Krister Classon bipolär: "Jag mådde så jädra dåligt"

Av: Linnéa Borgert

Publicerad:
Uppdaterad:

Föll ihop i duschen efter premiär - "orkade inte ta mig därifrån"

1 av 3 | Foto: MARTINA THALWITZER
Krister Classon

När Krister Classon föll ihop i duschen efter en Stefan & Krister-föreställning kände han att det var dags att kliva av scenen.

Strax efter kom läkarens besked – han var manodepressiv.

– Jag mådde så jädra dåligt. Jag visste ingenting om sjukdomen, säger han.

Krister Classon, ena halvan av Stefan & Krister, stod på scen samtidigt som han både regisserade och skrev manus till föreställningarna. Han hade jobbat oavbrutet i ett år när han plötsligt blev fast i duschen, efter premiären av "Där fick du" 1998.

– Jag orkade inte ta mig därifrån. Jag kände att det här är inte klokt, säger han.

– Jag var överlycklig när jag gick in i duschen för att premiären hade gått bra, men där kom jag på att jag måste skriva en ny föreställning till nästa år, och då måste jag börja med den imorgon.

Den natten gjorde Krister Classon ett vägval. Han skulle sluta stå på scen.

Hade inte lett på ett år

Han gick till en läkare som gav honom diagnosen manodepressiv, vilket i dag heter bipolär. Det kom som en chock:

– Jag såg inga varningsklockor innan. Någon påpekade för mig att de inte hade sett mig le på ett år. Det slog jag undan och sa att det var för att jag jobbade så mycket, säger han.

Krister Classon berättade inte om sjukdomen för någon, förutom för sin fru, något som Hallands nyheter var först att berätta om.

– Jag kände att det var en privatsak och sjukdomen hade väl ingen vidare klang. Man visste inte, kommer folk att särbehandla mig nu? Får jag inte vara med längre? Folk kanske trodde att det smittade, säger han.

Umgås inte med energitjuvar

Kalendern var bokad två år framöver, men Krister Classon klarade av att genomföra de sista föreställningarna med Stefan & Krister.

– Bara att jag hade tagit beslutet gjorde att jag mådde lite bättre. Det var en väldigt bra terapi för mig att stå på scen, i stället för att fokusera på min sjukdom. Och så visste jag att jag höll på att få hjälp, säger han.

Efter år av terapi och medicinering mådde Krister Classon bättre. I dag mår han mer än bra.

– Jag mår fantastiskt. Jag har lärt mig att inte utsätta mig för sådant jag inte mår bra av. Det kan vara situationer, men också att sluta umgås med människor som är energitjuvar. Det betyder inte att det är fel på dem, bara att vi inte kan umgås, säger han.

"Mitt råd är att hitta din egen väg"

Trots att Krister Classon inte har valt att berätta om sjukdomen innan, tycker han i dag att den är viktigt att prata om.

– Givetvis ska man snacka om det. Mitt råd är att hitta sin egen väg. Man behöver experthjälp, men sen måste man titta på: Vad mår du dåligt av och vad kan du undvika? Det är väldigt individuellt, men titta på ditt liv.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN