Påhoppet mot homosexuella

Publicerad:
Uppdaterad:

Siewert Öholm rasar: SVT kränkte tittarna i Schlager-SM

1 av 2 | Foto: SCANPIX
PROGRAMLEDARNAS BRÖLLOPSKUPP Mark Levengood och Jonas Gardell stod på scen ihop iförda pampiga bröllopskläder i Melodifestivalen. Något som retar tv-profilen Siewert Öholm. Nu anklagar han SVT för att ha gjort tävlingen till en manifestation av paret Gardells sexuella läggning. Många uppfattade bröllopsscenen som kränkande och provocerande , säger han.

Tv-profilen Siewert Öholm går till attack.

Han anser att en ”homolobby” sett till att Mark Levengood och Jonas Gardell fått leda Melodifestivalen och gjort tävlingen till reklam för homosexualitet.

– SVT har kränkt tv-tittarna, säger Siewert Öholm.

Årets final i Melodifestivalen sågs av nära fyra miljoner tittare och leddes av Mark Levengood och Jonas Gardell. Vid sidan av jobbet som programledare manifesterade de sin kärlek i en humoristisk bröllopsscen i början av programmet.

Det retar tv-profilen Siewert Öholm.

På tidningen Nya Dagens ledarsida kallar han Melodifestivalen för ”den största mediemanipulationen genom tiderna”. Öholm anklagar SVT för att ha lagt sig platt för en ”homolobby”, gjort tävlingen till ”en manifestation av paret Gardells sexuella läggning” och spottat publiken hånfullt i ansiktet.

– Det främsta syftet har inte varit att ge publiken god underhållning utan att uppfostra oss som inte har en politiskt korrekt uppfattning om olika sexuella läggningar, skriver Öholm.

Artister är upprörda

Hans Rosenfeldt, nöjeschef på SVT, slår tilbaka:

– Självklart gjordes programmen för att vara god underhållning. Mark har varit lysande i de fem program han lett. Och vad jag vet är varken Lena Philipsson, Charlotte Nilsson, Carola, Lill-Babs eller Roger Pontare homosexuella.

– Om vi även bidragit till att motverka fördomar är det bara bra. Men uppenbarligen har vi inte ändrat Siewert Öholms syn på homosexuella.

Flera homsexuella artister i tävlingen är upprörda.

– Om Öholm har rätt så har Melodifestivalen utsatts för en mediemanipulation från heterosexuella fram till nu. Tävlingen har ju alltid letts av en man och en kvinna.

– Det han håller på med är verkligen odemokratiskt. Han borde skaffa sig ett liv, säger Andrés Esteche.

Mathias Holmgren, sångare i Barbados:

– Otroligt hemskt, det trodde jag inte om honom. Jag har uppfattat honom som ganska intelligent och sund.

”SVT tog inte ansvar”

Siewert Öholm säger till Aftonbladet:

– Det här är inget anfall på homosexuella. Jag vänder mig mot att Melodifestivalen blev ett debattprogram. SVT tog inte sitt ansvar. Man har faktiskt kränkt människor som har väntat sig något annat. Många uppfattade till exempel bröllopsscenen kränkande och provocerande.

Siewert Öholm fortsätter:

– Jonas Gardell är ett geni, men i det här fallet föll han för frestelsen för att fostra oss ideologiskt. Jag reagarar mot pekpinnementaliteten.

Jonas Gardell och Mark Levengood hälsar att de inte vill gå i polemik med

Siewert Öholm.

Tobias Lindner, Dan Panas

Publicerad: