På tisdagen kom domen där parterna ingått förlikning. Systembolaget döms att betala 50 000 kronor i ersättning. Under målets handläggning har företaget även ersatt Owe Thörnqvist för två inställda konserter med 120 000 kronor.

– Det tråkiga är att det kostade nästan tre år och 100 000 kronor i advokatarvoden att få ut någon ­ersättning från Systemet. Man kan ju bli nykterist för mindre, säger han.

Skadan hindrar hobbyn

Han gör tummen ned åt ersättningen.

– Det var inte mycket, det är som det är. Det är bättre jag försöker skriva låtar i stället, jag kanske ska skriva en om en knakande axel som kan kompa sig själv, ­säger han.

Axelskadan har inneburit att han inte kunnat ägna sig åt sin stora hobby, golf. Han har lärt sig hantera kastspö med vänster hand.

– Jag idkar fysisk terapi i form av vattenareobic, ­annars får jag en frusen skuldra.

För bästa nöjeskollen - följ Nöjesbladet på Facebook och bli helt otroligt allmänbildad på kuppen

Publisert: