Ryan Gosling

Så var mannen som tog de första stegen på månen

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

VENEDIG. Oscarsvinnande filmregissören Damien Chazelle ser inte sin storfilm ”First man”, om den första månlandningen, som varken särskilt spektakulär eller patriotisk.

– För mig är det mer som en dokumentär om en familj där pappan råkar åka till månen, säger han.

Jojo, så kan man också se på en film som kostar 650 miljoner kronor, har häftiga scener från rymden och månen och en av Hollywoods hetaste stjärnor, Ryan Gosling, i huvudrollen.

Förväntningarna var förstås skyhöga när ”First man” invigde den 75:e upplagan av Venedigs filmfestival. Regissörens förra film ”La la land” öppnade festivalen för två år sedan, blev stor publiksuccé och sexfaldig Oscarsvinnare.

”First man” skildrar rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet, kritiken mot hur dyrt det amerikanska rymdprogrammet blev, olyckorna längs vägen och hur Neil Armstrong (1930-2012) blev den förste mannen på månen 1969.

Då fanns inte Damien Chazelle. Han föddes inte förrän 1985.

– För min generation är månlandningen ikoniska ögonblick, bilder vi tar för givet. Och jag minns att jag som liten förvånades över hur dyrt alltihop måste ha varit, säger han.

Svår utmaning för Gosling

För 37-årige Ryan Gosling var rollen en rejäl utmaning. Neil Armstrong var en väldigt privat man, som avskydde kändisskapet och hade svårt att prata om känslor eller umgås med människor, inklusive sin fru (de skilde sig senare) och sina barn.

– Han var en väldigt tyst och inåtvänd person. För att förstå honom, för att kunna spela honom, hade jag långa samtal med hans exfru, syster, barn, barndomsvänner och före detta NASA-kollegor, säger han.

Eftersom Neil Armstrong från början var en av de allra bästa testpiloterna i USA på sin tid, lärde sig Ryan Gosling även att flyga.

– Neil var känd för att utmana gränser när han flög. Flyginstruktörerna lät mig pröva på hur det känns när man förlorar kontrollen över ett plan och man kan väl säga att… då märktes det varför Neil blev det han blev och jag inte blev pilot…

Skildrar människan – inte ikonen

Men filmen är ingen orgie i rymd- och månscener. Det är, som regissören säger, också en väldigt närgången skildring av en familj, där maken/pappan råkar vara besatt av sitt jobb, som så småningom går ut just på att bli den första mannen på månen.

– Vi skildrar inte ikonen, utan människan Neil Armstrong, säger Damien Chazelle.

– För mig handlar ”First man” om mänskliga erövringar. USA-patriotism, jag står över det, jag är ju från Kanada (skratt), säger Ryan Gosling.

Filmen har Sverige-premiär 12 oktober.

ANNONS

Fynda elektronik! Just nu pågår MediaMarkts stora SOMMARREA med tusentals kampanjprodukter!

Extern länk från Mediamarkt

Fynda här!

Publisert:

LÄS VIDARE

STREAMINGGUIDE: ”Mordorgie punkterade hippiebubbla”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryan Gosling

Neil Armstrong

Jason Clarke

Claire Foy

La la land

Buzz Aldrin