Märtha Louise: Jag försökte vara normal

avMirja Ljunggren

Publicerad:
Uppdaterad:

Högkänsligheten blev en lättnad för norska prinsessan

Foto: MAGNUS SANDBERG
Prinsessan Märtha Louise berättar att hon länge fick kämpa för att orka vara bland massor av folk. Här deltar hon och maken Ari Behn i festligheterna inför det svenska prinsbröllopet i juni.

Som barn fick prinsessan Märtha Louise, 43, kväljningar av sin mamma drottning Sonjas Chanel No. 5-parfym.

I dag förstår hon varför.

– Jag är en högkänslig person, förklarar hon i en ny intervju med norska magasinet Tara.

Motviljan mot starka dofter har påverkat Märtha Louise på flera sätt.

– Jag använder aldrig parfym.

När jag jobbade som fysioterapeut kom det en del patienter som hade mycket parfym och det var en stor utmaning för mig.

Efter att ha gjort ett test som visade att hon är en ”hög­känslig person”, så kallad HSP, föll många bitar på plats. Prinsessan har tidigare berättat om hur hon som yngre hade svårt att få ihop sitt privata jag med sin kungliga roll och hon menar att hennes känslighet gjorde uppväxten i det kungliga rampljuset extra svår.

”Arg på att det hände mig”

– Det var ofta en utmaning att delta i officiella tillställningar när jag var yngre. Det var jag som skulle ta initiativ till samtal. Känsligheten gjorde mig inåtvänd och generad. Jag tacklade det dåligt och under många år var jag arg på att det hände mig, berättade Märtha Louise i våras under en konferens på Litteratur­huset i Oslo enligt Dagbladet.

– Jag försökte väldigt länge att vara helt normal. Med ”normal” menar jag att inte ta hänsyn till min högkänslig­het, och klara av att vara tillsammans med massor av folk hela tiden och inte bry mig om att jag blev sliten, säger hon till Tara.

Är mer positiv nu

Numera ser hon det som en tillgång att vara HSP.

– Det finns många fördelar med att vara extra känslig. Att vara ”annorlunda” är en viktig styrka, säger Märtha Louise till Tara.

– I dag har jag tekniker som av­gränsar energiförbrukningen och energiläckaget och det har hjälpt mig enormt. De metoderna ser jag nu som min livsuppgift att förmedla till andra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM