Ärkerivalerna gör upp på genialisk samling

NÖJE

Dansbandshits säljer fortfarande bra.

Etta på samlingstoppen just nu: nya "Absolute Dansband" (Eva Records).

Det är förmodligen den bredaste dansbandssamling som gjorts.

"Absolute Dansband" lyckas med den svåra uppgiften att samla låtar från åtta skivbolag, bland dem ärkerivalerna Mariann, Frituna, Scranta och Musikverkstan. Det är detta dilemma som lämnat så stora luckor i tidigare ansatser att man så gott som alltid sett sig tvingad att komplettera med andra samlingar.

Nu tog sig Niklas Ehring och Micke Nystedt på Eva Records an uppgiften utan tidigare bindningar och lojaliteter - jag inbillar mig att det är därför resultatet blivit så lyckat.

47 låtar har förpackats på en dubbel-cd. Det är späckat med hits, Ehring och Nystedt tycks ha haft alla antenner ute, fuktade fingrar och svensktoppslexikon i högsta beredskap. Givetvis är det omöjligt att vara heltäckande, men så vitt jag kan bedöma finns det mesta av väsentligt värde med.

Somligt är uttjatat men ändå nödvändigt rent historiskt - som "De sista ljuva åren", "Leende guldbruna ögon" och "Papaya coconut". Annat blir jag särskilt förtjust över att höra: Vikingarnas "Hallå Västindien" och Sten & Stanleys "Jag vill vara din, Margareta" i tillbakalutad originalinspelning från 1976.

I övrigt kan konstateras att 30 dansband och soloartister finns representerade. Flest låtar, sex stycken, har Vikingarna fått med, följda av Streaplers och Thorleifs med tre låtar vardera. Saknade Stefan Borsch har glädjande nog två låtar med, "Vid en liten fiskehamn" och den svenska versionen av "Ein bisschen Frieden", "En liten fågel" från 1982.

Det finns också plats för kultlåtar som Streaplers-klassikern "Vad har du under blusen, Rut?" och "Göta Kanal" med Cool Candys - och "Tre Gringos" med Thorleifs och Just D.

"Absolute Dansband" är en utmärkt introduktion till svensk dansmusik och ett stycke populärmusikalisk historia som är svår att klara sig utan.

27-åriga Anne Nördsti spås bli Norges nästa dansbandsdrottning och förärades ett helt uppslag i tidningen Verdens Gang tidigare i år. På färska singeln "Bygdeliv / Sommerkveld" (Tylden) presenterar hon sig för en större publik.

"Bygdeliv" är en våldsamt medryckande dansbandsschlager i samma anda som vår egen "Fyra Bugg och en Coca-Cola". Anne Nördsti påminner även röstmässigt om Lotta Engberg och har en bakgrund som sångerska i norska dansbandet Kolbus, som senast hördes i "Årets Dansebandmelodi 2004" i norsk tv. Hon har också sjungit duett med Lasse Stefanz på en stor dansgala i Tromsö.

Andralåt på debutsingeln är "Sommerkveld", som i högsta grad är en svensk angelägenhet. Det är en norsk tolkning av svenska Släktingarnas (numera Date) starka ballad "Österäng", skriven av Johan Fransson, nu med text av Rolf Löken och fint pianoarrangemang.

Bäst just nu

Michael Nystås